UPDATE 2. EXCLUSIV! Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, CONDAMNAT la închisoare cu executare (rechizitoriu + referat propunere arestare)

Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa, l-a condamnat, astăzi, pe Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare. 

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa şi trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa în noiembrie 2014.
 
Dănuţ Căpăţînă a fost deferit Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de: Mihai Corneliu Stănculescu, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Violeta Androne, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Judeţean, Gheorghe Antohi, angajat al spitalului, Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al spitalului.

UPDATE 1, ora 13.37

Mihaela Vlăşceanu a dispus menţinerea încadrării juridice stabilită prin rechizitoriu. Astfel, magistratul l-a condamnat pe Dănuţ Căpăţână la pedeapsa închisorii de 4 ani şi 4 luni, pe Mihai Corneliu Stănculescu la pedeapsa închisorii de 2 ani, pe Micu Renato Cristea la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni, pe Violeta Androne la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni, pe Gheorghe Antohi la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni, pe Mărioara Furnică la pedeapsa închisorii de 1 an, 4 luni şi 80 de zile şi pe Carmela Endora Gherghina la pedeapsa de 3 ani şi 7 luni închisoare.

În cazul Carmelei Endora Gherghina, judecătorul a anulat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii de 2 ani şi 2 luni, a descontopit pedeapsa aplicată „în componentele acesteia pe care le repune în individualitatea lor după cum urmează: - pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare stabilită pentru infracţiunea de luare de mită, prev. de art.254 alin.1 C.p. din 1969; - pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, stabilită pentru infracţiunea de trafic de influenţă, prev. de art. 257 al.1 C.p. din 1969; - pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiul drepturilor prev.de art. 64 al.1 lit.a teza a II-a şi lit.b C.p. din 1969 pe durata executării pedepsei principale. În baza art.38 alin.1, art.39 alin.1 lit.b C.p., art.45 alin.1 şi 5 C.p.: Contopeşte pedepsele cu închisoarea stabilite prin prezenta sentinţă şi prin s.p. nr.83/24.02.2012 a Tribunalului Constanţa, aplică inculpatei Gherghina Carmela Endora pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă sporul de 1 an şi 5 luni ( reprezentând o treime din media celorlalte pedeapse principale ), urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 7 luni închisoare“.

Totodată, Mihaela Vlăşceanu l-a obligat pe fiecare inculpat la plata sumei de 4.900 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 

UPDATE 2, ora 13.43

„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul spitalului, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării, la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, potrivit DNA.



„Au fost inserate date nereale“

Conform procurorilor, la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul spitalului, au întocmit şi atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată. În cuprinsul documentului mai sus precizat, continuă procurorii Anticorupţie, „au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal)“. Şi asta deşi „aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat“, au precizat oficialii DNA.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa (document)


Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, întâlnire cu denunţătorul în zona Ministerului Sănătăţii (referat propunere arestare)​
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Vecina

26 Aug, 2016 19:00

Prea putin pentru cite au facut acesti excroci in dauna spitalului; absolut toate contractele au fost aranjate, ca doar pentru asta s-a inventat metoda "externalizarii"serviciilor; si tot din cauza asta n-o sa aiba spitalul bani multi ani de acum incolo, indatorat la firmele capusa cu care au facut smecherii contracte fabuloase pe multi ani; n-o sa am liniste pina nu da socoteala Renato si pentru gardutul din plasa de Buzau de 1 miliard de la medicina legala. Felicitari procurorilor si sper sa reuseasca sa anuleze toate contractele.

iosif

25 Aug, 2016 15:38

si sa ii confiste si averea

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 466

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 659

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 584

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 707

Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, la Curtea de Apel Constanța! S-a fixat primul termen în apel

28 Jul 2023 1041

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)

22 Jun 2023 1594

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1173

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5338

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 1281

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 2092

Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

03 Dec 2022 1974

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3758

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Sep 2022 1533

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

04 Jun 2022 1342

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Dosarul, la Tulcea. Noul termen săptămâna viitoare

16 Mar 2022 1980