Fostul director de investiţii la Rovinari, Laurenţiu-Dan Ciurel, urmărit penal de DNA

În completarea comunicatului nr. 1194 din data de 13 august 2014, privind presupuse acte asimilate corupţiei săvârşite la companiile energetice Turceni şi Rovinari, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:
Ciurel Laurenţiu-Dan, la data faptelor având succesiv calitatea de director la Direcţia Investiţii ( 21.03.2007) şi ulterior director general şi ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată
 
În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
- în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Şova şi Asociaţii”,  a unui contract de asistenţă juridică denumit „Consultanţă juridică pentru încheierea  contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari”.  Ulterior, în calitate de director general şi ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv  la data de 3 septembrie 2007,  a semnat un act adiţional la contractul inițial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007 , a semnat un al doilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei şi la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiași contract cu suma de 310.000 lei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistenţă juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate.  Ca urmare a acestor activități, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA „Şova şi Asociaţii”.
 
- în calitate de director general şi ordonator de credite al CER, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistenţă, în contextul unui litigiu  dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispoziţiilor privind  buna gestiune financiară, cu SCA „Şova şi Asociaţii”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”.
 
- în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, suspectul Ciurel Laurenţiu-Dan a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.
 
Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activitățile descrise se ridică la aproximativ  84  milioane lei.
 
Persoanei sus menţionate i s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

 
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.