Ministerul Finanţelor explică de ce nu a cumpărat Cuminţenia Pământului

Imagini pentru cumintenia pamantuluiAlocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziționării Cumințeniei Pământului nu a avut temei legal la această rectificare bugetară, a anunţat Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat remis astăzi care precizează că Ordonanţa trebuie aprobată de Parlament. 

Reacția MFP vine în urma materialelor apărute recent în presă cu privire la faptul că nu se pot aloca fonduri de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Culturii pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului.

"Conform Legii finanțelor publice, banii se alocă printr-un cadru legislativ. La această rectificare bugetară nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziționării Cumințeniei Pământului. Fondurile de la bugetul de stat se alocă în bugetele ministerelor numai dacă există un temei legal, adică o ordonanță sau o lege care să prevadă o anume cheltuială. Prin urmare, pentru a aloca o sumă în bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptată Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, bun aparținând patrimoniului cultural național mobil, clasat în categoria Tezaur", precizează Ministerul de Finanţe. 

Potrivit sursei citate, dacă ulterior aprobării legilor bugetare anuale, precum și a rectificărilor acestora, se adoptă reglementări noi, în temeiul art. 30 din Legea finanțelor publice, sumele necesare implementării actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Guvernului.

"Curtea Constituțională a decis în repetate rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la Camera decizională, Guvernul nu mai poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea procesului legislativ. În prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, prin care se creează cadrul legislativ pentru ca Guvernul să asigure finanțarea achiziționării operei de artă. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, urmează etapa finală: votul în plen", explică MFP.

Deoarece proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află în acest stadiu, s-a stabilit ca Ministerul Culturii să elaboreze amendamente pe care să le aprobe Guvernul și, ulterior, să le înainteze Camerei Deputaților.

"Acest fapt s-a întâmplat săptămâna trecută. Totodată, i-a fost adresată Camerei Deputaților o solicitare în vederea adoptării cu celeritate a legii, având în vedere noul termen agreat cu proprietarii operei de artă: 20.12.2016", subliniază ministerul.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Se împlinesc trei ani de la moartea academicianului Mircea Malița

21 May 2021 3064

Ministerul Culturii vrea să achiziţioneze din nou "Cuminţenia Pământului"

26 Feb 2019 1831

Cum vă puteţi recupera donațiile pentru „Cumințenia Pământului”

26 Oct 2017 2088

Când începe returnarea banilor donaţi pentru Cuminţenia Pământului

28 Nov 2016 2106

Guvernul nu are voie să dea bani pentru „Cuminţenia Pământului”

24 Nov 2016 1915

Guvern Cei care au dat bani pentru "Cumințenia Pământului" pot solicita restituirea sumelor donate

18 Nov 2016 2074

„Cumințenia Pământului" a revenit la MNAR

02 Nov 2016 1920

„Cumințenia Pământului” va fi itinerată în țară, în muzee de artă şi galerii

16 Oct 2016 1815

Cumințenia Pământului, cumpărată de Guvern

12 Oct 2016 2255

Ce i-a solicitat Liviu Dragnea premierului

09 Oct 2016 2295

Guvernul plăteşte Cuminţenia Pământului şi vrea să-şi recupereze banii prin prelungirea campaniei de donaţii

05 Oct 2016 1713

Cioloș a mulțumit celor peste 100.000 de români care au donat pentru „Cumințenia Pământului” (video)

30 Sep 2016 2404

Editorial Cu sula-n coaste

30 Sep 2016 2723

Ambasada Rusiei anunță că va face o nouă donație pentru „Cumințenia Pământului”

29 Sep 2016 2368

MAE reacționează după ce ambasadorul Rusiei a donat pentru „Cumințenia Pământului“

27 Sep 2016 2138