Jurnalista Iulia Badea- Guéritée și-a lanst cartea bilingvă ”Povești de adormit prințesele” la Școala ”Gheorghe Țițeica” din Constanța. Cum a fost primită de elevi (galerie foto)

În dimineața zilei de joi, 6 septembrie 2017, la Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța forfota părea să anunțe că anul școlar a început mai devreme. Dar, dacă de obicei elevii sunt triști că vacanța se termină și trebuie să revină în bănci, copiii pe care i-am văzut aveau zâmbete largi arborate pe chip. Motivul pentru care veniseră la școală nu era începerea acesteia, ci ocazia pentru o întâlnire de suflet.

Aflată în România pentru o scurtă perioadă, jurnalista de origine română Iulia Badea-Guéritée, ce trăiește și scrie în Franța la Courrier International, a fost invitată, prin intermediul profesor Sandina Vasile de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța,  să își prezinte una dintre cărțile apărute recent în mijlocul copiilor pentru că li se adresează în mod direct în paginile intitulate: ”Povești de adormit prințesele”.

Izvorâte din viața de zi cu zi, din întrebările inocente și pline de curiozitate pe care fiica sa, Awen, i le pune, textele pentru adormit prințesele mai mici sau mai mari ori prinții pasionați de play-station ai zilelor noastre sunt mici ancore într-o realitate în care curiozitățile, temerile, dorințele celor mici sunt aceleași din toate timpurile, doar că se deghizează în hainele mileniului al III-lea. Viața, moartea, dorința de a te autodepăși, înțelegerea creativă a fiecărei experiențe de viață, acestea sunt constantele micuței cărți bilingve pentru copii pe care autoarea însăși o descrie ca fiind doar răspunsurile pe care le-a găsit, inspirat, spunem noi, la întrebările puse de copiii săi.

”Mă scuzați, vă rog, că nu am adus mai multe cărți! În Franța, la o lansare de carte vin maximum 4-5 copii...”, a mărturisit jurnalista, emoționată de numărul mare al elevilor care au dat curs invitației de a participa la acest eveniment.


Aceștia, mai mici sau mai mari, au pătruns pentru o oră în lumea propriilor întrebări la care nu au mai răspuns de acestă dată părinții ori cadrele didactice, ci textele Iuliei Badea-Guéritée. Ei au ascultat texte în lectura autoarei, în limba franceză, și în lectura Veronicăi Hagi, organizatoarea evenimentului, în limba română.

De asemenea, jurnalista a mărturisit primind cu emoție un buchet de flori:

”În Franța nimeni nu mai oferă flori. În niciun caz învățătoarei sau profesoarei. Doar bărbații mai fac acest gest de 1 mai, când cumpără lăcrămioare pentru iubitele lor. E foarte trist... Eu ador să îmi aștept fetița la ieșirea de la școală cu o floare în mână pentru a i-o oferi și a-i mărturisi că mi-a fost dor de ea.”


Autoarea a oferit astfel tuturor o lecție de modestie, de dragoste pentru cei din jur, de pasiune pentru meseria sa și de sinceritate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ştirea falsă este o armă unic ofensivă, care a căpătat dimensiuni planetare“ (galerie foto)

26 Apr 2018 2131

Doi jurnaliști de la Courrier International vin la Constanța, azi, pentru a vorbi despre pericolul „fake news“

25 Apr 2018 1942

Editorial „Chaque France cache une autre...”

14 Jul 2015 2355

A început „marșul republican” în Paris

11 Jan 2015 1882

UPDATE. Autocarele cu președinți au ajuns la marșul din Paris „Iohannis, Rajoi, Merkel, Tusk... în autocarul principal, alături de Hollande și Sarkozy”

11 Jan 2015 2125

Iulia Badea Gueritee, jurnalistă La Courrier International„Ca niciodată, jurnaliştii europeni vor deschide marşul, şi nu preşedinţii veniţi din toată lumea”

10 Jan 2015 2300

Iulia Badea Gueritee, jurnalistă la Courrier International “ Nu cred că ăsta e finalul. Trebuie să fim prudenţi”

09 Jan 2015 2229

Mesaj în limba română „Eu sunt Charlie” , pe coperta suplimentului Courrier International

09 Jan 2015 2262

Iulia Badea-Gueritee, ziarist francez “Singura noastră armă este calmul, pasiunea pentru ceea ce facem”

08 Jan 2015 2351

Iulia Badea-Gueritee, jurnalist la „Courrier International” „Porţile Parisului au fost închise”

08 Jan 2015 3108

#citeşte! Mesajul aniversar al Iuliei Badea-Guéritée, jurnalist la Courrier International, Paris

19 Nov 2014 3175

FOTOREPORTAJ Românii stau la cozi ca să voteze în Londra, Paris şi Munchen (galerie foto)

02 Nov 2014 2076