DNA Tunde Peter, inspector general adjunct la Cluj, reţinută de procurori

 
Inspectorul general adjunct al ISJ Cluj, Tunde Peter, reţinută în această seară este acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, după ce în perioada iunie-1 septembrie a pretins şi primit de la cinci persoane suma totală de 9.600 euro ca să intervină pentru promovarea unor candidaţi la bacalaureat.
 
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupţie ai Serviciului Teritorial Cluj au dispus, azi, reţinerea pentru 24 de ore a inspectorului şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj Peter Tunde Ilona Csilla pentru trafic de influenţă în formă continuată.
 
Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada iunie - 1 septembrie 2014, Peter Tunde a pretins şi a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, în calitate de inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014, să intervină asupra acestora şi să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidaţi pentru a le asigura promovarea examenelor.
 
Din totalul banilor primiţi, la data de 1 septembrie 2014, Peter Tunde a primit de la o persoană, în scopul menţionat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro cerută înainte de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea flagrantului, se arată în comunicatul citat.
 
Inspectorului adjunct i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, urmând ca marţi să fie prezentată Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Inspectorul general adjunct al ISJ Cluj Tunde Peter a fost reţinută în urma unor percheziţii făcute în biroul acesteia, unde anchetatorii au găsit o sumă de bani în euro, despre care se presupune că ar fi fost primită ca mită pentru bacalaureat, potrivit unor surse din cadrul anchetei.
 
Avocatul lui Tunde Peter, Radu Chiriţă, a declarat, luni seară, că audierile la sediul DNA au durat "mai multe ore". Întrebat ce acuzaţii i se aduc clientei sale, Radu Chiriţă a refuzat să răspundă, comentând că "justiţia nu se face în presă".
 
Conform Mediafax, inspectorul general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a confirmat că biroul inspectorului şef adjunct Tunde Peter a fost percheziţionat luni dimineaţă, însă nu a putut furniza alte detalii.
 
"Eu sunt în concediu, dar m-au sunat colegii de serviciu să îmi spună că astăzi procurorii DNA au făcut percheziţii în biroul doamnei Peter Tunde", a declarat corespondentului Mediafaxinspectorul general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus.
 
Tunde Peter ocupă funcţia de inspector şcolar judeţean adjunct din anul 2006, fiind susţinută de UDMR.
 
Conform ultimei declaraţii de avere, din luna iunie, postată pe site-ul ISJ Cluj, Peter Tunde a avut anul trecut venituri de 44.087 lei, iar soţul ei, angajat la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, de 24.227 lei. De asemenea, cei doi deţin un teren intravilan în comuna clujeană Feleacu, de 1.800 de metri pătraţi, respectiv unul de 149 de metri pătraţi în Cluj-Napoca. Ei mai deţin şi două apartamente în Cluj-Napoca, de 93 şi 115 metri pătraţi, dar şi o casă, tot în municipiu, de 108 metri pătraţi.
 
Potrivit declaraţiei de avere, Tunde Peter are două credite bancare de aproape 90.000 de euro.
 
Fiul său, Pal Peter, este membru al PDL şi este consilierul personal al primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. El a fost consilierul lui Boc şi în perioada când acesta a deţinut funcţia de prim-ministru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Motivarea judecătorilor Fostă şefă de Inspectorat Școlar, condamnată la închisoare cu executare

10 Jun 2015 1792

Peter Tunde, inspectorul şcolar general adjunct din Cluj, trimisă în judecată în stare de arest

24 Sep 2014 1682