Pensionari, nu vă faceţi speranţe - nu sunt bani pentru creşterea pensiilor! De vină sunt pensiile speciale!

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, le taie toate speranțele pensionarilor. El a declarat, la o televiziune, că ”pensiile nu vor crește considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, vor fi doar indexările uzuale”.
 

"Pensiile vor crește atunci când ne vom permite să crească. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut șapte categorii care și-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie și acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivității. (..) Pensiile speciale practic creează niște avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decență a vieții, dar practic banii aceia sunt luați de la toți ceilalți. Eu practic iau dintr-un coș mare și dau la niște categorii speciale niște pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuși o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituțională anumite acte care vin și greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumusețea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a crește salarii, pensii, indemnizații, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînțeles că nu există nimic. (...) poți să fii extrem de bine intenționat...și aici plecăm de la premisa că toți parlamentarii sunt îngeri: empatizezi și inima ta este mișcată pentru situația pensionarilor. Dar trebuie să îți pui problema: banii ăștia vin de la toți ceilalți...", a spus Pîslaru.

 
Ministrul a arătat că majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creșterea bugetului de stat - colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creșterea eficienței folosirii banilor publici. Totodată, el a atras atenția că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivității, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.
 
Potrivit ministrului Muncii, ar trebui să se revină la sistem unitar de pensii, dar actualul Guvern nu își va asuma acest lucru. Acesta a semnalat că sustenabilitatea sistemului de pensii este în prezent puternic afectată și, dacă nu se va face nimic, în 2050 sistemul de pensii va fi în colaps.
 

"Sustenabilitatea sistemului de pensii în acest moment este puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii este în colaps", a spus ministrul Muncii, adăugând că legea privind indemnizația pentru mame și crearea de stimulente pentru antreprenoriatul celor care se întorc din diaspora fac parte din eforturile Guvernului de a sprijini sistemul de pensii.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Cristina Rizea va gestiona filiala de la malul mării a formațiunii REPER

03 Aug 2022 1966

Deputatul USR Stelian Ion îl invită pe Dacian Cioloș în partid - „Hai să lucrăm împreună!“

25 Dec 2017 2589

Dragoș Pîslaru i-a oferit trandafiri albi Liei Olguța Vasilescu la preluarea mandatului la Ministerului Muncii

05 Jan 2017 2515

Stiripesurse Cum au crescut pensiile de la 1 ianuarie

02 Jan 2017 3209

În 2017, valoarea punctului de pensie se majorează

15 Dec 2016 2218

Dragoş Pîslaru „Bugetul României nu îşi permite aceste creşteri salariale”

06 Nov 2016 3198

Ministrul Dragoș Pîslaru, despre amendamentele privind creșterile salariale

03 Nov 2016 2499

Cine sunt românii care vor primi 12.500 de lei la angajare

29 Sep 2016 4265

Ministrul Muncii În România, există o problemă de calitate a forței de muncă, de competențe

22 Sep 2016 1904

Dragoș Pîslaru Serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecție, nu beneficiile

20 Sep 2016 2259

Iată ce ar alege Dragoș Pîslaru între o eventuală implicare în campanie și finalizarea agendei de la minister

05 Sep 2016 1687

Dacian Cioloș și ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, se află în Italia, pentru a fi alături de românii afectați de cutremur

30 Aug 2016 1918

Ministrul Muncii a cerut primarilor să iasă public și să afirme că nu au nevoie de pensii speciale.

22 Jun 2016 1781

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, îi avertizează pe parlamentari Reducerea CAS ar putea duce la tăieri de salari

20 Jun 2016 2307

În august profesorii vor beneficia de primele creșteri salariale. Următoarele, în decembrie 2017

06 Jun 2016 1996