“Luna albastră” domnește peste Marea Neagră (galerie foto)

 
În seara aceasta se produce un eveniment relativ rar, urmând să fie pentru a doua oară Lună plină în cursul aceleiași luni calendaristice. Prima Lună plină din această lună a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Lună plină din această lună are loc chiar acum.
 
Conform "folclorului modern", ori de câte ori sunt două Luni pline într-o singură lună calendaristică, cea de-a doua este "albastră". Această definiție a Lunii albastre este una modernă. Dacă l-am fi întrebat pe un om din secolul XVI, contemporan cu Shakespeare, ce înseamnă expresia "când va fi Luna albastră", explicația oferită nu ar fi avut nicio legătură cu fenomenele astronomice. Pentru oamenii din acea perioadă Luna albastră sau "Blue Moon" nu însemna decât ceva foarte rar, scrie Agerpres.
 
Majoritatea așa-numitelor Luni albastre nu sunt însă cu nimic diferite de Lunile pline obișnuite, având aceeași culoare în tonuri palide de gri și alb. Este evident că simpla întâmplare a manifestării unei a doua Luni pline în aceeași lună calendaristică nu poate avea niciun efect asupra percepției culorii satelitului natural al Pământului.
 
Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.
 
Conform NASA însă, în ocazii extrem de rare, Luna poate fi văzută cu adevărat albastră. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu în anul 1883 oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit "albastră" din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer. Norul de cenușă era format din particule cu diametrul de aproximativ 1 micron, dimensiune similară lungimii de undă a luminii roșii. Particulele cu această dimensiune blocau lumina roșie în timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenușă aruncat în atmosferă de vulcanul Krakatau a funcționat ca un filtru albastru iar Luna a devenit la rândul ei albastră.
 
Oamenii au putut vedea Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 31 august 2023. Luna albastră, luna plină în Pești, luna de final de august și final calendaristic al verii

31 Aug 2023 996

Horoscopul pentru Luna Plină în Pești -31 august 2023, ora 4,35, ora României

29 Aug 2023 1039

#ConstantaEsteBine Început de lună noiembrie. Mijloc de toamnă

01 Nov 2020 2821

Ultima Lună albastră din an va putea fi admirată sâmbătă

29 Mar 2018 2385

Imagini LIVE transmise de NASA Super Luna Albastră Sângerie, spectacol celest rar (video)

31 Jan 2018 3357