Două bibliotecare din Constanța, premiate în cadrul Conferinței Internaționale a Bibliotecarilor Traineri 2014


În cadrul Conferinței Internaționale a Bibliotecarilor Traineri din 2014, Liliana Stamate, din Constanța, și Alina Ocheană, din Medgidia, s-au numărat printe câștigătorii Concursului Trainerul Anului 2013, aflat atunci la prima ediție. Concursul, organizat de GLT în parteneriat cu reprezentanții programului Biblionet, a avut ca scop recunoașterea meritului pentru profesionalismul de care au dat dovadă bibliotecarele, pe toată perioada în care și-au desfășurat activitatea.
Astfel, Liliana Stamate, de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, a câștigat cel mai imporant titlu al concursului, acela de „Bibliotecarul Trainer al anului 2013”, iar Alina Ocheană, de la Biblioteca Municipală Medgidia, Filiala Nord, a fost desemnată „Cel mai bun bibliotecar local”.
Liliana Stamate a studiat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, dar a urmat si cursurile Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Lucrează de 16 ani ca bibliotecar-formator în Biblioteca IN Roman din Constanţa. În tot acest timp a încercat să-şi găsească parteneri din societatea civilă pentru a aduce educaţia non-formală şi în bibliotecă. De-a lungul vremii a organizat numeroase activități, atât pentru copii, cât și pentru cei mai vârstinci, fără să omită pe nimeni.
„Am fost muncitoare, creativă, activă. Am livrat cursuri și am creat un curs nou, „Vorbitul în public”, am fost trainer partener la proiectul Româno-Bulgar, „Bridge between culture”, am promovat instruirea, am fost voluntră și am dobândit noi competențe” spune Liliana Stamate în filmulețul său de prezentare.
Alina Ocheană se bazează, în prezentarea sa, pe promovarea noului curs care a început odată cu anul 2013 la Biblioteca Municipală Medgidia, filiala Nord, HTML & CSS. Aceasta vorbește despre experiența celor 15 elevi care și-au arătat înclinația spre web-design și limbaje de programare. Sub îndrumarea Alinei Ocheană aceștia au construit mai multe site-uri web printre care și site-ul orașului Medgidia. A realizat și alte activități pentru ca elevii de gimaziu să descopere tainele digitale. În plus, pentru cei mai mici a desfășuurat cursuri de origami. Nu i-a lăsat mai prejos nici pe seniorii din Medgidia, organizând activități de alfabetizare digitală pentru aceștia.
Susținând educația non-formală și învățarea pe tot parcursul vieții, cele două constănțence reprezintă pentru comunitatea de bibliotecari adevărate modele de bună practică, demne de urmat. Filmulețele de prezentare ale celor două au fost vizionate în cadrul Conferinței și desemnate câștigătoare prin vot direct al participanților și al reprezentanților țărilor cu Programe Global Libraies, participanți la eveniment.

Vezi aici filmulețele de prezentare ale celor două bibliotecare din Constanța: 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Națională a Lecturii, marcată la Tulcea

18 Feb 2024 471

#Dobrogea143 Primăria orașului Murfatlar, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 2872

Doliu la Liceul George Călinescu din Constanța. A murit bibliotecara instituției de învățământ

09 Jun 2018 8523

UPDATE Doliu la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa

12 Nov 2016 32136

Anchetă la Şcoala nr. 16 din Constanţa Bibliotecara acuzată că ar fi agresat o elevă

14 Apr 2016 4211

Elevii de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa descoperă spaţiul cosmic (galerie foto)

11 Oct 2015 2106

Elevii de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” descoperă spaţiul cosmic

11 Oct 2015 1442

Bancul zilei O blondă bibliotecară

30 Jun 2014 1715