Protest la Delfinariul din Constanța. Trei tineri au sărit în bazin și au cerut eliberarea delfinilor (galerie foto + video)

Trei tineri au protestat în această după amiază loa Delfinariul din Constanța solicitând eliberarea mamiferelor. Aceștia au profitat de faptul că avea loc o reprezentație și au intrat în bazinul delfinilor afișând mai multe banere. 

Pe acestea era scris: ”Ni-Ni și Chen-Chen suferă pentru distracția voastră” și ”Marea este acasă”. 

La fața locului a fost solicitată intervenția polițiștilor. 

Potrivit directorului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă incidental a avut loc în timpul unei reprezentații, când trei persoane, doi români și un cetățean englez, îmbrăcate în neoprene și nedezinfectate au sărit în bazinul delfinilor cu pancarte în mâini.
 

”Pe lângă faptul că au speriat delfinii, aceștia au pus în pericol sănătatea acestora intrând nedezinfectați în bazin. Riscul față de sănătatea animalelor este foarte mare” – a declarat pentru ZIUA de Constanța Adrian Bîlbă.

Imediat după producerea incidentului a fost apelat numărul de urgență 112 și s-a cerut ajutorul polițiștilor, dar și a agenților din corpul de pază al Complexului.

Tinerii au fost urcați în mașina polițiștilor și duși la Secția 1 pentru audieri.

Managerul CMSN a precizat că va depune plângere penală împotriva celor trei. 

”Delfinii sunt foarte sensibili la boli. De asemenea au speriat și animalele și intenționez să le fac plângere vis-à-vis de aceste aspecte. Oamenii aceștia fac tot felul de campanii antidelfinarii, se alătură mișcărilor antidelfinarii și primesc bani, sunt finanțați în activitatea lor. Probabil au fost finanțați să închirieze o cameră, două trei la mare, să pună pancarte cu stop-delfinarii, să sară în bazinele cu delfini. Au un cetățean englez cu ei care este un fel de șef, și sunt obișnuiți cu astfel de acțiuni pe care le practică în toată lumea. În unele țări au reușit chiar să obțină închiderea delfinariilor. De fapt ei spun că este vorba despre animale inteligente ținute în captivitate, acesta este motto-ul lor. Ei nu înțeleg că aceste animale reprezintă elemente didactice, elemente de învățare pentru copiii care vin să vadă ce este cu aceste animale și când sunt mari poate că decid să le respecte drepturile mai bine. În Anglia au reușit să închidă delfinariile, la fel și în Finlanda, pe baza acestor mișcări. Este prima dată când ni se întâmplă așa ceva, dar era de așteptat având în vedere că în ultima perioadă am ajuns mai vizibili și au ajuns mai mulți turiști străini aici” - a mai precizat Adrian Bîlbă. 


UPDATE. 

Potrivit IPJ Constanța, cei trei tineri, un olandez (inițial se știa că ar fi englez) de 32 de ani și doi români, un bărbat de 33 de ani din Eforie și o tânără de 28 de ani din Cluj care au sarit in apa la Delfinariu, au fost sanctionati contraventional conform legii 61/1991 cu câte 1500 de lei fiecare. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

popa

28 Aug, 2017 16:49

Delfinii ni ni si cen-cen sunt nascuti in captivitatea, sunt la adoua chiar a treia generatie, ce s-a nascut in captivitate, ei nu au fost crescuti cu scop educativ. Nu se pot descurca in mediul liber. Idiotii care protesteaza sunt niste creaturi care nu gandesc de dragul protestului fac protest.

Liviu Gaiță

27 Aug, 2017 16:32

Consider foarte relevantă la temă și următoarea informație: Ota Benga (1883-1916) a fost un bărbat congolez, un pigmeu Mbuti, cunoscut pentru că a figurat ca exponat într-o expoziție antropologică la Louisiana Purchase Exposition în St. Louis, statul Missouri, în 1904, precum și într-o expoziție zoo cu exponate umane în 1906 la Grădina Zoologică din Bronx, New York. Benga fusese cumpărat de la negustori de sclavi africani de către exploratorul Samuel Phillips Verner, un afacerist care colecta/vâna africani pentru expoziție. A călătorit cu Verner spre SUA. La Grădina Zoologică din Bronx, Benga a beneficiat de libertate de mișcare înainte și după perioadele când era expus în padocul maimuțelor (Monkey House). Cu excepția unei scurte vizite împreună cu Verner în Africa, după închiderea Expoziției din St. Louis, Benga a trăit în SUA, mai ales în Virginia, pentru restul vieții. În 20 martie 1916, la 32 ani, a construit un rug ceremonial, și-a smuls coroanele dentare și s-a împușcat în inimă cu un pistol furat. Ota Benga (c. 1883 – March 20, 1916) was a Congolese man, a Mbuti pygmy known for being featured in an anthropology exhibit at the Louisiana Purchase Exposition in St. Louis, Missouri in 1904, and in a human zoo exhibit in 1906 at the Bronx Zoo. Benga had been purchased from African slave traders by the explorer Samuel Phillips Verner, a businessman hunting Africans for the Exposition. He traveled with Verner to the United States. At the Bronx Zoo, Benga had free run of the grounds before and after he was exhibited in the zoo's Monkey House. Except for a brief visit with Verner to Africa after the close of the St. Louis Fair, Benga lived in the United States, mostly in Virginia, for the rest of his life. On March 20, 1916, at the age of 32, he built a ceremonial fire, chipped off the caps on his teeth, and shot himself in the heart with a stolen pistol. https://www.wikiwand.com/en/Ota_Benga

