Polițistul ”Catani de România” - ”În spatele fiecărei persoane condamnate, stă o soție, copii nevinovați, poate părinți bătrâni și bolnavi…”

Traian Berbeceanu, poreclit și ”Catani de România”, a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia. A fost "Polițistul anului" în 2007 și 2013 la categoria "Combaterea Criminalității Organizate" și Polițistul anului 2013.
  
După ce a fost acuzat că a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, Berbeceanu a fost condamnat la închisoare. De asemenea, a reușit să dovedească că (o parte din) acuzațiile care i-au fost aduse de către procurorii DIICOT au la bază probe strânse prin influențarea denunțătorilor, manipulări și "mituiri" ale acestora. Cel puțin trei persoane implicate în acest caz (Ioan Mureșan, procurorul-șef al DIICOT, procurorul Nicolaie Cean, fost la DIICOT, acum angajat la Parchetul Tribunalului Alba, și Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară la BCCO Alba) sunt urmărite penal
 
Berbeceanu a avut în ultimii ani mai multe plângeri penale privind modul în care a anchetat diferite dosare, acţiuni înaintate de persoane cercetate în cauzele respective.În 30 iunie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus achitarea lui Berbeceanu în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni. Printre acestea se numără spălarea de bani, luarea de mită, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitatea la delapidare. Această ultimă decizie a magistraților de la ICCJ nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
 
Astăzi, Traian Berbeceanu a scris pe Facebook un mesaj optimist, văzându-se clar că este optimist după aflarea ultimei decizii de la ICCJ:
 
”Gânduri...
 
 Mă gândesc cu bucurie, la senținta pronunțată  de ICCJ,  joi... Cu  bucurie, pentru că s-a dovedit că nu sunt un polițist corupt, că nu am trădat vreodată, nu mi-am înșelat echipa și colaboratorii...Cu satisfacția faptului că, nu am înșelat încrederea zecilor de mii de oameni, care au crezut în nevinovăția mea...Cu mulțumirea faptului că soția și fiul meu, părinții și socrii mei, fratele și cumnatul meu, întreaga mea familie, au primit reparația morală la care aveau dreptul...Cu fericirea, dată de aceea ca echipa BCCO Alba a fost reabilitată, rezultatele obținute de-a lungul timpului, au fost reașezate în vitrina potrivită...Cu recunoștință pentru avocații mei excepționali,  care au acceptat sa mă reprezinte pro-bono, crezând cu tărie în ideea de dreptate până la capăt...Cu sentimentul profund, ca s-a facut dreptate!
Mă gândesc însă și cu tristețe...Cu tristețea firească, dată de aceea că imaginea unor instituții atât de importante, a fost afectată de toate cele întâmplate...Cu amărăciunea dată de aceea că, în acest păianjeniş mârșav, au fost băgate persoane, a căror singură vină a fost aceea de a mă cunoaşte....Cu tristețe la gândul că, în spatele fiecărei persoane condamnate, stă o familie, o soție,  copii nevinovați, poate părinți bătrâni și bolnavi...Nu pot să fiu cinic, să mă bucur de condamnarea nimănui, indiferent de fapte sau persoane...Dar nici nu pot să îmi ascund sentimentul profund, că s-a făcut dreptate!”
, a scris Berbeceanu.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Traian Berbeceanu-prefect de București, fostul prefect, Gheorghe Cojanu-inspector guvernamental

23 Oct 2020 2261

Prima reacţie a lui ​Traian Berbeceanu după ce a fost numit şef de cabinet al ministrului de Interne

05 Dec 2019 1780

Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela

05 Dec 2019 2086

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, sesizată în dosarul comisarului Traian Berbeceanu

06 Nov 2019 1618

Fostul şef BCCO, Traian Berbeceanu, implicat într-un accident pe centura Devei

11 Dec 2018 1796

Marian Godină, postare amuzantă pe Facebook

27 May 2018 2847

Susținut de polițistul Marian Godină, comisarul șef Traian Berbeceanu, premiat la Deva

10 Jul 2016 5013

Traian Berbeceanu, fostul comisar-șef de poliție, a fost achitat de judecătorii ÎCCJ

30 Jun 2016 4347

Rechizitoriu DNA Şefii DIICOT şi IGPR ştiau despre problemele de la Alba, potrivit lui Berbeceanu

21 Jul 2014 3606

Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba, suspendat din funcţia procuror de CSM

17 Jul 2014 2662

DNA Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, trimis în judecată în cazul Traian Berbeceanu

16 Jul 2014 3033

Comunicat DIICOT

16 May 2014 1949