Guvernul a decis introducerea contributiei de asigurari de sanatate pentru veniturile din chirii - surse

Persoanele care obtin venituri din chirii vor plati contributii de asigurari de sanatate, in limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna in acest an, ordonanta de urgenta elaborata in acest sens de Ministerul Finantelor dupa negocierile cu FMI fiind aprobata de Guvern, anunta Mediafax, care citeaza suse oficiale.
Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute, au precizat sursele citate.
Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.
In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internationale.

Mai citeşte şi

Asiguratii pot solicita spitalului contravaloarea cheltuileilor efectuate

Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii august ca singurele cresteri de taxe convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice.         Anterior, presedintele Traian Basescu a criticat intentia Guvernului de a creste unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi in cazul chiriilor, in timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, seful statului aratand ca majorarea taxelor in perioada de criza inseamna sa tragi o frana.
Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat majorarea impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.
Sursa: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAS a înființat grupuri de lucru pentru optimizarea reglementărilor din domeniul asigurărilor sociale de sănătate

26 Feb 2024 540

CNAS a publicat în transparenţă decizională valorile punctelor pentru asistenţa medicală

11 Jan 2024 728

Marcel Ciolacu Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat

09 Nov 2023 772

O nouă zi de protest la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța! Ce nemulțumiri au angajații (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Nov 2023 1339

Protest al angajaților CNAS, la Constanța (FOTO+VIDEO)

06 Nov 2023 2010

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, protest la nivel național UPDATE. CAS Constanța are programul întrerupt!

02 Nov 2023 1086

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, protest pe o perioadă nedeterminată, începând de joi

01 Nov 2023 786

Ministerul Sănătății a reluat procesul de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate

20 Oct 2023 1061

Ministrul Sănătății a susținut în Guvernul României, Memorandumul care asigură CNAS-ului fondurile necesare pentru finanțarea programelor naționale de sănătate

28 Sep 2023 860

Știri din Constanța Consilierul județean Gheorghe Donțu, mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate (DOCUMENT)

27 Aug 2023 3566

Sia Medical, noul standard de Excelență în Imagistică oferă constănțenilor servicii gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate

10 Aug 2023 4439

CAS Constanța a deschis sesiunea de contractare pentru Programul Național de Oncologie

19 Jul 2023 1114

Imagini de la Constanța Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate protestează luni! Ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

10 Jul 2023 1646

Protest masiv al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene din toată țara, luni

06 Jul 2023 1239

LIVE TEXT Casa de Asigurări de Sănătate Constanța organizează o conferință referitoare la finalizarea sesiunii de contractare a serviciilor medicale, medicamente și dispozitive medicale (FOTO +VIDEO)

04 Jul 2023 1138