Marinarul decedat în explozia navei din portul din Libia era la primul voiaj. Pe navă se afla şi tatăl său

 
Accidentul tragic soldat cu moartea unui tânăr marinar român pe un tanc petrolier într-un port libian i-a impresionat pe coleii tânărului. Originar din Galaţi, acesta absolvise cursurile Universităţi Maritime Constanţa (UMC). Acesta era primul său voiaj. Numele său era Edurad Curduman şi avea numai 24 de ani. Reperezentanţii Sindicatul Liber al Navigatorilor - ITF România au trimis un comunicat de presă, pe care îl redăm integral în cele de urmează:

„Un tragic atac armat cu racheta provenita de la o aeronava de lupta neidentificata a atins puntea navei Araevo sub pavilion Liberia. Nava apartine companiei Aegean Marine Petroleum din Grecia.
La bord se aflau 21 de naviogatori filipinezi, 3 greci si 2 romani. In urma atacului doi marinari, un grec si un roman, si-au pierdut viata. Romanul in varsta de 24 de ani era la primul voiaj si isi indeplinea functia de OS (marinar). din Martie 2014 de cand a fost ambarcat la bord. Tatal lui, fiter pe aceasi nava, este inafara oricarui pericol. Nava se afla in rada Derna si urma sa faca operatiuni de incarcare/descarcare in portul din Libya.
Zona Libya este o zona cu risc ridicat de pericol iar navigatia in aceste zone este una foarte riscanta.
Nava a plecat catre portul Piraeus din Grecia unde va ajunge maine, pentru a estima daunele survenite, a se repatria corpurile neinsufletite si a se face probabil reparatiile necesare.
Nava Aeraevo este un tank pentru produse petroliere construit in anul 1991 si are o capacitate de peste 28.000 tdw.
Ministerul Afacerilor Externe prin serviciile consulare sunt informate si vor ajuta la repatrierea corpului neinsufletit al lui Eduard C. din Galati.
Nava nu era acoperita de un contract de munca ITF. SLN va oferi familiei consultanta necesara in aceste cazuri in masura in care acestia o vor cere. 
In aceste momente tragice, SLN atarge din nou atentia navigatorilor ca inainte de semnarea contractelor de munca sa se informeze despre contractele de munca, despre navele unde trebuie sa mearga, zonele pe unde naviga navele respective, drepturile lor, etc, astfel incat riscurile sa fie minime.
Transmitem condoleante familiilor celor doi navigatori.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!“, transmit liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor - ITF România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Tânărul absolvise UMC Constanţa. Era pe vas alături de tatăl său Un marinar român a murit după ce un petrolier a fost bombardat într-un port libian

05 Jan 2015 8647