Ministrul Educației „Politicul nu vrea să piardă controlul asupra școlilor“

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, susține că depunerea unui amendament la Comisia pentru învățământ din Senat pentru modificarea Legii Educației, care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de școli, poate fi explicată prin faptul că factorul politic nu dorește să piardă controlul asupra acestora.
 
 
Potrivit ministrului, dacă amendamentul va fi adoptat în Camera Superioară a Parlamentului înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de școli va fi oprită.
 
"(Cei care au amendat Legea Educației — n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Acest control se manifestă — n.r.) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează. (...) Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat — n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura", a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.
 
Întrebat dacă politizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educațional din România, Mircea Dumitru a explicat că aceasta "nu e cea mai mare problemă, dar este o problemă", dorința sa fiind ca prevederile legale să fie respectate.
 
"Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 și până acum sunt cel puțin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deși, declarativ, toți actorii principali din politică, din Ministerul Educației, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar și doamna Andronescu. Dacă o întrebați o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a mai spus ministrul Educației.
 
Acesta a susținut că metodologia de organizare a concursurilor nu dă voie la aranjamente politice, dar dacă se vor organiza în vara anului 2017, așa cum prevede amendamentul în discuție, ar putea exista riscul să nu fie "foarte corecte sau transparente".
 
Referitor la modul în care un director de școală poate fi considerat 'agent electoral', ministrul a explicat că, "prin influența pe care o are asupra colegilor din școală, părinților, elevilor", el poate promova acțiunile "unui partid sau altuia".
 
"Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a subliniat Dumitru.

 
Comisia pentru învățământ din Senat a adus un amendament Legii Educației, prin care concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct în unitățile școlare se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an școlar.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directorul Casei Corpului Didactic a județului Bihor, Mioara Țigan, inculpată într-un dosar de fraudare a unui concurs de directori de școli

12 Jul 2022 1252

Concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de director din unitățile de învățământ de stat din județul Constanța (DOCUMENTE)

27 Jun 2022 1351

Ministerul Educației anunță organizarea celei de-a treia sesiuni a concursului pentru directori din unitățile de învățământ preuniversitar de stat

20 Jun 2022 955

Directorii de instituții culturale din subordonatea CJC intră în evaluarea anuală. Mihai Lupu a desemnat componența Comisiilor care vor nota managerii (DOCUMENTE)

19 Mar 2022 2143

Concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct, anulat la Constanța

04 Mar 2022 1452

ISJ Constanţa Concurs pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar

18 Feb 2022 2500

Concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile de învățământ din județul Constanța. Ce note au luat candidații la interviu (DOCUMENTE)

08 Dec 2021 3181

Câți candidați au promovat proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director din unitățile de învățământ preuniversitar de stat

16 Oct 2021 2136

Inspectoratul Școlar Județean Constanța scoate la concurs posturi vacante de directori și de adjuncți

14 Sep 2021 2201

Ministrul Sorin Cîmpeanu Concursul pentru directori de școli va debuta la data de 14 septembrie

16 Jun 2021 1697

Casa Națioală de Asigurări de Sănătate caută directori pentru 40 de case teritoriale, inclusiv la Constanța. Condiții și documente

12 Apr 2021 1933

Noutăți legate de viitoarele numiri ale directorilor de școli, anunțate de ministrul Educației

04 Feb 2021 12769

ISJ Constanța scoate la concurs 40 de locuri în corpul naţional de experţi în management educaţional. Adică viitori directori

23 Dec 2020 6442

Echipă nouă la Inspectoratul Școlar Județean Constanța Doi directori constănțeni propuși să devină inspectori școlari

08 Jul 2020 20299

Deputatul USR, Stelian Ion propune ca selecția șefilor de spitale județene și DSP-uri să se facă pe baza principiului guvernanței corporatiste

29 Apr 2020 4172