Magazin-Nautic.ro S-a întâmplat la Pontul Euxin

Într-o vineri de octombrie, pe la orele nouă, a sunat telefonul în birou. Răspund și de la  celalalt capăt al firului o voce, gravă și autoritară, de jupâneasă, îmi ordonă:
-Un ton de fax ! Întreb cine este și-mi răspunde sec:
- Confort Urban !
M-am întrebat ce să aibă o asemenea instituție cu noi și apăs cu emoţie butonul ,,Start’’.
Din curiozitate, am așteptat lăngă aparat pănă a ieșit prima coală. Am început să o citesc în timp ce faxul se scremea să mai scoată o foaie ilizibilă, cu două fotografii. La început am crezut că este o farsă, dar citind cu atenție epistola, am priceput că era vorba despre un demers civic de cea mai mare însemnătate pentru omenire. Chiar dacă emițătorul nu cunoștea tainele calendarului, i-am dat de îndată importanța cuvenită.  Mai precis, misiva respectivă era datată pe 1 noiembrie, iar eu am primit-o cu o zi mai devreme, adica pe 31 octombrie. Dar, iată ce spunea documentul respectiv:
În urma verificarilor în teren, inspectorii societății noastre, au constatat că gardul de beton care împrejmuiește clădirea Colegiului Național ,,M. Eminescu” este înclinat spre exterior, existând pericol de prăbușire.
Avem rugamintea să luati măsurile ce se impun intr-o astfel de situație, pentru a nu pune în pericol viețile cetățenilor din Municipiul Constanța și pentru a nu se repeta întamplarea tragică care a avut loc atunci cand s-a prăbușit gardul de beton al ,,Cimitirului Central’’ și a curmat viața unui trecător (Diacriticile  aparțin redacției).
Respectivul act era semnat de o persoană, cu bară, pentru domnul Director Ing. Farcaş Viorel și contrasemnat de Şefa Serviciului Tehnic şi Achiziţii, subinginer Andrei Lucia, şi o altă persoană contrasemnează în numele Cj (probabil consilier juridic n. a.) Talpău Cristian.

Mi-am luat în serios misiunea şi cu celeritate am comunicat șefului meu ierarhic superior conținutul documentului, apoi am răspuns, fără întârziere, următoarele:

Către S. C. Confort Urban SRL,

Doamnului Director General, ing. Farcaş Viorel

Vă mulțumim pentru nota transmisă în adresa 8075/ 01. 11. 2013 și vă înțelegem îngrijorarea cu privire la cele constatate. Cu această ocazie, vă aducem la cunoștință faptul că, prin adresa nr. 142/ 13. 03. 2013, trimisă Primăriei Constanța, am cerut ajutorul pentru cele sesizate de către dumneavoastră. În urma demersului nostru, Primăria a delimitat perimetrul la care faceţi referire, prin panouri indicatoare de ocolire a zonei și a tăiat arborii care periclitau gardul. Din păcate, lucrarile de reabilitare din zonă au distrus marcajele, ne-au deteriorat și mai mult gardul și ne creează dificultăți mari în derularea procesului de învățământ .

În urma decopertării străzii Sulmona, au fost săpate șanțuri care au fost lăsate zile întregi descoperite, iar în urma ploilor procesul de înclinare  s-a accentuat.
În situația în care doriți în mod real să ne ajutați, vă rugam să înaintați constatările dumneavoastră către Consiliul Local Municipal Constanța, unde avem depusă o solicitare de reabilitare a Ansamblului arhitectonic Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”și Bazilica Paleocreștină, din curtea liceului. Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’, Constanța nu dispune de fonduri destinate acestor tipuri de proiecte, iar de finanțarea complementară se ocupă, conform Legii Educaței Naționale, Consiliul Local Municipal Constanţa, autoritate ce este de altfel şi asociat unic al S. C. Confort Urban SRL Constanţa.
Ne manifestăm, totuși, nedumerirea: cum de nu au făcut  inspectorii dumneavoastră  aceste constatări mai demult, când ne erau cu adevărat utile?

Totodată, ne punem întrebarea dacă inspectorii dumneavoastră, au sesizat constructorul cu privire la pericolul de prăbușire a gardului în urma lucrărilor din zonă. Anexăm în copie următoarele:
-adresa nr.142/13.03.2013 către Primăria Constanța ;
-adresa 448/04.09.2013 către Primăria Constanța ;
-adresa 436/18.04.2012 a Consiliului Județean Constanța ;
-fotografii făcute pe parcursul anului incepănd cu luna februarie 2013.

