Participă Muftiul Muurat Iusuf UDDTMR marchează 25 de ani de la înfiinţare

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România sărbătorește în această perioadă 25 de ani de la înființare.

De un sfert de veac UDTTMR este prima și singura organizație recunoscută oficial de statul român care îi reprezintă pe tătarii din România la nivel instituțional. Din 1990 până în prezent, UDTTMR a avut reprezentanți neîntrerupt în Parlamentul României: Tasin Gemil (între 1990 – 1992 și 1992 - 1996), Șaganai Nusfet (1996 - 2000), Sali Negiat (2000 - 2004), Aledin Amet (2004 – 2008 și 2008 - 2012) și, din 2012, Varol Amet, reprezentanți în diverse funcții în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, consilieri locali și municipali în numeroase localități din județele Constanța și Tulcea unde trăiesc etnici tătari, dar și, în premieră, subprefecți la nivelul județului Constanța, se arată într-un comunicat al UDTTMR transmis astăzi redacţiei.

Consiliul Reprezentanților al UDTTMR a hotărât în cadrul ultimei întâlniri care a avut loc la sfârșitul anului trecut, să fie redactată o lucrare care să aibă ca temă „Comunitatea tătară din România după Revoluția din 1989. Înființarea UDTTMR”. Pentru realizarea lucrării vor fi adunate mărturii de la toți cei care în urmă cu 25 de ani au pus bazele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România.

„UDTTMR a împlinit un sfert de veac de activitate. Organizația noastră este astăzi cel mai elocvent exemplu că acolo unde există continuitate, există și succes. După 25 de ani de activitate transmitem același mesaj cu care organizația a pornit la drum: ne bucurăm de un respect deosebit din partea populației majoritare și din partea statului român. Mulțumim strămoșilor noștri că în pribegia lor au ales să se stabilească pe meleaguri românești, aici găsind înțelegere și respect pentru valorile noastre tradiționale, pentru limba noastră maternă, pentru cultura tătară și pentru religia Islamică. Depinde numai de noi, tătarii, dacă peste ani și ani se va vorbi despre noi la trecut sau dacă vom fi aceeași comunitate activă și consolidată cum am ajuns să fim după un sfert de veac de la punerea bazelor primei organizații care ne reprezintă oficial în România. Nu în ultimul rând, având în vedere evenimentele petrecute în ultima vreme la nivel internațional, nu putem decât să condamnăm orice act de violență și să ne manifestăm convingerea că cea mai bună cale de rezolvare a tuturor problemelor este cea pașnică! Întreaga umanitate, indiferent de religie, trebuie să fie unită în fața unor fapte precum cele petrecute în Franța. Transmitem, totodată, sincere condoleanțe familiilor victimelor și întregului popor francez care trece printr-o perioadă dificilă”, a  declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, se mai arată în documentul citat.
 
UDTTMR organizează duminică, începând cu ora 13.00, la Casa Armatei din Medgidia un eveniment de celebrare a 25 de ani de la înființarea filialei UDTTMR Medgidia. Evenimentul va reuni peste 500 de participanți, etnici tătari, dar și prieteni ai comunității tătare din Medgidia. Va avea loc o slujbă religioasă care va fi oficiată de Muftiul Muurat Iusuf, însoțit de Corul de Illahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este ziua de naştere a deputatului UDTTMR Varol Amet. Despre activitatea parlamentară

09 Dec 2015 1826