Pregătiţi să iasă din nou în stradă Studenţii din România cer 6% din PIB pentru educație (galerie foto)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează mai multe acţiuni prin care cere Guvernului, Parlamentului și Președintelui României să respecte Legea Educației Naționale și promisiunile electorale făcute în această toamnă. Astfel, studenţii cer alocarea a 6% din Produsul Intern Brut sistemului educațional din România, se arată într-un  comunicat de presă al asociaţiei, remis astăzi redacţiei.

„Anul trecut, pe 13 noiembrie, aproximativ 10.000 de studenți din 10 centre universitare au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de sărăcia lucie din educație, sărăcie care se reflectă atât în calitatea slabă a educației care a ajuns să nu mai fie relevantă pentru piața muncii și pentru societate, cât și în buzunarele studenților care trebuie să acopere taxe din ce în ce mai mari pentru o serie de servicii oferite de universități.”, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, deoarece în prezent există discuţii despre bugetul pe 2015, studenții anunţă că sunt pregătiți să desfășoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanți să acorde educației atenția cuvenită. Aceștia au stabilit deja diverse forme de presiune în cazul în care solicitările lor rămân fără ecou, discutate și asumate la Alba Iulia. În semn de avertisment, organizațiile studențești din teritoriu au afișat deja cearceafuri sau bannere mari cu ”6% din PIB pentru Educație” pe universități, cămine sau sediile organizațiilor.

Tot la Alba-Iulia, liderii studenților au adoptat ”Decalogul studențesc de la Alba-Iulia”, document ce prezintă viziunea studenților legată de modul în care ar trebui să arate sistemul universitar românesc. Primul punct din decalog îl reprezintă alocarea a 6% din PIB pentru educație, subfinanțarea fiind în acest moment cea mai mare problemă cu care se confruntă educația din România, din perspectiva studenților.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.