Fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, urmărit penal

 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: 
NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
- două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale), 

PAVEL GABRIEL NICOLAE, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

IACOB MARIAN DĂNUȚ, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale),
ZĂRNICĂ NELU, chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

Potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.
În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.

În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Dănuț și Zărnică Nelu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupte CS Medgidia, locul întâi pe cluburi la Memorialul „Nicolae Gheorghe“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 474

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 424

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 4978

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 martie 2024

07 Mar 2024 546

Centrul Militar Zonal Constanța continuă activitățile de promovare a colegiilor militare

06 Mar 2024 506

LIVE VIDEO+TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. Se dezbat probleme de interes național (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 794

Primăria Constanța Reparații la acoperișul Bisericii Sfântul Gheorghe din Constanța. Parohia a obținut un document de urbanism

14 Feb 2024 751

Zeci de percheziții în Mangalia Începe procesul într-un mega dosar DIICOT Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată

06 Feb 2024 1368

Numărul creditorilor a ajuns la 34 Se cere insolvența GSP Offshore SRL! Tribunalul Constanța amână cauza pentru o eventuală solutionare pe cale amiabilă

04 Feb 2024 8628

Radiografia firmelor trimise în judecată de DNA în dosarul „Murfatlar“! Legături la Constanța și un presupus prejudiciu de 47 milioane de euro

22 Dec 2023 2030

Zece personalități dobrogene, premiate în cadrul unui eveniment festiv, organizat cu prilejul Zilei Dobrogei!

15 Nov 2023 611

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

09 Nov 2023 761

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

13 Oct 2023 1024

Proiectul „Învățăm să fim campioni“ Farul Constanța, în vizită la Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Oct 2023 2061

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 02 octombrie 2023

03 Oct 2023 1213