Nawrez a devenit sărbătoare oficială a turco-tătarilor din România. Cine este iniţiatorul legii. Ce este Nawrez

Ieri, Camera Deputaţilor, decizională în astfel de cazuri, a adoptat cu 238 de voturi pentru și o abţinere, proiectul de lege privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii, pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România, denumită Nawrez.

Proiectul de lege, care are ca iniţiator pe deputatul ales pe listele Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Amet Varol, dar şi alţi colegi din Parlamentul României, fusese adoptat de Senatul României în şedinţa din 22 septembrie anul acesta.
„Noi nu am cerut ca această sărbătoare să fie una liberă legal. Am vrut doar ca acest eveniment să fie recunoscută legal ca o sărbătoare a noastră, pentru că este cel mai important eveniment, după Bayram”, ne-a declarat Amet Varol.
Dintre parlamentarii care au sprijinit această iniţiativă legislativă a deputatului Varol Amet, îi amintim şi pe deputaţii constănţeni Radu Babuş, Andrei Razvan Condurăţeanu, Mircea Titus Dobre, Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu sau Victor Manea.

Ce este Nawrez
Sărbătorit an de an, pe 21 martie, Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare, în care se celebrează Anul Nou (din persană - nev: nou, ruz: an) şi sosirea primăverii.
Potrivit tatar-tatarman.blogspot.ro, pentru comunitatea tătară din Dobrogea Nawrez este unul din cele mai aşteptate evenimente ale anului. Femeile pregătesc casa şi curtea în întâmpinarea Nawrez-ului şi gătesc diferite mâncăruri tradiţionale. Se vopsesc ouă, existând şi o vorbă precum că până nu cade coaja de ou pe jos nu vine primăvara.
Bărbaţii merg la geamie rugându-se pentru un an îmbelşugat iar la întoarcere, prin faptul că aduceau vestea acasă, "oficializau" sosirea primăverii.
Copiii merg la colindat vecinii şi rudele împodobind o creangă de copac înverzită cu flori de primavara (nawrez şeşekleri) ...
Nawrez keldî korînîz
Korîmnîgîn berînîz
Cennet bolsîn cerînîz
A za, nawrezîm mubarek.
(...)

Fiecare dintre cei colindaţi adaugă la acel bayrak (steag), de fapt o creangă înmugurită, diferite obiecte precum batiste, marame, batice, şi le dăruiesc copiilor ouă vopsite, fructe, dulciuri ori bani.
În prezent nu se mai practică decât în cadrul unor festivităţi organizate, cu scopul conservării acestui frumos obicei tradiţional tătăresc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Tatar nemultumit

26 Nov, 2015 22:57

Rusine sa iti fie cel care ii critici!

Tatar

26 Nov, 2015 22:55

Intai invata sa scrii corect gramatical "un baiat". Daca as fi asa de dezinformat ca tine, mai bine n-as mai fi comentat. Sa fii avut tu atatia ani de scoala cat au acesti domni pe care dumneata ii critici; sau macar de ai fi trecut pe la scoala. Daca ai vrut sa pari interesant si intelectual, ai dat doar dovada de prostie. Imi pare rau, dar este strict problema ta daca abia de frecventezi geamia si nu ii vezi. Trebuie sa ne conservam traditiile si obiceiurile. Daca nu facem asta, nu ne mai putem considera tatari! Felicitari dl. deputat al UDTTTMR, Amet Varol!

un baiat

26 Nov, 2015 19:11

ce legatura are nawrezul cu religia islamica a tatarilor?. este doar o intoarcere la paganism . dl varol amet si alti lideri ai uniunii samai vina pe la geamie sa mai invete religie islamica adevaratele precepte si dupa sa dea initiative legislative. cu initiative din astea in curand ne vom ruga ca pe vreme samanilor. rusine amet varol si eserghep

Articole asemanatoare

Judecătoria Constanța, verdict în procesul unui deputat din Constanța (MINUTA)

16 Feb 2024 828

Deputat de Constanța, cu verdict în așteptare la Judecătorie

22 Jan 2024 634

Judecătoria Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul deschis de Autoritatea Națională pentru Cetățeni unui deputat din Constanța

02 Jan 2024 793

Deputat din Constanța, dat în judecată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie! Instanța a rămas în pronunțare

05 Dec 2023 1272

#Dobrogea145 Amet Varol, deputat UDTTMR, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1190

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1241

Spectacol impresionant la Constanța dedicat Zilei Limbii Tătare (GALERIE FOTO)

06 May 2023 1373

Deputat din Constanța, în proces cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Cazul a ajuns la Constanța, după ce judecătorii bucureșteni au admis excepția deputatului

05 Oct 2022 1623

Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (IV) (DOCUMENTE)

07 Dec 2021 3591

Declarație politică Amet Varol 18 mai, zi de doliu a tătarilor

18 May 2021 2357

Varol Amet, deputatul UDTTMR, mesaj cu cu prilejul sărbătorii, Ramazan Bayram

12 May 2021 4346

Varol Amet, deputatul UDTTMR, mesaj de felicitare celor care sărbătoresc NAWREZ-UL

21 Mar 2021 5582

Deputații care au promovat/amendat în Parlament Legea Zilei Etniei Tătăre din Dobrogea

14 Dec 2020 2378

#alegeriparlamentare2020 UDTTMR, reprezentată în Parlamentul României prin deputatul Varol Amet

08 Dec 2020 15516

Magistrații au decis! Încă patru ani fără reprezentant în Parlament pentru Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani

19 Oct 2020 3360