DNA Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, reţinut de procurorii anticorupţie

În completarea comunicatului nr. 640/VIII/3 din 31 martie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu 31.03.2015, a inculpaților:
 
BURLEA ŞTEFAN-LUCIAN, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi și președinte al comisiei de examinare,  la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
 - abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- fals intelectual.
 
        POPA IULIAN SEBASTIAN, Şef Serviciu Achiziţii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi și membru al comisiei de examinare, la  data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influenţă,
- fals intelectual,  
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale
- uz de fals.   
        
     În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile, începând cu data de 31.03.2015, față de inculpații:
 
      DEACONIŢA ALINA-GABRIELA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influenţă și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
      MEDVICHI ADRIANA, jurist în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi și  membră a comisiei de examinare, la  data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual,
 
      ENESCU GABRIELA MANUELA, membră a comisiei de examinare, la  data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
 
    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian, împreună cu inculpații Popa Iulian Sebastian și Medvichi Adriana, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola.  Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unității medicale, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.
În continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal și mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată “admis”, inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.
Ulterior, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câștigătoare a concursului.
De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins şi a primit de la inculpata Deaconiţa Alina-Gabriela, soția candidatului declarat “admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului cumpărătoarei de influenţă. După sesizarea organelor judiciare şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.
În același context, inculpata Deaconiţa Alina-Gabriela a întocmit și depus în fals cererea de participare la concurs a soțului său, plecat în străinătate.
Totodată, inculpata a întocmit în fals și lucrarea de concurs a soțului său, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian care a depus documentul respectiv în cadrul probei scrise.
În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014,  obţinându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti. 
Cererea de concediu fără plată a fost întocmită de către inculpata Deaconiţa Alina-Gabriela, în numele soțului său, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind și cel care a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane.
În același sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului.
 În luna septembrie 2014, în condițiile în care, era cunoscut faptul că se declanșase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni faţă de îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, soțul inculpatei Deaconiţa Alina-Gabriela, pe motiv că acesta din urmă nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
        Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpații Burlea Ştefan-Lucian și Popa Iulian Sebastian să fie prezentați la data de 01 aprilie 2015, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 
 
  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

"Ziua Bunicilor" ar putea fi sărbătorită pe 1 octombrie. Senatul aprobă

16 Sep 2014 1461