Imigranți atacați pe mare

 
Numeroși imigranți care au încercat și au reușit să traverseze marea între Turcia și Grecia au povestit că au fost atacați de bărbați înarmați care voiau să-i împiedice să ajungă în Europa și uneori pentru a-i jefui, au indicat mai multe surse concordante, relatează AFP, citată de Agerpres.
 
O organizație neguvernamentală, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea, a deschis o anchetă după mai multe mărturii, bănuind că ar fi vorba de ''bande mafiote'' sau de ''comandouri speciale ale pazei de coastă elene'', cum s-a mai întâmplat în trecut, chiar dacă i s-au dat asigurări că nu mai există astfel de cazuri.
 
Potrivit sursei, zona insulei grecești Lesbos (estul Mării Egee) este des amintită în relatările imigranților, care evocă, de asemenea, furturi de bani și de motoare ale ambarcațiunilor refugiaților.
 
Nawal Soufi, o militantă italiană prin intermediul căreia parvin numeroase apeluri de ajutor ale refugiaților sirieni pe mare, a obținut declarații ale unor pasageri de pe circa douăzeci de ambarcațiuni atacate în ultimele luni.
 
''Imigranții vorbesc de comandouri, unii spun de Frontex (agenția europeană de control al frontierelor), alții despre paza de coastă turcă sau greacă, alții despre miliții sau pirați'', le-a explicat militanta jurnaliștilor, precizând că s-au înmulțit recent cazurile.
 
Moubarak, un sirian de 30 de ani, plecat din Turcia pe 6 mai, a povestit că o navă militară — turcă, potrivit declarației lui — a somat ambarcațiunea să oprească și a inundat-o cu un jet de apă. Apoi, bărbați înarmați au încercat să ia motorul ambarcațiunii, dar, după mai mult de o oră de luptă, imigranții au reușit să-și continue drumul până în Lesbos, a povestit pentru AFP tânărul, care în prezent este solicitant de azil în Germania. Într-o înregistrare video realizată cu telefonul mobil în cursul acestui atac pot fi văzute nava militară și siluetele atacatorilor și se poate auzi cum îi cuprinsese panica pe cei circa 45 de imigranți de la bordul ambarcațiunii.
 
De asemenea, o siriană plecată în noaptea de marți spre miercuri i-a povestit lui Nawal Soufi cum o navă militară a interpelat ambarcațiunea sa cu 42 de pasageri, printre care se aflau și copii. La bord au urcat indivizi cu cagule și cu arme M16, vorbind într-o limbă pe care ea n-o cunoștea, și au început să-i percheziționeze pe toți imigranții pentru a le lua banii, aruncând peste bord conținutul bagajelor lor. Apoi au abandonat ambarcațiunea și pe pasageri, după ce au luat motorul. Grupul de imigranți a fost salvat de paza de coastă turcă, în timp ce un alt grup de refugiați suferise un atac similar.
 
Potrivit declarațiilor lui Efi Latsoudi de la organizația neguvernamentală ''Satul, toți împreună'' din Lesbos, ar putea fi vorba de o reluare a măsurilor de intimidare și de descurajare, frecvente în Grecia în trecut.
 
''Amnesty International și alte ONG-uri pentru drepturile omului au denunțat de mai multe ori relele tratamente în cazul imigranților în Grecia, unde sunt bătuți și intimidați pentru a-i convinge să se întoarcă în Turcia'', a declarat Latsoudi pentru AFP.
 
Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, 109.000 de imigranți au sosit în Grecia de la începutul acestui an, mai ales în insulele din estul Mării Egee.
 
Sursa: AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele ceh îi acuză pe imigranți că își folosesc copii pe post de "scuturi umane"

25 Oct 2015 1406

UE își va intensifica eforturile de expulzare a imigranților economici

07 Oct 2015 1145

Numărul mare de imigranţi morţi i-a şocat pe mecanicii trenurilor care traversează Eurotunelul

01 Oct 2015 2223

Marea Neagră, o rută opţională pentru migranţi

17 Sep 2015 1945

Două nave cu 4.200 de imigranţi au părăsit insula Lesbos cu destinaţia Atena

02 Sep 2015 2066

Reuniune de urgenţă la Bruxelles, pe tema crizei imigranţilor

31 Aug 2015 1348

Victor Ponta, la Al Jazeera "Este inacceptabil să-i respingem sau să-i lăsăm să moară pe mare pe imigranţii care vor să ajunga în UE"

02 May 2015 1682

UPDATE 3. 24 de cadavre recuperate. Reuniune de urgență O ambarcaţiune cu peste 500 de imigranţi la bord s-a răsturnat. Se caută supravieţuitori

19 Apr 2015 2129

Din nou pericol în apele Greciei SOS pe mare de la o navă ce a aparţinut unei firme din Constanţa. Autorităţile - în alertă

31 Dec 2014 2131

Refugiaţi identificați pe iaht furat, reținuți de poliția bulgară. Se îndreptau spre România

17 Aug 2014 1749