Magistraţii ICCJ au decis Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean rămân în arest preventiv

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean şi alţi trei inculpaţi din dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat rămân încarceraţi, după ce instanţa supremă a decis ca aceştia să fie judecaţi în continuare în arest preventiv.
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut măsura arestului preventiv pentru Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru şi expertul evaluator Emil Nuţiu.
 
Decizia, luată marţi în cameră de consiliu, nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.
 
Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 6 februarie, când vor fi discutate toate cererile, excepţiile şi răspunsurile la acestea.
 
În 15 decembrie, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
 
În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan.
 
Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.
 

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin anchetatorii.
 
Alina Bica a demisionat de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei în 21 noiembrie 2014, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv. Bica a fost suspendată, în 16 decembrie, din funcţia de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, măsura fiind luată de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a trimiterii sale în judecată.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.