UPDATE. Percheziții la suspecți de cămătărie, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Ilfov efectuează, în această dimineață, 29 de percheziții domiciliare în București și județele Ilfov și Prahova, la suspecți de cămătărie, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. 
  
Potrivit IGPR, la această oră, polițiștii din cadrul IPJ Ilfov, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT — Structura Centrală, efectuează 29 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de constituirea de grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. 
 
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale — IGPR și a Biroului Tehnic de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

UPDATE: 

În această dimineață, polițiștii din Ilfov și procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează 29 de percheziții, în București,  Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de cămătărie, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. Până în prezent, la percheziții au fost descoperite importantante sume de bani în valută și monedă națională, precum și autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională.
 
La data de 12 octombrie a.c., politistii din cadrul I.P.J. Ilfov, sub coordonarea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, efectuează 29 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de constituirea de grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani.
 
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale - IGPR și al Biroului Tehnic de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T..
 
37 de persoane persoane urmează a fi conduse de polițiști la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
 

Până în prezent, la percheziții au fost descoperite importantante sume de bani în valută și monedă națională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională, precum și documente și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.
 
Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu anul 2014, liderul grupării ar fi constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional organizat specializat în oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către persoane aflate, de regulă, într-un impas financiar de moment.

 
Pentru a masca activitatea ilicită, dar și pentru a crea presiune psihică asupra debitorilor, cei din urmă erau convinși să semneze acte notariale în care erau stipulate ca fiind acordate ca împrumut sume mult mai mari decât cele remise efectiv, valoarea împrumutului trecut în acte fiind compusă din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită
 
În afară de perceperea dobânzii mascate, membrii grupării obțineau beneficii însemnate prin executarea silită a debitorilor imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine imobilul sau autoturismul de lux cu care se garanta împrumutul.
 
Astfel, în baza titlului executoriu se se trecea la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care şi le adjudecau beneficiind de concursul unor executori judecătoreşti și participând prin persoane interpuse la licitaţiile publice trucate.  Valoarea de adjuecare era de cel mult 30% din valoarea de piață a imobilelor.
 
Se treacea imediat la urmărirea bunurilor debitorilor, neexistând nicio diligenţă în ceea ce privește identificarea altor venituri ale debitorilor sau al urmăririi unor bunuri mobile proprietatea acestora.
 
  

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investigația Parchetului European pentru remorchere! Cristian Antohi, directorul Tehnorex International, care a livrat vasele – „Toate probele au fost superioare Caietului de sarcini“ (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 454

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 880

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 547

VIDEOProcurorii DIICOT cutremură țara! Se fac zeci de percheziții, inclusiv la Constanța!

26 Mar 2024 799

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 550

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1357

Cinci suspecți reținuți pentru camătă și șantaj! Polițiștii BCCO Constanța au participat la descinderi (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 683

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6972

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 785

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 470

Percheziții în București și trei județe din țară! Președintele FC Rapid, Daniel Niculae, adus la audieri

14 Mar 2024 530

Percheziții într-un caz de corupție și fals! Bănuiții sunt cercetați pentru însușirea nelegală a unor bunuri imobile, aparținând unor persoane decedate

13 Mar 2024 624

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro

13 Mar 2024 514

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, este așteptat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

13 Mar 2024 553

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1310