Patru inculpaţi, din dosarul lui Sebastian Ghiţă, arestați preventiv

 
Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, dar și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestați preventiv în dosarul clasat de Lucian Papici și redeschis recent de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Magistraţii de la instanţa supremă au decis, în urmă cu puţin timp, arestarea pentru 30 de zile a celor patru inculpaţi din dosarul lui Sebastian Ghiţă.
 
Magistrații instanței supreme au admis, astăzi, propunerea procurorilor DNA Ploiești și au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele celor patru, care au fost reținuți, aseară, în urma mai multor ore de audieri. Decizia nu este definitivă.
 
Potrivit DNA, Dosaru este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență și favorizarea făptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lână Curtea de Apel (PCA) Ploiești, actual șef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informații nedestinate publicității și luare de mită.
 
În același dosar, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCA Ploiești, este acuzat de două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cercetare abuzivă, în timp ce fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
De asemenea, în acest dosar DNA a cerut ieri sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat în acest nou dosar, solicitarea ajungând la Camera Deputaților.
 
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Liviu Tudose, dar și Viorel Dosaru sunt acuzați că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.
 
Astfel, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.
 

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.
 
Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

 
"Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză", se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013 - septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.
 
În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală, notează anchetatorii.
Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.
 
"În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat", se mai arată în comunicatul DNA.
 
Potrivit anchetatorilor, Mihăilă mai este acuzat și că în vara anului 2014, în calitatea deținută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații.
 
Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Orhanizate Ploiești, pentru a fi valorificată.
 
"În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofițer de poliție, a pretins unui om de afaceri aflat în relații foarte apropriate cu lideri politici locali și centrali, susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul MAI, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru a-l determina să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității, fapt care s-a și realizat în perioada septembrie 2013—octombrie 2013. Informațiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihăilă Aurelian Constantin", precizează comunicatul DNA.
 
Deputatul Sebastian Ghiță mai este acuzat în acest dosar și de faptul că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.
 
Concret, la data de 22 iulie 2012, Ghiță a fost depistat pe raza localității prahovene Bărcănești, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.
 
"La data de 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al județului Prahova, la solicitarea lui Ghiță Sebastian Aurelian și în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector șef al IPJ Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN 1 pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității), a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) și întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală", spun procurorii.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Firma soției fostului ministru Codruț Șereș și fină a lui Sebastian Ghiță va mobila noua școală din comuna Agigea (DOCUMENT)

26 Aug 2023 4994

Fostul deputat Sebastian Ghiță, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

19 Oct 2022 1095

Farul Constanța, meci contra campioanei CFR Cluj. Ambele echipe sunt neînvinse până acum în campionat

13 Aug 2021 3091

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, achitat definitiv

06 Apr 2021 2579

FC Viitorul - UTA. Astăzi, e ziua meciului Virgil Ghiță - „Omogenitatea va fi un atu pentru noi“

22 Aug 2020 3368

Play-out. FC Viitorul - FC Voluntari, la Ovidiu Virgil Ghiță - „Atât succesul, cât și insuccesul durează o zi. O luăm de la capăt“

28 Feb 2020 2178

Dosarul fostului deputat Sebastian Ghiță se va rejudeca!

06 Nov 2019 1521

Mega dosar instrumentat de DNA. Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, trimis în judecată

08 Oct 2019 1974

Ultimă oră! Sebastian Ghiță a anunțat că se retrage de pe lista pentru alegerile europarlamentare

27 Mar 2019 1680

Curtea de Apel Ploieşti a decis revocarea măsurii arestării preventive emisă pe numele lui Sebastian Ghiță

07 Mar 2019 1961

Editorial Lenuţa, Alinuţa şi Costa Rica. Ziua în care nu s-a vorbit de referendum

06 Oct 2018 2345

Solicitare a fostului parlamentar Sebastian Ghiță, analizată de magistrați. Ce a decis instanța

28 Aug 2018 1675

Decizia este definitivă Curtea de Apel de la Belgrad a respins cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă

22 Aug 2018 1714

Ce spune Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader despre motivele pentru care judecătorii din Serbia au refuzat extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă

30 Jul 2018 1662

Sebastian Ghiță nu va fi extrădat în România. Ce au decis judecătorii din țara vecină

27 Jul 2018 1908