UPDATE 2 Incidente la marșul "Luptă pentru Basarabia". Ministrul de Interne cere un raport complet

Participanții la marșul "Luptă pentru Basarabia", care se desfășoară astăzi în Capitală, au încercat să treacă de jandarmi în zona Piața Victoriei, pentru a se deplasa către Universitate, însă au fost opriți de aceștia.
 
Căpitanul Mihai Vornicu, reprezentant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că manifestanții au încercat să forțeze cordonul de jandarmi și au fost opriți de aceștia, întrucât protestatarii trebuie să respecte autorizația pentru acțiunea la care participă, informează Agerpres.
 
El a menționat că manifestarea este autorizată astfel: între orele 14:00 și 17:30 marș pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Română-Piața Victoriei, iar între orele 17:30 și 18:00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.
 
"Colegii mei stau de vorbă cu organizatorii acestui marș referitor la modul de desfășurare a acestei activități", a afirmat Mihai Vornicu.
 
El a menționat că jandarmii au acționat în mod legal.
 
Înainte de a pleca în marș, George Simion președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizator al activității, a spus că manifestarea este autorizată și că marșul va avea loc pe traseul Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piața Victoriei și înapoi la Universitate.
 
În drum spre Piața Victoriei protestatarii au strigat printre altele: "Universitate!", "Unitate națională", "Basarabia e România!".
 
Participanții la marșul intitulat "Luptă pentru Basarabia" cer politicienilor asumarea ca proiect de țară a unirii României cu Republica Moldova.

UPDATE 2
Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a cerut, în această seară, un raport complet din partea Jandarmeriei cu privire la desfăşurarea incidentelor din această după-amiază din Bucureşti. Ministrul vrea să ştie dacă manifestanţii au respectat prevederile autorizaţiei de protest care li s-a acordat, dar şi modul în care jandarmii au intervenit pentru a aplana situaţia atunci când, aparent, lucrurile ameninţau să scape de sub control.

Dragoş Tudorache susţine că a existat o înţelegere potrivit căreia manifestanţii unionişti aveau dreptul să protesteze fără ca forţele de ordine să intervină, informează Digi 24.

Mai multe corturi au fost montate în Piața Universității de către manifestanții care au participat, astăzi, la Marșul pentru Basarabia, aceștia declarând că nu au de gând să plece până când Președinția, Guvernul și politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate națională.
 
Aproximativ 300 de unioniști s-au regrupat la fântâna din Piața Universității și spun că nu au de gând să plece până când Președinția, Guvernul și politicienii nu vor declara unirea cu Basarabia o prioritate națională.
 
Manifestanții au montat corturi lângă fântâna din Piața Universității, deși nu au autorizație pentru acest lucru.
 
"O parte dintre aceștia au ales să revină în Piața Universității, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezența atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicații și binențeles atâta timp cât respectă indicațiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanții Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public și nu putem să transformăm domeniul public în alte spații. Li se va recomanda să ridice binențeles acele corturi, în permanență noi avem un dialog cu aceștia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înțelegători", a declarat Mihai Vornicu, ofițer de relații publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.


UPDATE 1
Cinci manifestaţi au fost luaţi pe sus pe jandarmi şi duşi la o secţie de poliţie din Capitală pentru a fi identificaţi şi audiaţi. Din datele oferite de Jandarmerie, patru dintre protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Participanții la marșul privind unirea României cu Republica Moldova au plecat din Piața Victoriei

22 Oct 2016 1686