În 2015, au dispărut 14 şefi de consilii judeţene!

În an electoral, 14 judeţe sunt conduse de interimari, după ce titularii şi-au pierdut posturile, cei mai mulţi din cauza problemelor cu justiţia. Pe de altă parte, Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parțiale. Dintre cei 14 președinți de consilii județene care şi-au pierdut fotoliile, opt sunt de la PSD, cinci de la PNL şi unul de la UNPR. În cele mai multe cazuri, procurorii anticorupţie şi inspectorii de integritate au fost cei care le-au scurtat mandatele şefilor de judeţ din Cluj, Hunedoara, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Mehedinţi, Arad, Braşov, Botoşani, Buzău şi Prahova. Doi dintre ei, Gheorghe Bunea Stancu și Constantin Nicolescu, au fost condamnați cu executare, iar Culiță Tărâță și Ion Câlea au murit.

Nicuşor Constantinescu susţine că se încalcă Legea Fundamentală prin faptul că mandatele şefilor de Consiliu Judeţean sunt suspendate fără o decizie definitivă a instanţei.

Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte CJ Constanţa: „Dacă o iei numai arătând imagini cu cătuşe, cu arest, cu nişte case şi nişte maşini care nu aparţin celor reţinuţi sau arestaţi, sigur că lumea care este săracă spune domnule ăsta e un hoţ, un tâlhar, un criminal.

Anchetat pentru fapte de corupţie şi aflat sub control judiciar, Mircea Cosma, de la Prahova, dă vina pe Parlament pentru că o treime dintre şefii de consilii judeţene nu îşi pot exercita mandatul.

Mircea Cosma, fostul preşedinte CJ Prahova: „Noi avem astăzi când vorbim un Parlament fără parlamentari, care nu sunt în stare să armonizeze legislaţia acestei ţări astfel încât să nu existe confuzii. DNA-ul aplică nişte legi care sunt aprobate de Parlament, deci eu DNA-ului nu-i văd nicio vină, DNA-ul aplică nişte legi, aceste legi sunt date de Parlament”.

După ce s-a aflat în mijlocul unui scandal penal, Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, este precaut.

Adrian Duicu, fostul preşedinte CJ Mehedinţi: „Nu, nu, sunt cu probleme, am probleme chiar nu vreau să comentez”.

Perspectiva analiştilor politici este însă cu totul alta.

Andrei Ţăranu, analist politic: „Când a început lupta anticorupţie marea majoritate a acestor preşedinţi de consilii judeţene au fost primii care au intrat în atenţia DNA pentru că ei au fost ceea ce s-a numit baronii. Practic, ceea ce au făcut preşedinţii de consiliu judeţean a fost o anumită formă de feudalizare a judeţelor”.

În decembrie 2015, Marian Oprișan, de la Vrancea, a fost primul președinte de consiliu județean achitat la finalul unui proces care a durat aproximativ nouă ani.

 www.digi24.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri din Constanța Aleșii locali vor decide oportunitatea implicării administrației județene într-o companie de transport aerian națională

11 Aug 2023 889

Eveniment editorial de excepție - Enciclopedie. Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri

25 Nov 2022 2182

Autorităţile locale ar putea subvenţiona procedurile de sterilizare a câinilor de rasă comună cu stăpân sau a metişilor aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale

12 Mar 2022 2506

Pensiile speciale pentru primari și președinți de consilii județene intră în vigoare de la 1 ianuarie. USR Constanța cere urgentarea abrogării privilegiilor!

06 Dec 2021 3098

Raport de respingere. Rămân în vigoare pensiile speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene

16 Oct 2021 3335

Președintele CJ, Mihai Lupu și-a numit reprezentantul în Consiliile de Administrație ale spitalelor Județean și de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare

10 Dec 2020 5206

UDMR vrea mandate de 5 ani pentru președinții de CJ, primari și pentru aleșii locali și județeni

12 Feb 2020 1792

Guvernul nu mai poate opera modificări Modalitatea de alegere a şefilor de consilii judeţene, decisă de Parlament

06 Feb 2020 1578

PSD îşi modifică statutul în cadrul Congresului. Primarii marilor municipii şi preşedinţii de consilii județene, cooptaţi în forul central de conducere

03 Feb 2020 1626

Proiect de ordonanță pentru alegerea președinților de consilii județene

28 Jan 2020 1900

Președinții de consilii județene, aleși din rândul consilierilor, și nu prin votul cetățenilor

20 Jan 2020 2195

Consiliile județene, în pericol de desființare. Ce primari fac această propunere

27 Dec 2019 2566

S-au pensionat din 1992 încoace? Uite ce pensii mărite vor avea

22 Oct 2019 5766

Mădălina Dobrovolschi „Schimbarea legii electorale, este o concesie pe care premierul vrea să o facă în faţa baronilor PSD”

03 Jun 2019 1324

Ce modificări aduce Codul Administrativ. Se revizuiesc majorităţile necesare pentru adoptarea hotărârilor consiliilor locale şi judeţene

03 Jun 2019 2962