Bilanțul primelor 100 de zile Iohannis, conferință de presă la Cotroceni - „În politică, dacă ai greşit grav demisionezi”

 
Președintele Klaus Iohannis susține, în acest moment, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, cu ocazia împlinirii a 100 de zile de la preluarea mandatului.

„Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic alţi politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru că promisiunea mea a fost de a face politică, cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte”, a declarat președintele.

„Aceste 100 de zile au fost despre valori şi modul în care pit să ne transforme viaţa. România lucrului bine făcut este posibilă, o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. Să ne vedem fiecare de treabă, cu responsabilitate. Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român”, a mai adăugat Iohannis.

„Toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia. De ce face preşedintele atâtea vizite externe? Pentru că politica externă este un atribut fundamental, iar o politică externă puternică şi eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient. În aceste 100 de zile România a reînceput să-şi redobândeasză respectul şi credibilitatea în lume. Voi merge în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români”, a precizat șeful statului.

„Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra în perioada următoare. Voi urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, dar şi celelalte proiecte. Cea mai mare nemulţumire a mea în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei.  Fiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii. În politică, dacă ai greşit grav demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică”, a declarat Klaus Iohannis.

„Reperul meu este litera şi spiritul Constituţiei. Preocuparea mea este să fac ce am spus că fac. Singura direcţie este viitorul pe care îl creăm împreună”, a mai precizat președintele.

„Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia: este foarte vocal şi postac. Îi doresc să fie sănătos. Nu am fost nici întrebat, nici nu mi-am spus părerea despre mutarea lui Traian Băsescu. Nu mă interesează, este problema altora cum se repartizează aceste imobile. Au trecut 100 de zile din mandatul meu şi statul român nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa”, a declarat Klaus Iohannis.

„Guvernul nu s-a schimbat în esenţă. Nu aştept de la acest Guvern să devină mai eficient. Când va veni alt Guvern este o întrebare care trebuie pusă partidelor politice şi în Parlament. Eu nu am de gând să preiau rolul opoziţiei. Dacă opoziţia va reuşi să adune voturi pentru o moţiune de cenzură, vom avea alt Guvern”, a precizat șeful statului.

„Orice preşedinte îşi doreşte un Guvern al lui, unul cu care poate să lucreze efectiv, şi formal şi informal, în toate problemele care privesc statul. Eu mi-aş fi imaginat că un Guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să prezinte modificări semnificative la Codul Fiscal, vine la mine, le discutăm şi vedem cu le punem în practică. Asta nu s-a întâmplat, ca şi în alte chestiuni. Nu doresc să fac treaba Guvernului, dar cred că un Guvern care doreşte să lucreze cu preşedintele în informează sau consultă în chestiuni importante pentru ţară”, a răspuns președintele la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la un „Guvern al lui”.

„Nu mi s-au propus târguri politice, nici acum, nici înainte. România este o ţară în primă reformare. Tot timpul facem o reformă şi din păcate constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, într-o extremă sau cealaltă”, a declarat Klaus Iohannis.


„Instituţia Primei Doamne încă nu îşi găseşte loc în România. Prima Doamnă a mea, soţia mea, îmi face onoarea să mă însoţească peste tot unde este posibil şi este un prim pas spre a introduce în spaţiul public o discuţie despre instituţie”, a mai adăugat Iohannis.

„Nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Vanghelie, nu are nicio cunoştinţă comună cu mine prin care ar ajunge la mine şi am văzut toată povestea ca pe o chestiune hilară. Un răspuns sec: nici vorbă”, a conchis șeful statului.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 427

Klaus Iohannis „Vacanţa elevilor nu va fi prelungită". Care este noua condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona cu prezenţă fizică

04 Nov 2021 2318

Președintele Iohannis despre mersul elevilor la școală după marea relaxare de la 15 mai

14 May 2021 2255

Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni „Strategia de vaccinare anti-Covid va fi făcută publică săptămâna viitoare“ (video)

17 Nov 2020 1662

Klaus Iohannis „Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc“ (video)

03 Nov 2020 2018

Klaus Iohannis „Românii au dovedit că sunt atașați justiției“ (video)

30 Sep 2020 2043

LIVE VIDEO. Declarații de presă, susținute de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni „Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară “

09 Sep 2020 1635

LIVE VIDEO Președintele Klaus Iohannis face declarații la Palatul Cotroceni

02 Sep 2020 1485

Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

02 Sep 2020 1337

LIVE VIDEO. Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni „Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită“

19 Aug 2020 1428

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

12 Aug 2020 2971

LIVE VIDEO. Klaus Iohannis „E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum“

29 Jul 2020 1426

Iohannis „Ne dorim să avem o finanțare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate” (video)

08 May 2020 2097

LIVE VIDEO. Klaus Iohannis „O relaxare prematură ar fi fundamental greșită“

28 Apr 2020 2228

Klaus Iohannis a decis Orban este desemnat din nou premier

06 Feb 2020 1773