Petre Roman se pregătește să intre în istorie

Fostul premier Petre Roman este gata să intre în istoria Parlamentului. Ales deputat în legislatura 2012-2016, acesta și-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, dar acum a câștigat într-o primă fază procesul cu ANI de la Curtea de Apel București, iar deputații vor vota, astăzi, dacă îi dau sau nu mandatul înapoi lui Petre Roman, informează stiripesurse.ro.
 
Petre Roman a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.
 
În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. ANI a început în acel moment o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Roman, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal, scrie News.ro.
 
Între timp, Petre Roman a continuat seria de sesizări şi contestaţii, însă, după lungi tergiversări - care au culminat cu sancţionarea contravenţională a deputaţilor din Comisia juridică, în sumă de 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei - Camera Deputaţilor a votat, în februarie, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.
 
Ulterior, fostul deputat PNL a câştigat o primă bătălie în faţa Curţii de Apel, care i-a acceptat o sesizare şi a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate. Decizia nu era însă definitivă, iar următorul termen al procesului va avea loc în luna octombrie.
 
După decizia Curţii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputaţilor, afirmând că vacantarea mandatului său nu a fost legală. În iunie 2016, Comisia juridică a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit căruia încetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a făcut în condiţii legale, urmând ca Biroul să decidă procedura de urmat.
 
"Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă (...) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.
 
La începutul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Liderii forului au decis să pună pe ordinea de zi a plenului de marţi punctul de vedere, urmând ca, în cazul unui vot favorabil, Petre Roman să îşi reia mandatul de deputat.
 

Decizia plenului ar fi o premieră, având în vedere că până acum niciun parlamentar care şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a mai revenit în funcţie în urma unei decizii a Parlamentului.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 464

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 398

A murit Mioara Roman!

23 Feb 2024 1249

Consiliul Județean Constanța Biblioteca Județeană I.N. Roman și Palatul Administrativ ar putea fi reabilitate

23 Jan 2024 3639

In memoriam Petre Alexandru Solist de profesie, el a activat ca instructor artistic la Medgidia

31 Jul 2023 1033

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 iunie 2023

15 Jun 2023 1447

DGASPC Constanța achiziționează servicii poștale (DOCUMENT)

25 Apr 2023 1203

Festivalul „Bucuriile Copilăriei” ediția a VII-a, cu tema ,,Dobrogea, mozaic etnic”, la Biblioteca Județeană Constanța

22 Mar 2023 925

Fostul premier Petre Roman, prezent la majoratul fiului unui cunoscut om de afaceri constănțean (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Oct 2022 4986

Axiopolis Cernavodă și-a aflat adversarul din play-off-ul Cupei României

16 Sep 2022 1714

ZIUA LIVE. Edificiul Roman cu Mozaic trebuie finalizat pînă la sfârșitul anului 2023. Au fost obținute avizele și autorizația de construire (VIDEO+ GALERIE FOTO)

20 Jul 2022 2379

ZIUA LIVE Petre Enciu. „Dacă totul merge bine am putea începe lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic în aproximativ o lună“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Jul 2022 1933

ZIUA LIVE. Când încep lucrările de reabilitare la Edificiul Roman cu Mozaic?

18 Jul 2022 1987

#DobrogeaDigitală Portretul lui Alexandru Cazaban - „Trece prin viaţă ca o albină care vrea să stoarcă, din florile câştigate de alţii, toată mierea...“

24 Jun 2022 1969

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 06 iunie 2022

08 Jun 2022 2334