DOLIU în ARTA din Constanţa. A murit pictorul Ionel Mătăsăreanu

 

 
Pompierii militari intervin la ora transmiterii acestei ştiri pentru deblocarea unei uşi la un apartament situat într-un imobil de pe bulevardul Elisabeta, din Constanţa.
 
Evenimentul are loc în apropierea blocurilor din zona falezei de la Cazino. Un bărbat a semnalat pe numărul unic de urgenţă 112 că vecinul său nu răspunde nici la uşă, nici la telefon. 

UPDATE ora 11.33

Un bărbat în vârstă de 86 de ani a fost găsit mort în locuinţă. Poliţiştii au demarat o anchetă.

UPDATE ora 11.57

Persoana decedată este pictorul constănţean Ionel Mătăsăreanu.

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa a declarat, în exclusivitate pentru Cotidianul ZIUA de Constanţa: "Dispariţia lui Ionel Mătăsăreanu este o mare pierdere petru fiecare dintre noi şi pentru viaţa culturală a oraşului. A fost un pictor dăruit artei. A fost un pictor dedicat mării. Constanţa va fi mai săracă, pentru că el nu era doar un personaj, ci un personaj pitoresc

Ne va fi dor de el şi ne va lipsi! Dumnezeu să îl odihnească!"

Cotidianul Ziua de Constanţa vă redă, INTEGRAL, ultimul articol publicat de colega noastră, Ada Codău, de la un vernisaj, probabil ultimul, al maestrului. Era data de 15 ianuarie 2014.


Publicul constănţean a avut, ieri, parte de un eveniment cu totul deosebit. După mai bine de un deceniu de la ultima expoziţie, artistul plastic Ionel Mătăsăreanu a expus din nou la Muzeul de Artă Constanţa. Sute de oameni au participat la vernisaj, spre totala surprindere a pictorului, care a şi mărturisit: „Nu mă aşteptam la un public atât de numeros şi la un astfel de ataşament faţă de mine. N-aş fi crezut că pot fi întâmpinat cu atâta căldură”.
 
Gazdă a evenimentului a fost reputatul critic de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, în opinia căruia Ionel Mătăsăreanu este omul care, „de-a lungul întregii sale vieţi, nu a avut alt crez decât pictura”, un colorist prin definiţie, „cel mai important autor de marine al Constanţei”.  „Tema sa fundamentală este marina. Tablourile sale sunt un spectacol, el le compune cu o desăvârşită dezinvoltură. Este un pictor matur, este un pictor care exersează în fiecare zi, este un artist a cărui viaţă, al cărui crez este pictura. Ionel Mătăsăreanu este, înainte de toate, un personaj”, susţine Doina Păuleanu.
 
Expoziţia, intitulată „Ţărmuri însorite”, reuneşte 105 lucrări ale pictorului constănţean. De la natură statică la lucrări cu tematică marină, tablourile lui Mătăsăreanu par cumva dominate de o magine a culorii şi a luminii. „Ionel Mătăsăreanu a ştiut să picteze marea în toate ipostazele. Avem şi nocturne, avem diurne, avem toate ipostazele mării”, declară criticul de artă.
 
Alături de artist au fost prezenţi, la vernisaj, numeroşi prieteni, oameni care, într-un fel sau altul îl admiră, artişti plastici ca Gheorghe Caruţiu şi Adrian Drăguţ, Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea, consilierul local Costin Răsăuţeanu, liderul Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD Constanţa, dar şi consilierul Răducu Popescu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa. Acesta din urmă i-a înmânat lui Ionel Mătăsăreanu o medalie placată cu aur din partea municipalităţii. Poate n-ar fi rău ca administraţia publică locală să se gândească măcar la realizarea unui album care să cuprindă lucrările artistului plastic.
Vernisajul de ieri a avut loc, deloc întâmplător, de Ziua Culturii Naţionale, context în care, emoţionat, dar autentic, Ionel Mătăsăreanu a recitat câteva dintre versurile lui Mihai Eminescu.

Sursa foto: adacodau.wordpress.com
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.