Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare

Dacian Cioloş a declarat, astăzi, la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, că propunerea de comasare a alegerilor şi introducere a mandatului de cinci ani pentru toţi aleşii va fi scoasă din programul de guvernare, aceasta fiind una dintre solicitările societăţii civile fără susţinere în Parlament.
 
Solicitat să comenteze propunerea ca parlamentarii să aibă un mandat de cinci ani, la fel ca şeful statului, aşa cum prevede programul său de guvernare, premierul desemnat a părut confuz: "Mandat de cinci ani? În ce sens? Nu. Gândiţi-vă că am făcut un program de guvernare în patru zile, ca premier desemnat, fără să aibă miniştrii la dispoziţie cu care să se consulte". Cioloş a explicat că a preluat foarte multe din iniţiativele şi din "ideile străzii" pe care a vrut să le testeze, deşi unele dintre ele ar putea avea puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile.
 
Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi şi acelea trebuie luate în considerare ca obiective.
 
Programul Guvernului Cioloş, trimis astăzi Parlamentului, cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.
 
Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.
 
În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.
 




sursa foto: antena3

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul naţional "Cadastrarea satului românesc", prioritatea ANCPI

17 Nov 2023 852

Secretarul general al PNL spune că partidul ar putea ajunge la un scor de 25%!

19 Sep 2023 713

Ministrul Agriculturii Buget de peste un miliard de euro, alocat pentru industria alimentară! „Totul este creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România“

30 Aug 2023 736

Dezbatere la Constanța Reconstruim România– Programul de guvernare AUR în 15 puncte! (FOTO+VIDEO)

19 May 2023 3018

Programul de guvernare. Obiective pentru stimularea agriculturii

23 Nov 2021 1428

Kelemen Hunor, președintele UDMR Guvernul va avea două ministere nou-înființate

21 Nov 2021 1700

Nicolae Ciucă Programul de guvernare a fost finalizat în proporţie de 99,99%

20 Nov 2021 2790

Negocieri program de guvernare Sorin Grindeanu. Taxarea „luxului”, printre măsurile propuse de PSD

10 Nov 2021 1419

Marcel Ciolacu Astăzi se va face echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, al PNL şi al PSD

09 Nov 2021 2814

Senatorul PSD, Felix Stroe „ PSD începe oficial negocierile cu PNL“

08 Nov 2021 2027

Marcel Ciolacu "Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români"

06 Nov 2021 1855

Ce măsuri propun PNL și UDMR în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă (document)

31 Oct 2021 1668

Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții USR despre programul de guvernare

25 Oct 2021 2992

USR are în vedere o nouă lege a sportului şi strategie naţională pentru tineri

17 Oct 2021 1334

Program de guvernare USR propune sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje anti-vaccinare (document)

17 Oct 2021 2179