Primăria Techirghiol Dezbatere, solicitată de ANRM, pentru un studiu referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol

Primăria oraşului Techirghiol organizează, în aceste momente, o dezbatere privind realizarea unui studiu complex referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol. Dezbaterea a fost solicitata de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
 

„Prin acest studiu se intenționează determinarea, la nivel științific, a datelor referitoare la rata de sedimentare, a cantităților optime care pot fi exploatate, a condițiilor specifice privind regenerarea acestuia, a modalitaților prin care nămolul utilizat poate fi repus în lac și a condițiilor de calitate pe care acesta trebuie să le îndeplinească, precum și alte aspecte relevante pentru gestionarea în condiții durabile a acestei resurse minerale”,  precizează reprezentanţii primăriei.

 
La dezbatere sunt prezenţi primarul oraşului Techirghiol, iulian Soceanu, preşedintele ANRM - Aurel Gheorghe, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, Simion Nicolaev, deputatul Cristian Ion, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar, ai Sanatoriului Balnear Techirghiol şi mulţi alţii. De la dezbatere lipsesc reprezentanţii societăţii Formin.

Aurel Gheorghe, directorul ANRM, susţine că ultimul studiu asupra arealului lacului Techirghiol a fost efectuat în anul 1979.                       
 
La rândul său, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ a ţinut să sublinieze că lacul Techirghiol are nu doar o importanţă naţională, ci şi una europeană.

Mihaela Mihai, directorul ştiinţific al Institutului GeoEcoMar, spune că în prezent nu se ştie cu exactitate adâncimea lacului, grosimea stratului de nămol, biomasa lacului.

Deputatul USR Cristian Ion a menţionat că resursa naturală, nămolul din lacul Techirghiol, trebuie să fie şi la dispoziţia generaţiilor viitoare, iar explorarea resursei trebuie să ajute la dezvoltarea comunităţii locale.

Mai multe informaţii puteţi citi în ediţia de mâine.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce hotărâre s-a adoptat în ședința de Guvern cu privire la zăcământul de nămolul terapeutic din perimetrul Techirghiol Est

23 Mar 2022 1783

Monitorul Oficial A fost publicat ordinul privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est

21 Jul 2021 4069

Trei persoane, sancțonate de polițiștii din Techirghiol. Cei trei comercializau nămol

28 Jun 2019 1861

Huţucă, o nouă interpelare adresată premierului Tudose. Subiectul - nămolul de la Techirghiol!

26 Oct 2017 3354

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

03 Oct 2017 4362

ANRM vrea un studiu referitor la nămolul din lacul Techirghiol Primarul Soceanu - „În septembrie vom demara un referendum local“ (galerie foto)

29 Jun 2017 3051

La solicitarea ANRM O nouă dezbatere la Primăria Techirghiol, privind nămolul sapropelic

27 Jun 2017 2433

Formin SA a primit răspuns de la APM Constanţa! Sunt vizate lucrările de explorare a nămolului terapeutic de la Techirghiol! (document)

13 Jun 2017 4454

UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

29 May 2017 16279

Petiţie pentru salvarea nămolului din Lacul Techirghiol. Câte semnături au fost adunate

29 May 2017 6386

UPDATE. Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

29 May 2017 11163

EXCLUSIV ANRM, despre licenţele privind explorarea nămolului terapeutic din perimetrele Lacul Techirghiol Est şi Techirghiol Gughiş (documente)

25 May 2017 5603

File de istorie. Despre nămolul magic şi binecuvântat Cum a devenit Techirghiol staţiunea vizitată de mii de turişti, atraşi de aurul negru

24 May 2017 6135

ANRM încearcă să liniştească spiritele în legătură cu nămolul de la Techirghiol

23 May 2017 5075

Va fi creată o "Roșia Montana"’ în Lacul Techirghiol? Ce spun autorităţile din zonă

20 May 2017 3145