O bază de date cu documentele „Panama Papers” va fi disponibilă curând

 
O bază de date electronică ce va conține documente ale companiei panameze de consultanță Mossack Fonseca, a căror dezvăluire a declanșat scandalul 'Panama Papers', va fi disponibilă începând din data de 9 mai, astfel că cei interesați de informațiile ce arată cum politicieni, oamenii de afaceri sau celebrități din lumea întreagă și-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societăților offshore vor avea posibilitatea să le consulte direct, transmite agenția EFE.
 
Anunțul a fost făcut astăzi de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), grupul ziariștilor care au analizat respectivele documente. „Panama Papers” este considerată cea mai mare scurgere de informații secrete financiare până în prezent. Ea privește circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfășurată de societatea Mossack Fonseca între anii 1977 și 1995, perioadă în care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii, potrivit agerpres.ro.
 
Printre cei care au desfășurat montaje financiare pentru activități de spălare de bani ori și-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul acestor societăți offshore se numără peste 140 de responsabili de rang înalt din peste 50 de țări, inclusiv 12 foști sau actuali președinți.
 
Documentele au ajuns inițial la publicația germană Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate de o sursă a cărei identitate este protejată pentru a nu o pune în pericol. Văzând anvergura informațiilor, publicația germană a sesizat ICIJ, care a repartizat munca de analiză a documentelor unui număr de 370 de ziariști din peste 70 de țări, iar la începutul lunii aprilie a început dezvăluirea informațiilor către public.
 
Dar organizația Wikileaks a acuzat ICIJ că publică selectiv datele din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese anume și i-a cerut să le dezvăluie pe toate integral. Wikileaks susține de exemplu faptul că informațiile despre politicieni sau oameni de afaceri americani ce s-au folosit de paradisurile fiscale sunt puține, în schimb se fac referiri ample la afacerile anturajului președintelui rus Vladimir Putin.
 
Organizației Wikileaks i s-a reproșat în schimb că preia argumentația regăsită și în protestele Rusiei, acuzații la care ea a răspuns că 'atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia și de fostele republici sovietice și care este finanțat de USAID (Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională) și de George Soros''. OCCRP este un consorțiu de jurnaliști din mai multe state, partener cu ICIJ și care publică anchete despre corupție, mai ales în țările est-europene, dar și în America Latină. 

În anunțul difuzat astăzi despre publicarea bazei de date, ICIJ a menționat că vor putea fi consultate documente ce fac referire la peste 200.000 de companii, carteluri, fundații și fonduri înregistrate în 21 de paradisuri fiscale „din Hong Kong și până în Nevada”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociat minoritar, un offshore britanic ANAF Constanța cere anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății Black Pearl SRL

26 Jul 2022 2038

Nimeni nu va fi tras la răspundere! Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)

25 Feb 2022 2517

Ce se construiește Ioana Șufană a primit acordul de la Mediu pentru supraetajarea blocului din Mamaia Nord

02 Sep 2021 3483

Afacerist de Slobozia, prezent în dosarul „Panama Papers“, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul

26 Jun 2021 3333

Ce se construiește Ioana Șufană nu va ridica blocul de șase etaje în locul Casei Teleorman din Satul de Vacanță. Ce a zis Primăria Constanța

15 Jun 2021 3135

Panama Papers Afaceristul Villy Sorin Oprea, trimis în judecată la Constanța. Date din ancheta procurorilor

07 Apr 2021 6936

Revista presei locale

27 Feb 2018 2571

Comisia de experți și-a finalizat raportul în dosarul „Panama Papers“

14 Oct 2016 1987

Cartea "Panama Papers" a ajuns în România

03 Aug 2016 2699

Panama Papers Informaticianul angajat al Mossack Fonseca a fost eliberat

25 Jun 2016 2021

Riseproject.ro #PANAMA_PAPERS - Patronii Sensiblu au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale

16 Jun 2016 5630

#PanamaPapers. Patronii Sensiblu, suspectaţi că au pitit sute de milioane de euro (video)

15 Jun 2016 3084

PE ia primele măsuri. Se pregătește o comisie de anchetă pentru “Panama Papers”

08 Jun 2016 2229

Riseproject.ro #Panama papers - Secretele magnatului Comănescu (II) - (documente)

25 May 2016 9414

Panama Papers Companii şi persoane fizice, date publicităţii

09 May 2016 2517