Stiri calde

Oficial de la DNA- Prejudiciu de peste 135 milioane euro. Iată detaliile despre reținerea lui Remus Truică

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 9 decembrie și 10 decembrie, a următorilor inculpaţi:
 
Remus Truică, om de afaceri la data faptelor şi în prezent, pentru comiterea infracţiunilor de:  constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave și dare de mită,
 
Robert Mihăiţă Roșu, avocat partener în cadrul unei case de avocatură, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave,
 
Dan Cătălin Andronic, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat,  în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă,
 
Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societăți comerciale, consilier pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor,
 
Lucian Claudiu Mateescu, pentru comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, în forma aderării, complicitate la trafic de influenţă.
 
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.
 
Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011.
 
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional.
 
Rolul inculpatului Truică Remus în cadrul grupului  a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” celorlalți membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, a acţionat ca mandatar al unei societăți comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influență, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu inculpatul Roşu Robert, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influență, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit.
 
În acest context, începând cu anul 2006 i-a promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.
 
În realizarea scopului grupului, inculpatul Truică Remus  împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de inculpatul  Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influență, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus  se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate.
 
Printre bunurile pretinse cumpărătorul de influență s-a numărat şi Ferma Băneasa pentru care a depus o notificare în anul 2002, fără ca până la preluarea „afacerii” de către acest grup infracțional să se primească vreun răspuns.
 
În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă  spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, inculpatul Truică Remus, a acționat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane,  să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal,  solicitarea cumpărătorului de influență. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008  s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii.
 
Prin această activitate infracțională s-a cauzat un prejudiciu  în  dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influență, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.
 
Pentru a obţine acest bun imobil, Truică Remus l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal,  oferindu-i în schimb foloase  necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.
 
Inculpaților Truică Remus, Roșu Robert Mihăiţă, Andronic Dan Cătălin, Marcovici Marius Andrei Și Mateescu Lucian Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând  a fi prezentați, la data de 10 decembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 
Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Sursa foto: antena3.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost trimis în judecată de DNA în 2013 Şeful unui important serviciu din Constanţa va fi eliberat condiţionat

23 Jan 2018 440

Şef al Sectorului poliției de frontieră, trimis în judecată de procurorii DNA. Este bănuit de şantaj şi cumpărare de influență

22 Jan 2018 376

UPDATE. Familia polițistului Bogdan Gigină a cerut procurorilor să grăbească ancheta. Solicitarea înregistrată la Instanța Supremă

19 Jan 2018 197

Un rechizitoriu cum rar ţi-e dat să citeşti! Procurorii Anticorupţie descriu o scenă ca-n filme. S-a întâmplat în faţa unei biserici din Constanţa (document)

19 Jan 2018 1371

Fost deputat în Parlamentul României reținut de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

18 Jan 2018 481

Vești proaste pentru Liviu DragneaDNA a extins urmărirea penală a companiei TelDrum

17 Jan 2018 513

Sinteza DNA. 75 de inculpați condamnați printre care senatori, deputați și ofițeri. Ce pedepse au primit

17 Jan 2018 407

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, audiată la DNA în dosarul Belina. Procurorii au finalizat expertiza în dosar

17 Jan 2018 378

Revista presei locale

17 Jan 2018 363

Doi angajaţi ai unei primării din judeţul Constanţa, inculpaţi. Se achită prejudiciul

17 Jan 2018 531

DNA Constanţa a „lucrat“ doi primari din judeţ. Judecătorii au rămas în pronunţare

17 Jan 2018 1023

A fost unul dintre cei mai puternici oameni din Primăria Constanţa! Ce au decis judecătorii în cazul lui Ionuţ Pripişi (rechizitoriu)

16 Jan 2018 2855

Răsturnare de situaţie în dosarul fostului director al DSP Tulcea! Ce au obţinut procurorii DNA Constanţa

12 Jan 2018 288

Unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din România a ajuns ce nu şi-a dorit vreodată (document)

