Descoperire arheologică la Callatis

 
În aceste zile se desfășoară lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia. Lucrările se efectuează sub supravegherea șefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc.
 



Cu prilejul acestor lucrări, un element arhitectonic deosebit de important a fost scos la suprafață. Este vorba de un capitel ionic, decorat cu volute (așa-numitele coarne de berbec), frunze și ove (ornamente arhitecturale de forma unei jumătăți de ou). Capitetul, sculptat în calcar, descoperit în interiorul cetății Callatis, pe malul mării (latura de est a cetății Callatis), aparține ordinului ionic, este întreg și a apărut la aproximativ un metru adâncime.
 


„În Antichitatea greco-romană existau trei ordine (stiluri) arhitectonice: doric, ionic și corintic. Elementele ordinului ionic, căruia îi aparține capitelul apărut pe Aleea Teilor, sunt: cornișa, friza, arhitrava, capitelul, coloana, baza de coloană și stylobatul (platforma). Capitelul face trecerea dintre fusul coloanei și arhitravă, rolul său fiind acela de a transmite încărcătura de la arhitravă către coloană.
Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. În general, descoperim tot felul de elemente arhitectonice, dar aproape toate sunt în stare fragmentară.
Singurul artefact, pe care eu îl consider mai important decât acest capitel, l-am descoperit împreună cu dl dr. Ion Pâslaru, în anul 2005, pe str. Oituz din Mangalia. Este friza cu reprezentări de divinități (Atena, Afrodita, Hera și Poseidon) care se poate vedea, în prezent, în expoziția permanentă a Muzeului «Callatis».
Capitelul l-am transportat deja la muzeu și, după ce îl voi curăța, îi voi da un număr de inventar, îi voi face fișa tehnică, după care îl voi expune în expoziția permanentă a muzeului callatian. Totodată, voi prezenta acest frumos element arhitectonic la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele la care voi participa în perioada următoare și voi publica, în reviste științifice de specialitate, toate detaliile privind: locul descoperirii, încadrarea cronologică, dimensiunile exacte și descrierea în detaliu a elementelor decorative”, a transmis cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Descoperire arheologică importantă Proprietarul unui teren din centrul Constanței a găsit ruinele Cetății Tomis în propria curte. Situl arheologic trebuie conservat

06 Feb 2021 4291

Cercetare arheologică preventivă Trei morminte de inhumație și unul de incinerație, descoperite la Constanța (galerie foto)

03 Sep 2020 1743

Descoperire arheologică spectaculoasă Zeci de epave antice găsite din întâmplare în Marea Neagră (galerie foto)

23 Oct 2016 3101

Artefact istoric descoperit în centrul Constanței (galerie foto)

18 Sep 2016 3152

Două noi cuiburi cu ouă de dinozaur, descoperite în Țara Hațegului

14 Sep 2016 3646

Statuie veche de peste două milenii, descoperită pe coasta Mării Negre

11 Sep 2016 2580

Sălaj Descoperire importantă în fostul oraș roman Porolissum

20 Aug 2016 2211

Descoperire arheologică importantă în Constanța făcută de scafandrii militari

07 Jul 2014 2252