Mită în… pui, mămăligă, peşti, ţuică, whisky sau mâncare pentru câini.

Ultimul caz din Poliţie ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie este cel de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman. Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, a fost arestat joi seară, de Curtea de Apel Bucureşti pentru trafic de influenţă (10 infracţiuni), luare de mită (patru infracţiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infracţiunea de favorizarea făptuitorului (două infracţiuni).

 
Comisarul Dănuţ Dobre este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că primea mită pentru a facilita obţinerea de permise auto şi pentru a determina poliţişti să aplice sancţiuni mai blânde unor şoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii precizează că pentru intervenţiile făcute şeful Poliţiei Rutiere Teleorman ar fi primit mită pastramă de oaie, hrană pentru câini, doi pui şi o mămăligă, ţuică, dar şi bani.

Conform anchetatorilor, pe 10 iulie, comisarul i-a cerut unui subordonat să-i aplice o sancţiune mai blândă unui şofer care a depăşit viteza legală. În schimb, persoana pentru care a intervenit Dănuţ Dobre s-a întâlnit cu acesta, în 8 septembrie, în zona Stadionului din Alexandria şi i-a dat mită aproximativ şapte kilograme de pastramă de oaie, "evaluată de mituitor la 140 de lei".

În 21 iulie 2015, comisarul Dobre i-a promis unui bărbat că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere. În schimb, şeful Poliţiei Rutiere judeţene a primit diverse bunuri, printre care şi aproximativ 45 de kilograme hrană pentru câini.

Ţuică contra permis

Anchetatorii mai spun că ofiţerul a primit de la Ilie Ivancea, la sediul Poliţiei Rutiere, doi pui şi o mămăligă, după ce ar fi intervenit pe lângă subalternii săi ca să nu-l sancţioneze contravenţional pe un şofer, prieten cu Ivancea.

De asemenea, în luna iulie, Dănuţ Dobre a convins doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, să intervină pentru ca un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoriile ”C” şi ”E”, mai arată sursele citate. În schimbul acestei intervenţii, bărbatul respectiv i-a dat lui Dobre, chiar în biroul său, bani şi doi litri de ţuică.

În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi procurorul Ovidiu Toma, care este suspectat de favorizarea unor poliţişti de la IPJ Teleorman acuzaţi de agresarea unei persoane şi a unora acuzaţi de acte de corupţie.

În atenţia procurorilor anticorupţie au ajuns şi trei poliţişti de frontieră, între care un şef din Poliţia de Frontieră Giurgiu şi adjunctul Poliţiei de Frontieră Calafat, primii doi fiind acuzaţi că au făcut ”o cercetare administrativă formală” în cazul celui de-al treilea, primind în schimb trei peşti şi o sticlă cu whisky.

Procurorii arată că, în toamna acestui an, Costel Simion, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-ar fi solicitat lui Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să efectueze o cercetare administrativă formală în cazul activităţii de serviciu a agentului de poliţie Ovidiu Cotoi, de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel).


Cazul acestor poliţişti este unul complex. Procurorii descriu cu lux de amănunte cum se primea, în opinia lor, mită în pastramă, ţuică, vin, fripturi, apă minerală, o carcasă de oaie contra unor servicii.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGA A încercat să mituiască polițiștii rutieri, dar s-a trezit trimis în judecată

09 Nov 2023 904

Polițiști suspectați că primeau șpagă de la șoferii opriți în trafic! Trei agenți, reținuți pentru luare de mită

11 Oct 2023 830

Județul Botoșani Șofer beat prins în flagrant în timp ce încerca să dea mită polițiștilor

04 Sep 2023 856

Un șofer turc a încercat să mituiască doi agenți de poliție care l-au oprit în trafic pe DN1 în Stațiunea Predeal

22 Aug 2023 770

Patru polițiști examinatori din Arad, urmăriți penal pentru luare de mită

08 Aug 2023 797

Un șofer fără permis a încercat să mituiască polițistul care l-a oprit în trafic

13 Mar 2023 1266

Mega-dosar DNA! 13 vameși și 14 polițiști de frontieră, trimiși în judecată

13 Mar 2023 1243

Un bărbat a încercat să mituiască un polițist din Constanța cu 400 de lei

01 Feb 2023 1336

Un bărbat condamnat în dosarul contrabandei cu motorină de la navele de pe Dunăre, eliberat! Infracțiunea, dezincriminată

29 Jul 2022 2458

Iată ce tarife aveau Agenți de poliție reținuți pentru luare de mită

19 Jul 2022 7355

Sentință definitivă în cazul celor 20 de șoferi din București, Constanța și Tulcea acuzați de dare de mită

27 Dec 2021 5916

DNA Polițiști de la Biroul Rutier Botoșani trimiși în judecată pentru fapte de corupție

06 Dec 2021 1362

Cântăreața Lidia Buble trimisă în judecată de procurorii DIICOT. Ce acuzații i se aduc

22 Nov 2021 2496

Sentință șoc! Aproape 20 de șoferi din București, Constanța și Tulcea, condamnați pentru dare de mită (document)

20 May 2021 2986

DGA Doi polițiști au refuzat mita oferită de managerul unui salon din Capitală

01 Sep 2020 1538