Evz.ro Angajat al Centrului Neuropsihiatric Techirghiol, atacat de un bolnav psihic. „Îi calmăm printr-o îmbrățișare”

 
Instructorul ergoterapeut Nicoleta Nicola, de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol a fost adusă de urgență, astăzi, la Spitalul Județean Constanța după ce a a fost atacată, violent, de un bolnav psihic. Femeia, cu dureri cumplite la spate, s-a ales cu traumatisme în regiunea dorso-lombară, prin agresiune, dar spune că imediat ce-și va reveni, se va întoarce la muncă, scrie evz.ro.
 
Dezvăluirile dramatice din sistemul psihiatric, prezentate săptămâna trecută de EVZ, despre agresiunile suferite de cadrele medicale din partea bolnavilor cu afecțiuni neuropsihice, care nu pot fi trași la răspundere, au fost încă odată confirmate, astăzi, la Constanța. Nicoleta Nicola, instructor ergoterapeut la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol a fost atacată violent, de la spate, de un bolnav de 22 de ani. Femeia a fost luată prin surprindere și oricum nu se putea apăra de pumnii pacientului pentru că în timpul atacului ea încălța o bolnavă pentru a merge la masă.
 
Antiinflamatorul făcut de colege nu i-au potolit durerile cumplite și au chemat Salvarea pentru a fi transportată la Urgența Spitalului Județean Constanța. “Am crezut că am o fisură la coloană, atât de tare mă durea. Ni se spune să ne luăm măsuri de precauție dar nu avem ochi la spate. Cealaltă colegă îi îmbrăca pe bolnavi, alta mătura în camere, noi trebuie să ne ocupăm de cel puțin 40 de pacienți, personalul este puțin”, a declarat Nicoleta Nicola, pentru EVZ. Va intra pentru câteva zile în concediu medical dar se va întoarce la muncă. “Acest bolnav este cel mai violent, atacă personalul și pacienții, îi lovește, îi mușcă”, povestește cu voce stinsă femeia, având puterea să zâmbească, îngăduitoare.
 
Nicoleta Nicola nu-l condamnă pe agresor, crede că singura soluție pentru calmarea unui bolnav psihic violent, “este să i se acorde afecțiune, este îmbrățișat cu căldură și atunci își revine”. Cadrele medicale nu au voie să aplice calmante pacienților din Centru. “Am o vârstă și conștientizez că  acești pacienți au nevoie de sprijinul nostru. Am înțeles, însă, că în sistemul de asistență medicală neuropsihiatrică nu reziști mai mult de opt ani. Și avem colege care rezistă de peste 20 de ani, s-au atașat de bolnavi. Nimeni nu sesizează însă pericolul, avem colege care au cedat și, din cadre medicale, au ajuns acum paciente alături de ceilalți bolnavi psihic”, își arată îngrijorarea ergoterapeutul Nicoleta Nicola.
 
Autor: Feri Predescu
Sursa text și foto: evz.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul de Recuperare „Artemia” Techirghiol Consiliul de Monitorizare a găsit resturi de fecale în pat, lenjerii improvizate și beneficiari violenți. Măsuri aplicate (DOCUMENT)

26 Jan 2024 2338

DGASPC Constanța renovează cabinetul stomatologic al CRRN Techirghiol

29 Sep 2020 2710

O firmă din Dolj se va ocupa de documentația pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol (document)

29 Aug 2019 2000

„Pacienţii sunt inventivi“ Un vârstnic s-a aruncat în gol de la etajul trei al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol

23 Jan 2015 1705

Un pacient s-a aruncat de la etajul trei al Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică Techirghiol

22 Jan 2015 1604

Surse din IPJ Constanţa Bolnavii de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol au drept de vot

02 Nov 2014 2545

Alegeri prezidenţiale 2014 IPJ Constanţa, sesizat cu privire la bolnavii de la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol

02 Nov 2014 2142