Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, nemulţumit de activitatea ARBDD

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, are termen o lună pentru a rezolva problemele cu care se confruntă Administraţia Rezervaţiei, conform ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care luni s-a arătat nemulţumit din cauza modului în care a fost gestionată problema incendiilor în Deltă.

„Nu am venit aici astăzi pentru a-l demite pe dl guvernator, ci pentru o analiză a activităţii Administraţiei RBDD. Ceea ce afirm cu tărie este că e nevoie de o îmbunătăţire a activităţii, iar dl guvernator are posibilitatea să demonstreze în săptămânile următoare că este capabil să vină cu soluţii viabile. Perioada următoare va fi pentru mine hotărâtoare cu privire şi la o asemenea decizie (de schimbare a guvernatorului ARBDD - n.r.). Sper că într-o lună de zile vom putea clarifica această problemă", a declarat, într-o conferinţă de presă la Tulcea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a subliniat însă că va sprijini eforturile actualului guvernator al Rezervaţiei pentru a rezolva problemele Deltei, printre care necesitatea aplicării unor măsuri de regenerare a fondului piscicol, dar şi fenomenul braconajului piscicol. "Vom avea pentru Delta Dunării un protocol de colaborare, ca la păduri, mesajul meu pentru braconieri fiind următorul: va fi o perioadă nefastă pentru ei cât de curând. Sunt atât de îngrijorătoare aceste cifre (privind capturile înregistrate oficial de pescari - n.r.), încât va trebui să luăm o serie de măsuri şi de combatere a braconajului şi să vedem eventual o interzicere de desfăşurare a pescuitului", a afirmat ministrul.

În timpul vizitei efectuate la Tulcea, Laszlo Borbely s-a arătat nemulţumit şi de modul în care a fost gestionată situaţia incendiilor din Deltă. "Nu sunt mulţumit de managementul comunicării, al relaţiilor dintre minister, ARBDD şi alte instituţii cu abilităţi. Ştim că nu se poate merge acolo (în Deltă - n.r.) şi de aceea, pe de o parte, va trebui să avem o dotare mult mai bună şi, pe de altă parte, va trebui să îmbunătăţim sistemul de comunicare. Am luat deja primele măsuri, nu de schimbare de oameni, ci de a avea cât mai clare atribuţiile fiecăruia. Iar în ceea ce priveşte incendiile, vom veni cu măsuri de sancţionare a celor vinovaţi", a precizat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely şi-a exprimat speranţa ca până la finele anului în Delta Dunării să nu mai aibă loc incendii, în condiţiile în care, în prezent, numărul acestor evenimente este similar cu cel înregistrat pe tot parcursul anului trecut.

În acelaşi timp însă, ministrul Mediului a admis că Administraţia RBDD se confruntă cu o lipsă acută de personal de teren şi nu are dotarea tehnică necesară monitorizării unor evenimente în Deltă, susţinând însă că, dacă se vorbeşte de un management bun, "trebuie să ai concepţie, nu să vină ministrul cu soluţii".

În replică, guvernatorul Grigore Baboianu a afirmat că noua lege a RBDD, aprobată recent, necesită pentru aplicare aprobarea a altor 10 acte normative, unul dintre ele fiind planul de management al Administraţiei Rezervaţiei.

"ARBDD a preluat resursa piscicolă administrată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură fără niciun om în plus. Faţă de 2008 când aveam 180 de tone de combustibil, anul acesta am avut doar 30 de tone, iar în aceeaşi situaţie este şi Garda de Mediu, iar rugămintea mea este ca în perioada următoare să fiţi mai aproape de noi pentru a discuta mai mult pe această temă", a declarat Grigore Baboianu.

De altfel, şi în timpul vizitelor anterioare la Tulcea ale ministrului Mediului, conducerea ARBDD a prezentat problemele cu care se confruntă din cauza lipsei personalului, dar şi a bugetului insuficient.



Laszlo Borbely a fost prezent luni la Tulcea pentru a vizita o parte din zonele afectate de incendii, la finele inspecţiei făcute cu un elicopter având o întâlnire publică cu autorităţile judeţene.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2579

Bulgaria va trece la moneda euro de anul viitor

13 Apr 2024 468

Continuă acțiunile de protest la Penitenciarul Poarta Alba-Constanța! Ce nemulțumiri au angajații din sistemul penitenciar

08 Apr 2024 557

ONRC Peste 600 de firme cu sediul social în Constanța, radiate în primele două luni ale anului

07 Apr 2024 541

Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar de soția lui

04 Apr 2024 642

Cumpărări directe Constanța După Fânânele și Ion Corvin, Primăria Mereni primește și ea consultanță pe achiziții de la Leader’s Jus SRL (DOCUMENT)

03 Apr 2024 493

Cumpărări directe Constanța Leader’s Jus SRL asigură consultanță pe achiziții și la Primăria Ion Corvin (DOCUMENT)

02 Apr 2024 476

ONRC Județul Constanța în topul județelor cu cele mai multe firme radiate în prima lună din 2024

25 Mar 2024 547

Constanța Adrian Mazilu, gol marcă înregistrată, iar România bate Germania! „Va fi un nume important în fotbalul românesc“

24 Mar 2024 1004

Fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa României Under-16 care a învins Franța, în deplasare

08 Mar 2024 966

Farul Constanța Under-16 Alexandru Goncear, gol din lovitură liberă, iar „marinarii“ se califică în sferturile Cupei Elitelor (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Mar 2024 1008

Editorial Valentine's Day și Dragobete. Celebrări ale iubirii și tradiției românești

14 Feb 2024 779

Ședință CLM Proiectul de reabilitare a malurilor lacului Tăbăcărie, majorat cu aproape 3 milioane de euro (DOCUMENT)

11 Feb 2024 1045

Victorie și înfrângere pentru juniori de la Farul Constanța în duelurile cu Spartak Varna (GALERIE FOTO)

29 Jan 2024 1298

Poliția Română - Bunuri contrafăcute puse în circulație

16 Jan 2024 344