​Noi descoperiri pe Marte

 
NASA a făcut publică descoperirea majoră anunţată încă de săptămâna trecută. Cercetătorii americani anunţă că au descoperit pe Marte apă în stare lichidă şi în stare solidă. Apa lichidă este sărată şi apare şi dispare odată cu anotimpurile marţiene.
 
Studiul a fost făcut de cercetători de la NASA, Johh Hopkins, Universitatea din Arizona și laboratorul de planetologie din Nantes, oamenii de ştiinţă fiind de părere că prezența apei în stare lichidă pe Marte are implicații astrobiologice, geologice și hidrologice și poate influența major explorările umane ulterioare.
 
Pe de altă parte, unii cercetători cred că acesta este doar un prim pas către descoperirea unor forme de viaţă pe Marte.
 
Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte ar putea fi cursuri de apă sărată, soluţie apoasă saturată în sare, arată noi date care susţin teze existenţei de apă în stare lichidă pe planeta roşie, condiţie prealabilă vieţii, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.
 
Analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005 este prezentată într-un studiu publicat luni în revista Nature Geoscience şi realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), şi Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona, potrivit aceleiași surse.
 
Cercetătorii declară că au găsit în acele urme semne ale prezenţei unor săruri minerale „hidratate”, care necesită apă pentru a se forma.
 
„Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre”, conform studiului.
 
Astrofizicienii au emis de multă vreme ipoteza că aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apă sărată pe planeta roşie. Liniile, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar pe pante de pe Marte în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad.
 

Dar imaginile furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter nu sunt suficient de precise pentru a furniza detalii, pixelii din acestea fiind mai mari decât lăţimea urmelor.
 
Cercetătorii anunţaseră în luna aprilie, tot în Nature Geoscience, că pe suprafaţa planetei Marte se găseau şi percloraţi de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel menţionat astăzi, este foarte absorbant şi coboară punctul de îngheţare a apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi mai reci.

 
Noul studiu aduce noi dovezi ale existenţei acestor fluxuri de apă sărată.
 
Agenţia aerospaţială americană, NASA, a confirmat luni, într-o conferinţă de presă, că a găsit „cele mai solide dovezi” de până acum privind existenţa apei în stare lichidă pe planeta Marte.


Sursa foto: descopera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Racheta Starship a atins majoritatea obiectivelor misiunii, însă a ratat reintrarea în atmosferă

14 Mar 2024 574

NASA caută voluntari pentru o simulare a vieţii pe Marte

18 Feb 2024 496

Anunțul Centrului 110 Comunicații și Informatică al Forțelor Navale Române A început înscrierilor pentru posturile vacante de soldat gradat profesionist

12 Feb 2024 814

Știri Constanța O nouă performanță internațională a elevilor din Constanța!

06 Feb 2024 865

19 noiembrie. S-a activat un Dragon de apă

19 Nov 2023 1212

#ConstanțaEsteBine 13 noiembrie 2023 Lună nouă în Scorpion, Soare în Scorpion, planeta Marte în Scorpion

13 Nov 2023 775

Performanță internațională a elevilor din Constanța! Iată pe ce loc s-au clasat elevii în competiția 2023 Summer International Design Competition Humans to Mars

30 Aug 2023 904

Poliția Română - Reținuți pentru trafic de droguri de marte risc

12 Jul 2023 474

Minielicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a restabilit contactul cu roverul marţian Perseverence

01 Jul 2023 1062

#ConstanțaEsteBine 30 mai 2023 Femininul verii, al Naturii și al capriciilor meteorologice ne învăluie în fiecare zi

30 May 2023 928

O săptămână cu multe fenomene astronomice. Pe 5 mai va fi eclipsă de lună

02 May 2023 1192

Microbilogul român, Anca Șelariu selectată de NASA pentru a participa la simularea vieții pe Marte

18 Apr 2023 1291

Prima lansare a Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost amânată

17 Apr 2023 1268

Ce se poate vedea pe cerul nopții în luna aprilie (FOTO)

04 Apr 2023 1594

Forțele Navale Române anunță Schimbarea comenzii la Centrul 110 Comunicații și Informatică (GALERIE FOTO)

22 Mar 2023 1375