Bilanţ Doi poliţişti "grei", experţi criminalişti, funcţionari publici trimişi în judecată

 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MAZÂLU COSMIN – IOAN, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, și CIOCÎRLAN DANIEL, inspector principal de poliţie, angajat în cadrul aceluiași serviciu, la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – mai 2015, inculpații Mazâlu Cosmin – Ioan și Ciocîrlan Daniel, în calitate de membri ai unei comisii de concurs organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, în vederea încadrării de personal recrutat din sursă externă, pentru ocuparea a trei posturi de fochist, primul având şi calitatea de preşedinte al comisiei, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, prin favorizarea a doi dintre candidații înscriși.
Concret, acestora din urmă li s-a permis să participe la concurs, în contextul în care nu îndeplineau condițiile specificate în anunțul de participare.
Ulterior cei doi candidați au fost  declarați “admiși” și au fost încadrați în funcţia de fochist, cauzându-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, precum și ale altor candidați, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru persoanele respective.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.  


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor
NICOLA GHEORGHE, expert criminalist autorizat, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului și
 
SCARLAT IOAN, expert contabil autorizat, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

-           favorizare a făptuitorului,
-           fals intelectual și
-           uz de fals.

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 06 februarie 2013, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, între care Nicolescu Constantin, președinte al Consiliului Județean Argeș, Dobre Grigore, asociat și administrator la SC ZEUS S.A. și Didea Ionel, notar public, la data respectivă, cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul Consiliului Judeţean Argeş, în contextul atribuirii preferențiale, în cursul lunii martie 2009, a contractului de achiziţie publică cu titlul „Normalizare condiţii de trafic pe drumurile judeţene prin reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii” (a se vedea comunicatul nr. 93/VIII/3 din data de 07 februarie 2013).
 
Dosarul respectiv a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București.
 
Ulterior, în cursul anului 2013, pe timpul cercetării judecătoreşti, la dosar a fost depus un raport de expertiză criminalistică (grafică) extrajudiciară, întocmit de către inculpatul Nicola Gheorghe, lucrarea fiind efectuată la solicitarea notarului public Didea Ionel.
Prin modul în care a fost realizată lucrarea de specialitate și prin concluziile formulate la obiectivele stabilite, inculpatul Nicola Gheorghe a dat un ajutor direct și concret, atât notarului public, care a autentificat contractul de vânzare cumpărare, cât și numiților Nicolescu Constantin și Dobre Grigore, inculpaţi în dosarul Curţii de Apel Bucureşti. Acest raport ce a fost depus la dosarul cauzei pentru a înlătura pe de o parte, concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit anterior şi, pe de altă parte, pentru a îngreuna sau zădărnici judecata în cauza penală respectivă.
 
În aceeași cauză penală, a fost depus şi un raport de expertiză contabilă extrajudiciară, întocmit de către expertul contabil Scarlat Ioan, la solicitarea Consiliului Judeţean Argeş.
 
În cuprinsul acestui raport, inculpatul Scarlat Ioan, în calitate de expert contabil autorizat, a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului ce se referă în esenţă la calamitarea obiectivului „Pod pe DJ 703B amplasat peste râul Argeş, în comuna Căteasca”, în perioada aprilie-mai 2005 şi iulie-august 2005 și la existenţa documentelor justificative, la nivelul Consiliului Județean Argeș și a celorlalte instituții publice implicate în gestionarea efectelor calamităților.
 
În acest mod, precum și prin concluziile formulate cu privire la celelalte obiective ale raportului, inculpatul Scarlat Ioan, a dat cu intenţie un ajutor concret inculpaţilor din dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, cu scopul de a îngreuna sau zădărnici judecata în cauza penală menţionată anterior și, pe fond, a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora, raportul respectiv fiind depus și înregistrat la Consiliul Judeţean Argeş iar, apoi și la dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Pitești.



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului BARNA DRAGOŞ – SEPTIMIU, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2008, inculpatul Barna Dragoş Septimiu, în calitate de administrator  al  unei societăţi comerciale și membru în comisia de evaluare oferte, cu ocazia derulării proiectului S.A.P.A.R.D. - ”Atelier pentru prelucrarea lemnului în Feldioara", a întocmit documente care cuprindeau date necorespunzătoare adevărului sau inexacte (cereri oferte pentru achiziţia de echipamente şi răspuns,corespondenţă societăţi “ofertante”, contracte, ordine de plată, facturi) privitoare la derularea unor proceduri de achiziţii utilaje de prelucrare a lemnului şi autovehicule.
Aceste documente, au fost prezentate de inculpatul Barna Dragoş Septimiu  Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale  (A.F.I.R., fostă A.P.D.R.P.) fiind avute în vedere la analizarea cererilor de plată pentru a justifica rambursarea unor cheltuieli pretins a fi efectuate. Astfel, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în suma totală de 502.207, 81 lei.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 747.986,01 lei, reprezentând valoarea integrală a finanţării nerambursabile decontată de autoritatea contractantă, la care se adaugă penalităţi şi accesorii până la data plăţii efective.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi a acţiunilor deţinute de inculpat la mai multe societăţi comerciale.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 
Un alt caz. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată,
 
