Drogurile din Portul Constanța, iată poziția oficială a DIICOT și numele suspecților (video)

Cocaina descoperită ieri în Portul Constanța Sud Agigea ar fi urmat să fie valorificată pe piață pentru o sumă ce depășea 600 de milioane de euro, spun anchetatorii.

Iată poziția oficială a autorităților și informațiile ce au putut fi făcute publice până la acest moment:

La data de  30.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  NARVAEZ RAMON DIEGO, cetățean columbian, MIKAILIONIS NERIJUS, LAURINCIKAS AURIUS, GAIDAMAVICIUS VYGANTAS și MICEIKA TADAS, cetăţeni lituanieni, pentru săvârşirea infracţiunilor de inițiere, constituire și sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc și complicitate la tentativă de trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că  în perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, cetățean columbian și cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas, cetățenii lituanieni, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, pe care ulterior l-au și sprijinit prin acțiuni distincte, în scopul săvârșirii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantități de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) și trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deținerea și manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în țări din Europa de Vest).

Astfel, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, împreună cu inculpații anterior menționați, au introdus în România, prin Portul Constanța, fără drept, cantitatea de aproximativ 2500  kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România). Tot astfel, în perioada 21.06.2016 – 29.06.2016, activitatea infracțională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas au încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2500  kilograme cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcționate către Europa de Vest.

Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat  un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi  la data de 29.06.2016 , orele 20:00, moment în care procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil procedându-se astfel  la constatarea în flagrant a infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reținut de către autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluționării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

Faţă de inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.


 Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul A.N.A.F. - Direcția Generală Antifraudă Fiscală,  Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A.-D.E.A. și Spania - Guardia Civil.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, au mai declarat procurorii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 685

Acțiuni ale polițiștilor în zona școlilor și mall-urilor din Constanța

27 Mar 2024 481

Trafic de droguri în parcarea subterană unui centru comercial, din municipiul Constanța

27 Mar 2024 708

Tânăr prins cu droguri la Cernavodă. ”Fumez pentru că mă fac o persoană mai bună”

27 Mar 2024 621

Oficial de la IJJ Constanța despre suspectul de trafic de droguri depistat la Medgidia

26 Mar 2024 530

Județul Constanța Bărbat bănuit de trafic de droguri, cercetat de polițiști și procurori! Ce au găsit oamenii legii asupra suspectului

26 Mar 2024 527

CJ Constanța Se înființează Complexul de Servicii Comunitare pentru persoane cu diferite adicții. Câte locuri va avea? (DOCUMENT)

26 Mar 2024 364

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1031

Incident la Medgidia. Trei tineri prinși de jandarmi cu substanțe interzise (FOTO)

25 Mar 2024 456

Acțiune de control a polițiștilor IPJ Constanța. Au fost aplicate mai multe amenzi

24 Mar 2024 554

Razie de amploare a polițiștilor în județul Constanța! Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 452

Știri Constanța Ce a descoperit Poliția pe strada Tudor Vladimirescu din Medgidia?

24 Mar 2024 637

În ultimele 48 de ore Intervenții ale poliției în județul Constanța. Au fost aplicate amenzi

23 Mar 2024 613

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1320

Zeci de persoane legitimate la Constanța Acțiune a Poliției pentru combaterea traficului de droguri (FOTO)

22 Mar 2024 526