Ministerul Sănătăţii vrea să ne îngropăm morții cu brățări de identificare la mâini!?

Incredibil! Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Ei bine, acest proiect vizează aprobarea Normelor Tehnice ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, dar și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare.
 
O să spuneţi, aşa, şi? Potrivit acestui proiect, persoana decedată va fi înmormântată purtând, obligatoriu, la mâna dreaptă o brățară cu date de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare!
 

“O brățară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare și serviciile de tanatopraxie este obligatorie și se aplică pe mâna dreaptă a decedatului”, scrie în document.

 
Inițiatorii proiectului justifică măsura prin faptul că o astfel de brățară ar lămuri situațiile în care există sesizări ulterioare, eventual suspiciuni, din partea rudelor celui decedat, cum ar fi cele legate de serviciile de îmbălsămare. Potrivit noilor reguli, agenții economici care prestează servicii funerare vor fi obligați “să păstreze și arhiveze contractele de prestări servicii și copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani”.
 
Soluțiile folosite la conservarea cadavrului, dar și cele pentru îmbălsămare, trebuie să fie din cateoria biocidelor, avizate și autorizate. În cazul în care persoana decedată este înhumată, firma de pompe funebre are obligația să pună “eșantioane din aceste substanțe în flacoane din material plastic de minim 10 ml, etichetate, alături de defunct în sicriu”.
 
În cazul persoanelor decedate prin boli infecțioase, administratorul cimitirului unde sunt înhumate trebuie să păstreze o evidență a acestora. Totodată, în spitale și în cimitire va fi interzisă orice formă de publicitate pentru firmele ce prestează servicii funerare.
 

“În unitățile sanitare și instituțiile de medicină legală se interzic înființarea și funcționarea spațiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepția spațiilor necesare derulării formalităților, iar personalului instituțiilor respective i se interzice să influențeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare”, se arată în proiectul de Hotărâre.

 
Proiectul de act normativ va rămâne pe site-ul Ministerului până la sfârşitul lunii iunie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.