Proces care va face istorie. ÎPS Teodosie reclamant! Pârâții-un ziarist și un preot. Poziția Arhiepiscopiei

Pe rolul Judecătoriei Constanța - Secția Civilă a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 13949/212/2016 din data de 6 iunie anul curent având ca obiect ”acțiune în răspundere delictuala pretenții”, stadiul procesual Fond.
 
Părți în dosar sunt Petrescu Teodosie în calitate de reclamant și Ciulei George și Cumpănă Constantin - pârâți.

Pentru clarificarea lucrurilor facem precizarea ca este vorba despre ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului (reclamant), Constantin Cumpănă-ziarist și George Ciulei-preot din Cernavodă (pârâți).

Având în vedere că dosarul, în acest stadiu nu este public, neavând nici primul termen de înfățișare stabilit de instanță, am solicitat un punct de vedere părților implicate.

Astfel preotul Eugen Tănăsescu de la Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului ne-a transmis motivarea acestei chemări în instanță:

”Permanența Consiliului Ephial al Arhiepiscopiei Tomisului, urmare a publicării unor articole denigratoare și calomnioase la adresa IPS Teodosie și a Arhiepiscopiei Tomisului, precum și a reacțiilor venite din partea unor credincioși, a decis chemarea în instanță a celor considerați responsabili pentru această situație.

Motivația acțiunii rezidă în faptul că, prin folosirea de calomnii și expresii triviale, a fost grav afectată nu atât imaginea personală a IPS Teodosie, acesta având capacitatea de a întoarce și celălalt obraz, cât imaginea Arhiepiscopului Tomisului, implicit a Bisericii Ortodoxe Române, în fața clerului și a credincioșilor ei. Prin urmare, ținând cont că IPS Teodosie este liderul spiritual al Eparhiei Tomisului, acțiunea vizează apărarea demnității și imaginii Arhiepiscopiei Tomisului, în fața opiniei publice, prin folosirea mijloacelor legale puse la dispoziție de Stat.

Pretențiile materiale formulate față de cei chemați în instanță sunt simbolice și vor fi integral donate către Centrul de îngrijire a bătrânilor și copiilor din Arhiepiscopia Tomisului.
 

Readucem aminte că, referitor la calomnie, Mântuitorul Iisus Hristos a îndemnat pe detractorii Săi la demonstrarea acuzațiilor, spunând:


 

„Dacă am vorbit rău, mărturiseşte ce-a fost rău; dar dacă am vorbit bine, de ce Mă baţi?“ (Ioan 18,23)”.



Totdată și Constantin Cumpănă a postat pe pagina sa de Facebook o declarație de presă din care am preluat un fragment, întreaga sa poziție putând fi accesată la profilul menționat.

 Declarație de presă:

”Am aflat despre acționarea mea în instanță de către numitul Petrescu Teodosie, conform dosar 13949/ 212/ 2016, dar nu am primit, încă, nimic în acest sens. Totuși, mă rog lui Dumnezeu să-l ierte pe acest „înalt prea sfințit“, pentru că nu știe ce face, fiind prost sfătuit de consilierii săi eparhiali. 


Altfel spus, un înalt ierarh își dă în judecată propriul enoriaș! Vă imaginați în ce hal s-a ajuns? Unde este „Păstorul cel blând care trebuia să plece în căutarea oii celei pierdute“, asemenea Mântuitorului? Unde sunt iertarea, armonia, smerenia, concilierea, respectul, credința, iubirea? De ce atâta blamare, orgoliu, patimă, dorință de răzbunare? Iată cum Teodosie își devoalează caracterul, dovedește că nu este un adevărat arhiereu și că nu are niciun Dumnezeu!”

În fond despre ce ar fi vorba

Totul ar fi pornit din data de 19 martie 2015, când Nicolae Răzvan Chiţu, un tânăr de 26 de ani, din Constanţa, a condus, în jurul orei 00.30, un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu, dinspre strada Nicolae Filimon către strada Baba Novac.

Ajungând în zona Arabesque, a pierdut controlul asupra direcţiei, a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus în banda nr. 2 de George Ciulei (un bărbat de 35 de ani, preot la Parohia „Sf. Apostol Andrei“ din Cernavodă). Poliţiştii au stabilit că Nicolae Răzvan Chiţu avea 1,24 g/l alcool pur în sânge. În urma impactului, acesta şi-a pierdut viaţa. Preotul George Ciulei a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale. Drama sa a continuat, deoarece reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au decis să-l suspende şi să-l oprească de la slujire la parohia unde activa de 12 ani. 

Și de aici întreaga tevatură

Constantin Cumpănă a scris, din câte am aflat ulterior, n o serie de articole, considerate de ÎPS Teodosie defăimătoare, probabil, și așa se face că s-a ajuns la procesul care, sigur, va face istorie.
Până la data postării acestei știri instanța nu stabilise un prim termen de înfățișare.

Totdată facem precizarea că am solicitat un punct de vedere avocatului preotului Ciulei pe care nu l-am primit, iar în cazul în care acesta ne va fi remis va fi publicat. 

Citește și: 

Laurenţiu Viorel Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia încalcă în mod abuziv propriul regulament, dar şi legile ţării“ (document)

Arhiepiscopia Tomisului, despre preotul Ciulei - „Apelarea la un avocat poate deveni păguboasă pentru clericul ce recurge la ea“

Viorel Laurenţiu Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia Tomisului săvârşeşte un abuz“

Preot din Cernavodă suspendat de Arhiepiscopia Tomisului. El își caută dreptatea




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Antena 3 a filmat momentul în care şi-a dat foc preotul de la Constanţa

25 Nov 2018 2124

Laurenţiu Viorel Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia încalcă în mod abuziv propriul regulament, dar şi legile ţării“ (document)

19 Apr 2016 8014

Arhiepiscopia Tomisului, despre preotul Ciulei „Apelarea la un avocat poate deveni păguboasă pentru clericul ce recurge la ea“

14 Apr 2016 5313

Viorel Laurenţiu Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia Tomisului săvârşeşte un abuz“

12 Apr 2016 5586

Preot din Cernavodă suspendat de Arhiepiscopia Tomisului. El își caută dreptatea

04 Mar 2016 7476