Dumitru Dumitru, directorul economic de la Apele Române, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dumitru Dumitru, la data faptei director economic în cadrul Administrației Naționale ”Apele Române”, în prezent suspendat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
         
„În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, inculpatul Dumitru Dumitru, în calitate de director economic în cadrul Administrației Naționale ”Apele Române”, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, a dispus achiziția directă, de la trei agenți economici, a unor materiale de combatere a poluării și înghețului accidental.

Achiziția publică ce trebuia realizată prin procedura licitaţiei publice deschise a fost divizată, contrar dispoziţiilor legale, în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, cu scopul de a evita  obligaţiile pe care instituţia trebuia să le respecte, în raport cu anumite praguri valorice.

Concret, inculpatul Dumitru Dumitru a stabilit efectuarea achiziţiei de materiale de la cele trei societăţi comerciale fără procedura licitaţiei deschise, solicitând reprezentanţilor administraţiilor bazinale, care nu erau autorităţi contractante, să efectueze recepţia produselor.

Materialele de combatere a poluării accidentale au fost achiziţionate şi plătite doar de către A.N.A.R. – Sediul Central, şi nu de către administraţiile bazinale din teritoriu, reprezentanţii acestora nefăcând decât recepţia mărfurilor plătite şi distribuite de către A.N.A.R.

Pentru realizarea scopului infracţional, inculpatul Dumitru Dumitru a solicitat fiecărei structuri teritoriale efectuarea recepţiei mărfurilor pe care A.N.A.R. – Structura Centrală le achiziţiona, pentru a crea aparenţa unor achiziţii distincte, la valori mai mici, prin care să eludeze pragul valoric stabilit de lege şi care obliga autoritatea contractantă să efectueze achiziţia prin licitaţie deschisă.
  
Practic, de la data de 15 noiembrie 2012, inculpatul a început achiziţia de materiale, activitate ce a avut loc până în luna martie 2013, A.N.A.R. – Structura Centrală efectuând plăţi succesive către cei trei furnizori fără un angajament legal (contract), doar în baza unor facturi fiscale primite de către inculpat, iar în unele cazuri plăţile fiind efectuate chiar înainte de emiterea facturilor. 
Mai mult, au existat chiar şi situaţii în care, deşi nu aveau nevoie de materialele achiziţionate şi repartizate de către A.N.A.R., administraţiilor bazinale li s-a impus primirea produselor respective. 


Prin acest demers, inculpatul a cauzat o pagubă instituției în cuantum de 1.170.657 lei, reprezentând diferenţa între preţurile de achiziţie în cuantum de 3.094.146 de lei şi preţurile estimate de Departamentul Managementul Resurselor de Apă din cadrul A.N.A.R. pentru procedura de licitaţie deschisă în cuantum de 1.923.488 de lei, preţurile de achiziţie fiind astfel mai mari cu aproape 60% decât preţurile estimate“, potrivit DNA.
 

Administrația Națională ”Apele Române”, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.094.146 de lei, reprezentând contravaloarea bunurilor achiziţionate în mod ilegal de către inculpatul Dumitru Dumitru prin încălcarea regulilor interne și a legislației incidente achizițiilor publice.
 
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare deținute de către inculpatul Dumitru Dumitru.

De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin aceluiași inculpat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 857

Deputatul Focșa bifează deja al cincilea partid în mai puțin de un mandat!

18 Apr 2024 624

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 aprilie 2024

17 Apr 2024 483

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 537

Cumpărări directe Constanța Energybas Actual SRL, din Băneasa, contract de 52.000 de euro cu Primăria Oltina pentru serviciile de iluminat din comună (DOCUMENT)

15 Apr 2024 541

Dumitru Bădrăgan a plecat din AUR și a preluat conducerea organizației PER Constanța. Cu cine va face tandem în alegerile locale?

11 Apr 2024 869

Doliu în lumea fotbalului. Un jucător important s-a stins din viață

10 Apr 2024 1456

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon achiziționează servicii de proiectare balon tensiostatic (DOCUMENT)

08 Apr 2024 403

IPJ Constanța consolidează sediul Poliției din Medgidia

08 Apr 2024 394

Constanța Trei persoane fizice cer insolvența Dobrogea Media SRL (DobrogeaTV)!

07 Apr 2024 2096

Cumpărări directe Constanța Primăria Năvodari închiriază autocisternă pentru udat spații verzi (DOCUMENT)

07 Apr 2024 1030

Soțul Dianei Șoșoacă scapă de brăţara electronică montată la picior

05 Apr 2024 667

IPJ Constanța, o nouă achiziție pentru poligon! (DOCUMENT)

05 Apr 2024 585

IPJ Constanța cumpără kituri de prelevare salivă! Iată de la cine și care este valoarea contractului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 535

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 aprilie 2024

02 Apr 2024 634