Mossack Fonseca se opune publicării bazei de date cu actele "Panama Papers"

Cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui imens scandal de evaziune fiscală dezvăluit de "Panama Papers", a amenințat cu acțiuni în justiție dacă aceste milioane de documente vor făcute publice cu începere de luni.
 
Într-o scrisoare adresată ieri Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care intenționează să prezinte online hârtiile respective, cabinetul îi cere "să renunțe", subliniind că este vorba despre "un furt de informații și o încălcare a acordului de confidențialitate dintre client și avocat, pe care trebuie să îl protejăm", relatează AFP.
 
La începutul lunii aprilie, dezvăluirile "Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii și a dus la demisia premierului islandez și a unui ministru spaniol. Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăților offshore care permit plasarea de active în teritorii opace și cu fiscalitate extrem de redusă.
 
După publicarea acestor documente, Franța a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniștrii de finanțe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor offshore.
 
În opinia cabinetului panamez, mass-media "s-au hrănit cu informații furate din sistemul nostru pentru a difuza știri, scoase din contextul lor, și a dăuna reputației noastre ca firmă serioasă".
 
Autoritățile din Panama au desfășurat mai multe percheziții la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, însă până în prezent niciunul dintre șefii săi nu a fost pus sub acuzare sau închis, relatează Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Panama Papers Informaticianul angajat al Mossack Fonseca a fost eliberat

25 Jun 2016 2035

RiseProject Oameni de afaceri din Constanţa, în scandalul #PanamaPapers

08 May 2016 12554

riseproject.ro Revoluţia va fi digitală

07 May 2016 3368

O bază de date cu documentele „Panama Papers” va fi disponibilă curând

27 Apr 2016 2330

Noi percheziții la cabinetul de avocatură Mossack Fonseca, de la care a pornit scandalul Panama Papers

23 Apr 2016 1664

Banca Societe Generale dezminte implicarea în scandalul Panama Papers

12 Apr 2016 1962

#Panama_Papers. Inginerii financiare, spălări de bani sau trafic de orfane pentru sex

04 Apr 2016 3034