Nuclearelectrica SA anunță demararea proiectului de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA anunță că în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SNN din data de 28.09.2017 a fost aprobată demararea fazei 1 a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei.
 
Potrivit comunicatului, faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activitățile necesare asigurării funcționării Unității 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numarului de ore de functionare la putere nominala suplimentar celor 210.000 de ore estimate initial prin proiect.

“Pe baza studiilor și experienței internaționale a altor centrale nucleare de tip CANDU 6, dar și în baza inspecțiilor SNN și a rezultatelor acestora, in scopul optimizarii productiei Unitătii 1 CNE Cernavoda cu respectarea aceluiasi nivel de securitate nucleara, prelungirea duratei de operare dincolo de durata estimata initial prin proiect certifica în primul rand calitatea actului de operare pana in prezent si ofera premisele obtinerii unor avantaje evidente pentru proiect, companie și contribuția unei surse stabile, nesupusă factorilor climatici,  în sistemul energetic”, a explicat Directorul General, Cosmin Ghiță.


Activitățile de organizare a proiectului, la începutul anului 2018 urmând a se opera modificările organizaționale și logistice rezultate din studiul deja contractat de SNN, dar si procesul de finalizare a documentatiilor suport  necesare pentru pregatirea Studiului de Fezabilitate.

Desfăsurarea, în continuare, a evaluarilor necesare pentru identificarea tuturor activitatilor ce vor trebui incluse in scopul proiectului de retehnologizare. Studiul de fezabilitate, inclusiv supunerea spre aprobare a acestuia de catre actionari, in anul 2021. Studiul de Fezabilitate  va ingloba toate rezultatele studiilor tehnice si analizelor de securitate, in asa maniera incat sa permita o definire cat mai buna a proiectului, atat din punct de vedere tehnic,  cat si din punct de vedere financiar.  In acest sens, avand in vedere gradul inalt de specializare, majoritatea acestor studii si analize tehnice si de securitate nucleara trebuie si vor fi realizate de firme de inginerie nucleara specializate, de multe ori numai pe anumite segmente punctuale, aspect care excede cadrul competentelor firmelor care, in mod uzual, intocmesc studii de fezabilitate pentru proiecte de investitii.  Astfel, pentru redactarea Studiului de Fezabilitate sunt necesare analize de specialitate din partea unor firme specializate de inginerie nucleara, motiv pentru care abordarea proiectului in doua etape/faze si, in acest context, redactarea Studiului de Fezabilitate intr-o etapa ulterioara, este o necesitate obiectiva.In prezent, o serie de studii sunt inca in derulare, datele relevante cu privire la unele dintre echipamentele/structurile, sistemele sau componentele vizate putand fi obtinute doar in timpul opririlor planificate ale Unitatii 1, asadar demararea Studiului de Fezabilitate trebuie să țină cont de toate datele de intrare disponibile pentru elaborarea unui document complet și suficient fundamentat, se arată în comunicat.
 

“Aprobarea de către actionari a primei fazei a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 înseamnă efectiv asigurarea continuității acestui proiect pentru SNN, fără întârzieri, cu respectarea graficului de timp pentru fiecare etapă și subetape.
Extinderea numărului de ore de operare până la atingerea a 30 ani de funcționare, în baza experienței internaționale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, va determina ca oprirea efectivă a Unității 1 pentru retehnologizare să aibă loc în  perioada decembrie 2026-decembrie 2028.  Este în mod evident un castig major atât pentru SNN prin menținerea producției de energie a Unității 1 CNE Cernavodă până la atingerea a 30 ani de functionare initiala, oportunitatea acumularii de fonduri suplimentare necesare finantarii acestui proiect, cat si pentru sistemul energetic național prin contributia la asigurarea securitatii și stabilitatii energetice.
Retehnologizarea Unitatii 1 este in prezent proiectul prioritar al SNN, fiind gestionat integral de companie si, simultan,  cel mai mare proiect de investitii al unei companii energetice romanesti, unul care asigura inca 30 de ani de operare si productie, la mai putin de jumatate din costul unei unitati noi nucleare de tip CANDU. Este singura investitie majora, derulata exclusiv de SNN, care raspunde simultan necesitatilor de sistem energetic si tintelor de decarbonizare.”, a mai adăugat Cosmin Ghiță.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 231

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1550

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 515

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 413

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 500

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 787

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 1012

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 636

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 697

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 639

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 538

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 931

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 710

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 765

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 822