Stiri calde

Oficial de la DNA- Prejudiciu de peste 135 milioane euro. Iată detaliile despre reținerea lui Remus Truică

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 9 decembrie și 10 decembrie, a următorilor inculpaţi:
 
Remus Truică, om de afaceri la data faptelor şi în prezent, pentru comiterea infracţiunilor de:  constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave și dare de mită,
 
Robert Mihăiţă Roșu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
 
Dan Cătălin Andronic, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat,  în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă,
 
Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor,
 
Lucian Claudiu Mateescu, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă.
 
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.
 
Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.
 
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional.
 
Rolul inculpatului Truică Remus în cadrul grupului  a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” celorlalți membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, a acţionat ca mandatar al unei societăți comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influență, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu inculpatul Roşu Robert, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influență, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit.
 
În acest context, începând cu anul 2006 i-a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.
 
În realizarea scopului grupului, inculpatul Truică Remus  împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de inculpatul  Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus  se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate.
 
Printre bunurile pretinse cumpărătorul de influență s-a numărat şi Ferma Băneasa pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracțional să se primească vreun răspuns.
 
În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă  spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, inculpatul Truică Remus, a acționat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane,  să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal,  solicitarea cumpărătorului de influență. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008  s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.
 
Prin această activitate infracțională s-a cauzat un prejudiciu  în  dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influență, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.
 
Pentru a obţine acest bun imobil, Truică Remus l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal,  oferindu-i în schimb foloase  necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.
 
Inculpaților Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă, Andronic Dan Cătălin, Marcovici Marius Andrei Și Mateescu Lucian Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând  a fi prezentați, la data de 10 decembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 
Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Sursa foto: antena3.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, despre urmărirea penală a lui Liviu Dragnea "Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!"

17 Nov 2017 316

Lista celor duşi la arestare în dosarul DNA Constanța

17 Nov 2017 1700

UPDATE. Cine sunt inculpaţii. Alertă de la DNA Constanţa Zece percheziții domiciliare. Mai multe persoane, încătuşate

17 Nov 2017 3477

Trimis în judecată de către DNA Constanţa Victorie în instanţă pentru Cristian Matei, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu

17 Nov 2017 224

Tudorel Calapod şi Stere Sponte, condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, au fost achitaţi definitiv

16 Nov 2017 2571

Acord de recunoaştere cu DNA Constanţa Bogdan-Florin Chiriluţă a fost condamnat

15 Nov 2017 780

Fost patron din Liga I de fotbal eliberat din închisoare. Acesta a fost condamnat în mai multe dosare de corupție

15 Nov 2017 275

Procuror DNA, urmărit penal într-un dosar de fals intelectual

15 Nov 2017 646

Fostul director al CNADNR trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

14 Nov 2017 432

Dosarul alegerilor prezidenţiale. Laura Codruța Kovesi refuză pentru a patra oară invitaţia la audieri

14 Nov 2017 448

Şeful poliției de frontieră, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de șantaj şi cumpărare de influență. Ce spun procurorii DNA

14 Nov 2017 706

Reacţia preşedintelui după ce Liviu Dragnea a devenit suspect într-un nou dosar

14 Nov 2017 292

Alexandra Lăncrănjan are 32 de ani este din Teleorman şi instrumentează noul dosar al lui Liviu Dragnea. Experienţă profesională

14 Nov 2017 5986

Dosarul fostului director al DSP Tulcea s-ar putea întoarce la DNA Constanţa

14 Nov 2017 240

Liviu Dragnea despre dosarul de la DNA "A fost scos armamentul greu"

13 Nov 2017 193

Reacția lui Liviu Dragnea după punerea sub acuzare de către DNA. Ce a declarat liderul PSD

13 Nov 2017 275

Oficial de la DNA. Detalii noi despre dosarul în care este implicat Liviu Dragnea

13 Nov 2017 546

Liviu Dragnea a ajuns la DNA. A fost primit cu aplauze de susţinătorii PSD

13 Nov 2017 440

Președintele PSD, Liviu Dragnea va fi audiat de procurorii DNA. Ce a declarat liderul PSD

12 Nov 2017 450

Direcția Națională Anticorupție face un anunţ important!

12 Nov 2017 1456

Anchetă DNA într-un dosar de executări silite frauduloase. Un avocat şi un executor judecătoresc, implicați

10 Nov 2017 371

Direcția Națională AnticorupțieSecretar de stat din Ministerul Transporturilor, reținut pentru șantaj. Ce spun procurorii

10 Nov 2017 670

Decizia prin care s-a decis eliberarea condiţionată a lui Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, anulată

10 Nov 2017 822

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

09 Nov 2017 485

Administratorul unei societăţi din Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. Ce prejudiciu au stabilit anchetatorii

08 Nov 2017 489

Panait Şamata, director adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului

08 Nov 2017 505

Președintele Consiliului Județean Iași, acuzat de abuz în serviciu

07 Nov 2017 217

Noi detalii în dosarul decontărilor ilegale CASMB. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile inculpaților

07 Nov 2017 264

Revista presei locale

07 Nov 2017 644

Inspectorul şcolar general, Petrică Miu, va face o sesizare la DNA. Este vizat un inspector şcolar general adjunct

07 Nov 2017 1299

Începe judecata lui Ionuţ Pripişi, fostul şef al Corpului de Control din Primăria Constanţa

07 Nov 2017 412

Zi mare pentru procurorii Anticorupţie din Constanţa Trei femei de la Înalta Curte vor lua o decizie definitivă. Cine este vizat

07 Nov 2017 2997

Oficial de la DNA. Mai multe persoane chemate la audieri în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS

06 Nov 2017 494

Noi audieri la DNA în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS. Mai multe persoane chemate la DNA

06 Nov 2017 533

Directori din Ministerul Educației, urmăriți penal de procurorii DNA în dosarul Baza Cutezătorii. Ce acuzații li se aduc

02 Nov 2017 320

Instanța a admis solicitarea fostului ministru Gabriel Sandu de eliberare condiționată. Decizia nu este definitivă

01 Nov 2017 447

Primar trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție. Suspectul este reținut

01 Nov 2017 854

Curtea Constituţională, sesizată în dosarul lui Dragoş Poteleanu, fostul şef al CJAS Constanţa

01 Nov 2017 444

DNA Constanţa nu vrea ca Teodosie să scape de controlul judiciar

01 Nov 2017 738

Procurorii Anticorupţie reacţionează după ultima condamnare a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean

01 Nov 2017 2527

Fostul decan al Facultății de Teologie, trimis în judecată de procurorii DNA. Este cercetat pentru abuz în serviciu

31 Oct 2017 758

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie! Ce a declarat arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei (galerie foto)

31 Oct 2017 2192

Decizie la Tribunalul Bucureşti. Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență. Sentinţa nu este definitivă

30 Oct 2017 459

Carmen Dan, plângere la DIICOT

30 Oct 2017 578

Teodosie Petrescu vine azi în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

30 Oct 2017 387

O înregistrare video realizată în DNA Constanța, solicitată de judecători

28 Oct 2017 4060

Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA. Martor în dosarul poliţistului Bogdan Gigină

24 Oct 2017 924

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la 7,8 ani de închisoare

20 Oct 2017 4578

DNA a obţinut redeschiderea dosarului în care Mircea Băsescu ar fi fost şantajat. Ieri, al doilea termen la Curtea Supremă

20 Oct 2017 741

Dosarul ”Cutezătorii”. Dinu Pescariu a scapăt de controlul judiciar

19 Oct 2017 334