Percheziții DIICOT. Detaliile procurorilor Gruparea se ducea unde erau depozitate sume mari de bani sau obiecte de mare valoare

La această oră, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş efectuează un număr de 45 de percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș și Arad în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  furt calificat cu consecințe deosebit de grave şi tentativă la omor calificat.
 
    În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, suspecţii s-au constituit și au acționat coordonat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca preocupare săvârșirea unor furturi de lux în zona de vest a țării, în dauna mai multor persoane fizice și juridice.
 

    Suspecţii acţionau în mod foarte precaut și dădeau dovadă de o înaltă calificare în activitatea infracțională desfășurată, premeditând cu atenție fiecare faptă.

Astfel, anterior demarării activității, membrii grupării strângeau informații detaliate cu privire la locațiile vizate și persoanele păgubite, atât prin monitorizări și filaje repetate ale locațiilor, cât și prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locațiile vizate.

 
    Gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracție și sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate. Planul infracțional era stabilit în prealabil, pe baza informațiilor obținute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte și sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp.
 

    Membrii grupării obișnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locațiilor, existând și situații când suspecții au pătruns în locațiile vizate din alte spații învecinate.

De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecții sustrăgeau și unitățile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor.

Nu în ultimul rând, suspecții acționau purtând cagule și mănuși, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare.

Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme.

 
    Pentru a-și maximiza profitul infracțional, membrii grupării obișnuiau să își planifice uneori mai multe “lovituri” succesive, scop în care se concentrau pe seifuri aparținând unor societăți cu același profil de activitate. Ca exemplu, în intervalul 01-02.02.2017, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri de pe raza judeţului Timiș, iar în noaptea de 12/13.02.2017 au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparținând unor societăți cu profil de activitate “pariuri sportive” de pe raza judeţului Arad.
 

    La momentul acestor din urmă evenimente, membrii grupării au fost surprinși și urmăriți de către organele de poliție, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau aceștia. Pentru a-și asigura scăparea, suspecții au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliție care încerca blocarea acestora, determinându-l pe agentul de poliție aflat la volan să efectueze o manevră bruscă de evitare a impactului, cu consecința ieșirii în decor și a punerii în pericol a vieții acestuia.

 

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR Grupare infracțională specializată în contrabandă cu țigarete, destructurată în mai multe județe (FOTO)

19 Oct 2023 756

UPDATE Descinderi de amploare pentru destructurarea unor grupări infracționale. Sunt percheziții și la Constanța (VIDEO)

24 Nov 2021 2620

Constănțean condamnat la patru ani de detenție, în Belgia. Ce acuzații i s-au adus

20 Aug 2020 2713

Obținere ilegală de permise de conducere! Zeci de percheziții în mai multe județe din țară, printre care și Constanța

08 Jul 2020 5364

București Cinci inculpați, reținuți pentru trafic ilicit de droguri de mare risc

27 Feb 2020 1375

Grup infracțional organizat, specializat în spălare a banilor, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, destructurat de procurori

14 Feb 2020 1311

Poliţiştii gălăţeni au destructurat o grupare infracţională (galerie foto)

26 Aug 2019 3954

Percheziții la Constanța. A fost destructurată o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciu, peste 2 milioane de euro

14 Dec 2018 1616

Grupări infracționale destructurate de DIICOT. Ce s-a descoperit în locuințe (galerie foto)

20 Oct 2018 1608

Percheziții pentru destructurarea grupărilor infracționale, desfășurate de Poliţia Română și DIICOT

26 Aug 2018 1309

Grupare de trafic de droguri, destructurată de oamenii legii. Zeci de percheziţii

28 Feb 2018 1529

Atenție la ofertele speciale de pe site-uri de cumpărături online. Cum au reușit doi bărbați să păcălească mai mulți cumpărători

16 Feb 2018 1996

Descinderi la suspecți de trafic de droguri de risc. Un bărbat a fost arestat preventiv

29 Jan 2018 1701

Filaje în trafic. Cum a fost destructurată o grupare infracțională cu ramificații la Constanța. Detalii din anchetă (video)

21 Jan 2018 3608

Percheziții la suspecți de trafic cu substanțe etnobotanice. Drogurile erau procurate de la Constanța și ascunse în scutecele bebelușilor și în lenjeria intimă a suspecților

21 Dec 2017 1932