Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea afecta circa 300.000 de români

 
Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a apreciat, astăzi, la Deva, că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta interesele a circa sute de mii români care muncesc în această țară, dar și exporturile directe ale țării noastre, cifrate anul trecut la aproximativ 2,3 miliarde de euro.
 
Potrivit acestuia, în Regatul Unit sunt înregistrați oficial 150.000 de români, dar cifrele neoficiale aduc numărul acestora spre mai mult de 300.000 de persoane. Din veniturile pe care le obțin, aceștia trimit în țară, anual, circa 500 de milioane de euro, dup cum susține europarlamentarul.
 

”Drepturile de cetățean european ale acestor persoane trebuie respectate în oricare dintre alternative. Apoi Marea Britanie este un partener economic important al României, pe locul 5 în ceea ce privește destinația exporturilor: peste 2-2,3 miliarde de euro. Sigur, în eventualitatea unei ieșiri a Marii Britanii trebuie găsite noi mecanisme și noi reguli conform cărora să se deruleze aceste relații comerciale”, a explicat Winkler.

 
În opinia parlamentarului european, o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE ar putea influența viitorul Uniunii, existând pericolul creării unei Europe ”cu două viteze”, în care procesul de integrare să fie diferit pentru țările din Vest și Est.
 

”Un Brexit este un proces foarte complicat din punct de vedere juridic, care va implica energii foarte multe la Bruxelles, care nu vor putea fi folosite pentru altceva, va implica fiecare stat membru (...) și ar putea fi chiar un pas spre sfârșitul Uniunii Europene — așa cum există ea și funcționează astăzi — către nașterea unei Europe cu două viteze, în care unii, în Vest, să fie mai integrați, și alții, în Est, printre care și noi, să fim mai puțin integrați în UE. Deci, sunt evoluții care sunt împotriva intereselor României”, a apreciat eurodeputatul UDMR, potrivit agerpres.ro.

În 23 iunie, cetățenii Marii Britanii vor vota, prin referendum, rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iuliu Winkler - „România ar putea avea de câștigat de pe urma crizei din Grecia“

06 Jul 2015 2041