Din ce am înțeles eu, inspectorii domnului director Farcaş Viorel, după ce au rezolvat cu profesionalism sarcinile din fișa postului, au purces în mod voluntar la salvarea vieților locuitorilor Constanței. S-au deplasat pe drumul plin de canalizări descoperite, pe care s-au facut că nu le văd, după ce au escaladat mormane de pământ și au sărit peste șanțuri-capcană, au identificat cu stupoare pericolul NR.1 din zonă, gardul Colegiului Național ,, Mihai Eminescu’’. Bănuiesc că inspectorii au făcut constatarea în teren ziua, deoarece noaptea este o beznă de nepătruns. În zona peninsulară nu mai fucnţionează iluminarea stradală de la începutul anului școlar.  Singura constatare de bun simț, pe care o văd, în demersul inspectorilor de la Confort Urban, este recunoașterea faptului că zona este locuită: ziua de angajații Confort Urban, iar în totalitatea timpului de locuitorii din zonă la care adaug si cei 1000 de elevi de la unităţile şcolare.

Cercetând pe internet obiectul de activitate al S. C. Confort Urban SRL, constatăm că firma sus menționată se ocupă și cu  iluminatul public în Municipiul Constanța. Foarte bine! Dar, se mai ocupă și cu producția de cruci și locuri de veci . Din nou, foarte bine! De aici, și până  la iluminatul stradal, este o mare diferență. Oare, nu i-au fost date sarcini antagoniste: să se ocupe săraca societate de întuneric și în același timp de lumină? Poate de aceea confundă inspectorii Confort Urban gardurile? Nu! Dle director, noi ne ocupam numai cu viii, de 94 de ani. Dumneavoastră unde aţi absolvit liceul? Dar inspectorii dumneavoastră? Noi, al doilea liceu ca vechime  din Dobrogea, am dat comunităţii doi rectori de renume ai Universitații Ovidius, am dat Țării nenumărați oameni politici, de cultură, sportivi și întreprinzători care au sporit avuția națională dar, ne cerem scuze că nu am reușit să dăm un director la Confort Urban, nici măcar un subinginer. Scuze!
Dar, totuși ce facem domnule Farcaş, cu iluminatul public în zona reclamată de inspectorii dumneavoastră? Deduc că este pericol mare, chiar și pentru angajații dumneavoastră, deoarece au fost în vecinatatea colegiului, au fotografiat, au trimis mesaje pe fax, dar nu au reușit să facă efortul supraomenesc pentru mai parcurge 10 metri până la intrarea liceului. Am fi conjugat eforturile dvs. bine intenționate, cu ale noastre, în rezolvarea acestei probleme. Poate că reușeam să înțelegem de ce gardul se înclină spre stradă. Dar cel de vis a vis, de la Gradinița nr.16 de ce se  înclină tot spre axul de mijloc al străzii Sulmona? Poate specialiștii dvs. ar fi reușit să descopere că gardul nu este din beton. În anul 1908, atunci când a fost construit, se folosea cărămidă. Dar, când porți pantofi cu toc  pe șantier și ai ochelari de soare nu poți să vezi că este construit din materialele vremii – din cărămidă, lat de jumatate de metru, consolidat cu fier armat. Ar fi constatat că în 1900 constructorii cunoșteau principiile gravitației. Gardul nu o să cadă. Nici turnul din Pisa nu cade. Gardul va cădea doar când şi trama stradală va ceda.
Îmi este teamă, domnule inginer Farcas, că inspectorii dumneavoastră nu doresc să rezolve problema: cred că vor numai să se spele pe mâini precum Pilat din Pont (Desigur, Pontul Euxin desigur n. a.).

Anexăm câteva ipostaze ale Colegiului Național,,Mihai Eminescu’’de-a lungul timpului.

Sursa: magazin-nautic.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Performanța umană, redefinită de un mare cercetător. Pierre de Hillerin a reușit tratarea, cu rezultate deosebite, a unor sportivi cu anumite deficiențe fiziologice

23 Jun 2018 2463

”Toamna tricolorului transatlantic” Navigatori cu vele români care s-au lansat în temerare traversade

01 Dec 2017 4414

Naufragiu în Marea Neagră. Doi sportivi au dispărut. Mircea Gressianu a fost declarat mort

22 Jan 2016 5837

Retrospectiva yahtingului românesc 2014, publicată în Magazin Nautic

25 Dec 2014 2190

Asociaţia Rotary Club Constanţa Yachting cere acordarea de personalitate juridică

20 Nov 2014 2005