12 Jan 2018 2705

Jandarm trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

11 Jan 2018 530

Detalii incredibile din dosarul în care directorul de cabinet al Ministrului pentru Relația cu Parlamentul a fost trimis în judecată. Cum a fost măsluit un concurs de angajare (rechizitoriu)

11 Jan 2018 541

Unul dintre martorii din dosarul în care Radu Mazăre a plecat în Madagascar, trimis în judecată. Ieri, un nou termen

11 Jan 2018 1089

Fostul primar Radu Mazăre, dat în urmărire internațională. Dezvăluiri despre frații fostului edil aflați în Madagscar

10 Jan 2018 553

Percheziții ale procurorilor DNA Constanța la locuința primarului comunei Ciobanu

10 Jan 2018 535

UPDATE. Mandat de arestare în lipsă pentru fostul edil, Radu Mazăre

10 Jan 2018 3125

Astăzi se decide libertatea lui Radu Mazăre

10 Jan 2018 806

DNA acuză Un Audi A3 şi o geantă Louis Vuitton, mită pentru „Regularizarea văilor Agigea şi Lazu“ (document)

10 Jan 2018 1425

DNA. Constănţean trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

09 Jan 2018 1130

Societatea Marina Travel, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce acuzații i se aduc

08 Jan 2018 648

Secretar de stat la Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de procurorii DNA

08 Jan 2018 394

El este omul care va decide libertatea lui Radu Mazăre!

08 Jan 2018 1809

Direcția Generală Anticorupție angajează. Condiții. Sunt vizate tatuajele

07 Jan 2018 1266

Primarul și viceprimarul din Filipeștii de Pădure, trimiși în judecată. Viceprimarul este și președinte al unei structuri sportive

05 Jan 2018 268

Oana Danciu, trimisă în judecată, în stare de libertate. Dosarul, la Tribunalul Constanța

05 Jan 2018 529

Emilian Schwartzenberg, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc. Fostul primar Radu Mazăre implicat în dosar

05 Jan 2018 799

Avocatul președintelui PSD, Liviu Dragnea, precizări importante în fața DNA

04 Jan 2018 1047

DNA. 18 persoane şi două societăţi, bănuite de fraudă cu fonduri europene. Care este prejudiciul

04 Jan 2018 827

Judecătorul Nicolae Stanciu, în boxa acuzaților. Va fi judecat pentru trei infracțiuni. Ce bunuri deține magistratul (documente)

04 Jan 2018 1605

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre. ÎCCJ ar putea discuta solicitarea procurorilor pe 10 ianuarie

03 Jan 2018 935

Directorul de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 441

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 501

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc magistratului

03 Jan 2018 1106

Revista presei locale

03 Jan 2018 641

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupție despre Radu Mazăre și Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

02 Jan 2018 7646

Se caută șapte șefi în Direcția Națională Anticorupție

28 Dec 2017 434

A murit tatăl Laurei Codruţa Koveşi, şefa DNA

28 Dec 2017 1424

DNA a trimis în judecată un avocat. Cine este şi ce acuzaţii i se aduc

28 Dec 2017 1119

Bilanț DNA. 118 inculpați, condamnați în luna noiembrie a acestui an. Cine sunt și ce pedepse au primit

28 Dec 2017 554

Fost director ANL, trimis în judecată de procurorii DNA

28 Dec 2017 542

Revista presei locale

28 Dec 2017 460

Societatea Tel Drum trimisă în judecată de procurorii DNA. Cine sunt ceilalţi suspecţi din dosar

27 Dec 2017 364

Fost deputat în Parlamentul României, deferit justiţiei de procurorii DNA. Suspectul este condamnat definitiv într-un alt dosar

27 Dec 2017 381

Fosta conducere Romgaz trimisă în judecată de procurorii DNA. Oficial despre acuzaţiile asuse

27 Dec 2017 515

Fostul primar al oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, trimisă în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

27 Dec 2017 546

Unul dintre suspecţii din dosarul în care Valeriu Zgonea este cercetat de procurorii DNA şi-a recunoscut faptele

27 Dec 2017 502