UPDATE Dezbatere publică privind raportul de mediu al municipiului Constanța

La această oră, la Primăria Constanța are loc o dezbaterea asupra raportului de mediu al municipiului Constanța. Ședința ar fi trebuit să înceapă la ora 16:00, însă a debutat cu o mică întârziere de 15 minute, din cauza slabei participări a audienței. De altfel, în sală de află aproximativ 30 de persoane.
 
La dezbatere ia parte și Elena Filip din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Constanța, dar și Sorin Belu, din partea Asociației Baricada Verde.
 
Unul din cinci obiective strategice ale planului de mobilitate urbană este chiar mediul, spune unul dintre reprezentanții APM Constanța.
 
De altfel, scopul evaluării strategice de mediu este chiar protejarea mediuluui, mai susțin, în cadrul dezbaterii, reprezentanții agenției de mediu. 

Aceștia mai afirmă că au respectat întocmai Ghidul de elaborare pentru realizarea planului de mobilitate Urbana Durabilă (PMUD). 

„Rolul dezbaterii este important. De aceea v-am invitat astăzi aici, Dumneavoastră știți mai bine străzile pe care treceți, mai bine decât le știm noi“, au spus reprezentanții APM. 

Oficialii APM susțin că raportul prezentat astăzi prevede că în Constanța, până în 2020, să existe 207.000 km pătrați destinați spațiului pietonal. În plus, același plan prevede și 28 de kilometri de piste pentru biciclete, tot cu același orizont de timp, anul 2020. 

Planul de mobilitate reprezintă un nou mod de viață pentru constănțeni, s-a mai spus în cadrul dezbaterii de astăzi.
 

În sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ din Constanța, unde are loc dezbaterea, se află și coordonatorul Departamentului de Strategii și Programe de Dezvoltare a Zonei Metropolitane, Adrian Crăciun.
 
Acesta a afirmat că vrea să vadă în acest raport și intervențiile Masterplanului de Transport, ca să existe astfel o abordare integrată. 


Constănțenii prezenți la dezbatere spun că nu se ține cont de creșterea gradului de motorizare și că nu se fac eforturi pentru îmbunătățirea calității aerului, așa cum se specifică în PMDU.
 
În replică, echipa care a elaborat PMDU spune că se va reduce volumul de dioxid de carbon, întrucât prin implementarea acestui proiect, oamenii vor alege să folosească mai mult transportul în comun. În acest context, se poate vorbi despre un scenariu pozitiv.
 
Evaluatorul de mediu susține că dorește creșterea numărului de stații pentru transportul public în comun. 

Marius Ivan, reprezentantul unei asociații atrage atenția că în Constanța nu se respectă legea. El este de părere că proiectul celor de la APM nu va avea prea mari sorți de izbândă, cât timp constănțenii nu respectă legile. El a menționat aici construcția de imobile în parcuri, dar și parcarea ilegală pe trotuarele destinate pietonilor.
 
Ivan mai spune că în proiect nu este prevăzută o rețea pietonală sau degajarea celei deja existente, deși planul prevede creșterea numărului de persoane care vor circula pe jos. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 457

LIVE VIDEO+TEXT USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Aug 2023 1503

Dezbatere organizată de parlamentarii USR Caravana DNA-ul Pădurilor ajunge la Constanța!

07 Aug 2023 1361

Când are loc dezbaterea publică pentru blocul de 28 de etaje de la Mangalia?

18 Apr 2023 1673

O firmă din Cumpăna ridică adăposturi de găini la Ovidiu. Dezbatere publică programată

09 Dec 2022 1490

Planul Urbanistic Zonal pentru parcarea supraetajată din zona Casei de Cultură, lansat în dezbatere publică (DOCUMENTE)

15 Nov 2022 1629

Proiect de ordin Ministerul Mediului a pregătit modelul de cerere pentru cei care nu au cerut restituirea fostelor taxe auto la timp

26 Sep 2022 1037

PUD-ul pentru demolarea hotelui Select din Mamaia, în dezbatere publică. Un P+10 îi va lua locul (DOCUMENTE)

14 Jul 2022 2295

Dezbatere publică pentru definitivarea strategiei de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 (DOCUMENT)

07 Jul 2022 1488

Dezbatere publică pentru extinderea depozitului ecologic deținut de Tracon SRL, la Ovidiu

24 Jun 2022 1734

Simca Dor SRL continuă demersurile pentru edificarea unui imobil în zona Cazino din Mamaia

28 May 2022 2101

Dezbatere publică pentru trei blocuri de 10 etaje construite în vecinătatea Pădurii Comorova, la Olimp. Cine este investitorul (DOCUMENT)

26 May 2022 3999

Dezbatere publică la Ovidiu! Este vorba de viitorul proiect al firmei Westhouse Group SRL, în colaborare cu Harbest Casino SRL

23 May 2022 1866

Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice 2022-2023 se află în dezbatere publică

12 Feb 2022 1458

Strategia pentru dezvoltare a județului Constanța, lansată în dezbatere publică. CJC face demersuri pentru obținerea avizului de mediu

05 Jul 2021 1673