Mugur Isărescu, despre neclaritățile aplicării retroactive a legii dării în plată

 
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că legea dării în plată este o lege bună, dacă respectă principiile din expunerea de motive, adică să vină în ajutorul celor care au probleme reale.
 
Isărescu mai precizează faptul că aceeași lege nu spune nimic despre garanția pe care statul o acordă prin programul „Prima casă”.
 
„Noi discutăm cu băncile în calitate de supraveghetor, dar nu am cunoștință de nicio înțelegere între bănci. Credem că ce au anunțat unele bănci, în condițiile în care legea va fi aprobată în forma actuală, mi se pare o reacție actuală la o propunere legislativă majoră. Legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanță cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, și nu la alte imobile sau terenuri, cred că nu ar strica. Pe de altă parte, dacă mă întrebați pe mine, este foarte bine ce am văzut în ultimele zile, în sensul că se vine cu informații corecte. Numai în Spania se găsește o astfel de lege. România, însă, nu are totdeauna o tradiție legislativă și bancară să venim cu inovații. Această lege, așa cum este în prezent, nu spune nimic despre garanția pe care statul o dă prin programul Prima casă. Trebuie să ieșim din starea obsesivă că băncile se răzbună”, a spus oficialul, notează româniatv.net.
 
Tot el spune că Legea dării în plată nu face neapărat dreptate între debitori și bancă, iar instituțiile bancare își asumă riscuri enorme atunci când acordă credite din banii deponenților.
 
„Reacția băncilor la Legea dării în plată este o reacție prudențială și normală și nu trebuie interpretată ca un fel de răzbunare, așa cum am văzut că se discută prin presă. Odată pentru totdeauna trebuie să înțelegem cum funcționează o bancă. Ea dă credite din banii pe care îi atrage de la deponenți, iar la deponenți nu există negocieri. Dacă dumneavoastră vă duceți la bancă să cereți să vă retrageți banii la ora 3,00 și banca întârzie cu explicații că are dificultăți, atunci nu e bine. Băncile își asumă riscuri și trebuie să aibă grijă de banii deponenților, bani pe care îi ia și îi dă credit. Riscul de neplată, care oricum există, ar urma să fie legiferat. Banca reacționează dacă apar asemenea riscuri și se gândește în ce condiții poate gestiona un asemenea risc. Un alt risc pe care și-l asumă este riscul de dezechilibru între ce are pe pasiv și ce dă mai departe, mai ales la credite ipotecare. A spune că această lege vrea să facă dreptate între debitori și bancă nu e adevărat. E un risc enorm din partea băncii să iei un credit pe 2-3 luni și pe de altă parte să plaseze banii pe o perioadă foarte lungă, de 30 de ani. Este o reacție absolut normală la o propunere legală care schimbă cadrul de acordare a creditului în România. Mulți consideră că aceasta ar fi o derogare la noul Cod Civil”, a explicat Mugur Isărescu, potrivit româniatv.net.
 
Guvernatorul BNR a mai specificat faptul că poziția Comisiei Europene pe marginea acestei legi este un punct de vedere de care trebuie să se țină seama.
 
„Văd poziția Comisiei Europene ca o poziție a Comisiei Europene de care trebuie să ținem seama. Mai văd această poziție ca o chestiune serioasă, sub nicio formă nu trebuie să promovăm idei de tipul că această Comisie Europeană a fost influențată de X sau de Y din țară. Are o grămadă de experți care monitorizează situația. Mai văd această luare de poziție în contextul în care într-o formă sau alta s-a exprimat pe această temă Banca Europeană Centrală, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție, dar și președintele țării. Aceasta însă nu trebuie, sub nicio formă, ca o considerație internațională, ci pe puncte de vedere care coincid și care trebuie luate în serios. Banca Națională păstrează același limbaj, nu ne-am schimbat poziția în niciun fel”, a completat Isărescu.
 
Conform previziunilor economice date publicității de Comisia Europeană, în data de 4 februarie, principalul motor al creșterii economice pentru România, în 2016 și 2917, va rămâne cererea internă, în timp ce contribuția netă a exporturilor va rămâne negativă. „Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezintă o posibilă implementare a legii dării în plată așa cum a fost aprobată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditului, încrederii consumatorilor și investitorilor precum și asupra cereri interne”, se arată în raportul CE.



Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

BNR Lansare în circuitul numismatic. 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București

22 Apr 2024 279

Știri Constanța Banca Națională a României lansează monede cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 490

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3639

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3067

BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an. Deciziile Consiliului de Administraţie

12 Jan 2024 736

Indicele ROBOR la trei luni a coborât miercuri la 6,24% pe an. Datele BNR

27 Dec 2023 708

BNR lansează o monedă argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika

27 Dec 2023 620

BNR lansează în circuitul numismatic o nouă monedă. Tema este legată de istoria aurului

19 Dec 2023 895

Preţul aurului atinge luni un maxim istoric! Datele BNR

04 Dec 2023 804

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint. Cu ce temă?

10 Nov 2023 620

BNR Rata anuală a inflaţiei, aşteptată să se mărească în debutul anului viitor

08 Nov 2023 724

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur. Cu ce temă? (FOTO)

29 Oct 2023 856

Lecție despre bani și bănci pentru copiii de la centrele de plasament din Constanța (FOTO)

12 Oct 2023 772

Banca Națională a României, în proces cu Primăria Constanța, la București! Când începe procesul

18 Sep 2023 2701

Monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica, lansată de BNR în circuitul numismatic

04 Aug 2023 673