Detaliul legal care îi scapă pe şoferi de amenzile pentru rovinietă

Şoferii care au circulat fără rovinietă scapă de plata amenzii dacă procesele verbale de constatare şi sancţionare primite acasă nu au semnătura olografă a agentului constatator. Acest lucru este posibil după ce Curtea Supremă a admis în luna februarie recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că documentele transmise fără această semnătură sunt lovite de nulitate. Şoferii trebuie însă să solicite în instanţă anularea amenzilor şi a penalităţilor, iar în unele cazuri a executărilor silite, potrivit gandul.info.

Problemele şoferilor cu amenzile primite de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru lipsa rovinietei şi executările silite pentru neplata acesteia au ajuns pe masa Curţii Supreme, la sesizarea Avocatului Poporului.

Instanţa a decis, la sfârşitul lui februarie, că documentele transmise de CNADNR sunt lovite de nulitate absolută, pentru că semnătura electronică nu este legală. Conform deciziei ÎCCJ, singurele procese-verbale de amendă, care pot fi acceptate, sunt cele care au semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei.

În consecinţă, cei care au primit în cutia poştală o amendă trebuie să meargă în instanţă şi să solicite anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă semnătura olografă nu apare pe document.

Pâna la momentul în care Parlamentul sau Executivul vor modifica legislaţia în sensul deciziei pronunţate de ÎCCJ, anularea amenzilor, penalităţilor şi a executărilor silite, după caz, va trebui solicitată în instanţă. Dincolo de semnătura olografă, problemele şoferilor sunt şi în cazul în care, mulţi dintre ei, s-au trezit executaţi silit, fără a primi vreo înştiinţare că au de plătit vreo amendă.



Sursa: gandul.info
Sursa foto: ochiulclujean.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi cuantumuri pentru amenzile contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile

20 Jul 2022 1075

Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei valabile

29 Jun 2022 1048

Amenzi duble pentru șoferii fără rovignetă valabilă!

02 May 2022 1550

Printre câştigători, un fost prefect de Constanţa Zeci de amenzi pentru lipsa rovinietelor, anulate de judecători. Cazuri reale din instanţă!

25 Aug 2017 4387

Adio, amenzi prin poştă de la CNADNR! Cum poţi câştiga procesul pentru rovinietă, fără bătaie de cap

23 Jun 2016 84206

Ați fost prinși fără rovinietă? Aveți grijă că nu mai sunteți obligați să achitați amenda!

22 Feb 2016 88651

Amenzile au explodat Zeci de mii şoferi prinşi fără rovinietă

05 Aug 2015 2442

Cele mai bune aplicații pentru șoferii români

16 Feb 2015 2980

Executare silită din amenzi rovinietă luate în anul 2011. Ce trebuie să faci?

12 Dec 2014 6303