în stare de detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, a inculpatului GOGOANĂ IONEL, administrator al S.C. Eurofond S.R.L., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-           complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;
-           complicitate la înşelăciune și
-           fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
și în stare de libertate, a inculpatului TOMA CĂTĂLIN MIHĂIȚĂ, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-           folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și
-           înșelăciune,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La datele de 25 și 27 iunie 2012, inculpatul Toma Cătălin Mihăiță, beneficiind de ajutorul inculpatului Gogoană Ionel, a depus mai multe acte la dosarul prin care a solicitat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri", deși știa că aceste documente conțin date false și inexacte, reușind - în acest mod – să determine declararea ca eligibil proiectul său în valoare de 40.000 euro (177.780 lei) și să încaseze, ca urmare a solicitării primei tranșe, suma de 106.668 lei.
Inculpatul Gogoană Ionel s-a ocupat personal de întocmirea tuturor declarațiilor și a pus împreună toate înscrisurile necesar a fi atașate cererii de finanțare, inclusiv cele furnizate de client la solicitarea sa, apoi a cerut acestuia să semneze fiecare document în parte și să depună întregul dosar la autoritatea competentă.
 
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 106.668 lei, reprezentând finanțarea accesată fără drept de inculpatul Toma Cătălin Mihăiță cu ajutorul coinculpatului Gogoană Ionel.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaților, până la concurența sumei de 106.668 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei ISTRATE ADRIANA, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-           folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi
-           schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioadele 24.08.2011- 09.11.2011 şi 12.12.2012 – 25.01.2013, inculpata Istrate Adriana, în calitate de preşedinte al unei asociaţii, a falsificat în două rânduri documentația necesară în scopul încheierii unui contract de finanțare, obţinând pe nedrept suma totală de 17.685,72 euro, reprezentând fonduri europene destinate realizării proiectului „WELCOME TO GREEN CITY!".
Ulterior, inculpata a cheltuit în interes personal suma respectivă de bani.
Prin faptele sale, inculpata a cauzat un prejudiciu total în valoare de 17.685,72 euro, bani proveniți din bugetul Uniunii Europene.
 
În cauză, Agenția Națională pentru Programe Comunitare din Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 17.685,72 euro.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei.
TĂLMĂCEL ELENA, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-  folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 30 aprilie 2010, inculpata Tălmăcel Elena, în numele unei firme administrată de o rudă a sa,  a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2010, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 50 ha.
Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2010, suma totală de 6.550 euro, din care suma de 4.018 euro finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă ( F.E.G.A.) şi 2.532 euro, finanţată din bugetul naţional.
 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 174.197,09 lei, la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislaţia în vigoare.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparţine inculpatei Tălmăcel Elena.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța Trimiși în judecată pentru infracțiuni vamale (FOTO)

08 Sep 2023 1045

Poliţiştii Mihai Dobrescu şi Ionuţ Popîrţac, acuzaţi de luare de mită, rămân sub control judiciar

14 Feb 2018 2574

Doi polițiști și doi instructori auto au fost trimiși în judecată!

29 Jul 2016 2737

Mai mulţi poliţişti din Constanţa au fost trimişi în judecată

02 Jun 2016 3900

UPDATE 16 polițiști din Constanța au fost trimiși în judecată. Procurorii vorbesc despre un caz exploziv!

01 Jun 2016 3959

Poliţişti din Constanţa, trimişi în judecată

05 Mar 2016 3596

Falşii poliţişti de la Antidrog, trimişi în judecată

30 Apr 2015 2031

Trei poliţişti din IPJ Constanţa, trimişi în judecată în ultima parte a dosarului „Mafia de la Rutieră“ (rechizitoriu)

09 Apr 2015 7867

DNA Nicolae Niţu şi Constantin Găbrian, poliţişti rutieri la IPJ Vâlcea, trimişi în judecată pentru luare de mită

10 Dec 2014 3696

Procurorii DNA Constanţa lovesc din nou Cei trei poliţişti de la Permise, trimişi în judecată (DOCUMENT)

02 Jul 2014 2918

Cinci polițiști trimiși în judecatã. Tribunalul a luat o decizie definitivã

17 Jun 2014 2193