Liviu Gaiță

27 Aug, 2017 16:29

Susțin revendicările protestatarilor și nu am văzut dovezi că acțiunile lor au făcut mai mult rău decât răul făcut continuu, cu obstinație de exploatarea comercială a acestor ființe simțitoare și inteligente. Acest din urmă rău perpetuat pentru "distracția" oamenilor, ar trebui, cred eu să înceteze fără întârziere. Liviu Gaita Ⓥ, medic veterinar

Dan

27 Aug, 2017 10:47

In sfarsit, se pare ca vrem sa ajungem si noi o tara civilizata ! Cred ca suntem printre ultimele natii din Europa care mai se imbulzesc (ca o turma! sic!) sa vada cum animalele sunt exploatate si chinuite pe la delfinarii, circuri, gradini zoologice, etc. Cand toata lumea se trezeste si realizeaza ca toate fiintele de pe Planeta au dreptul la o existenta demna (si in special mamiferele acvatice cum sunt delfinii, orca, balenele, care sunt extrem de inteligente si au o viata sociala foarte dezvoltata, suferind enorm atunci cand sunt luate cu forta din cadrul grupului lor social), la noi parintii, care ar trebui sa le explice acest lucru copiiilor si sa-i indemne sa protejeze si sa respecte animalele, dau buluc la asa-zisele "spectacole" de prost-gust si inumane. S-a dat legea interzicerii animalelo la circuri, dar pe cand si o lege care sa interzica si acest ultim bastion al suferintei, numit Delfinariu ? Gata, ajunge, suntem in secolul 21 si ar trebui sa evoluam intelectual, luand exemplu chiar de la fiintele pe care le chinuim in mod grotesc. Delfinii in mediul lor natural - marea - parcurg zilnic sute de kilometrii - iar noi ii inchidem intr-un bazin amarat si murdar - cum s-ar simti cei din tribune daca ar fi inchisi pentru toata viata intr-o camera de cativa metri patrati ? Vor "distractie" ? Pai sa se arunce dupa minge domnul Bilba si dresorii - au garantat un peste de la noi!

Laura

27 Aug, 2017 09:59

Au dreptate..Marea este casa lor! Pentru distractia noastra ei platesc cu libertatea!?

Raluk

26 Aug, 2017 21:39

toate gradinile zoologice, delfinariile circurile, sa dispara !! animale chinuite enorm pentru distractia prosteasca a unor oameni ! iata din ce se gandesc unii sa faca bani, in loc sa treaca la munca !! la munca adevarata, nu la chinuit animale pe bani ! memyselfandi, protestul nu e doar pentru acesti delfini, tare esti pătrat ! vor fi din ce in ce mai multe proteste impotriva animaleleor chinuite !

Radu

26 Aug, 2017 18:07

Daca erau de la bun inceput in mare mai trebuia sa moara vreunul? Deci tot din cauza "cretinilor" se intampla asta...si sunt complet de acord. Sa infrunti adevarul de multe ori este dureros si chiar trist.

Vasile

26 Aug, 2017 17:56

Dar daca era un aþentat? PAZA unde era?? Au sarit in bazin...atat de usor?? Puteau avea arme, substante periculoase etc... nu exista PAZA din moment ce si la bazinul cu pesti se arunca monede iar caprele sunt lasate sa mearga pe unde vor..

memyselfandi

26 Aug, 2017 17:18

Delfinii astia odata eliberati sunt ca si morti. Oameni cretini sunt multi in lumea asta, dar nu trebuie sa ne luam dupa ei.

Radu

26 Aug, 2017 17:05

"Oamenii aceștia fac tot felul de campanii antidelfinarii, se alătură mișcărilor antidelfinarii și primesc bani, sunt finanțați în activitatea lor." Se pare ca sunt foarte informati. Dar oare cei care fac astfel de "finantari" ce au de castigat de pe urma acestui lucru? :)) Eu aici nu fac legatura. Si OARE cine este "the bad guy" in toata povestea asta? Nici nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri ca iti dai seama. It`s all about logic here.

Vasile Vergil

26 Aug, 2017 16:22

Trebuia scosi delfii urgent din bazin, evacuata apa, oprit spectacolul si plangere penala cu cerere de despagubire pentru plata biletelor spectatorilor si a celor care au fost si a celor care vor fi, plus cheltuieli ci igienizarea bazinului !! Si putina puscarie!!!

Radu

26 Aug, 2017 16:17

Ni-Ni și Chen-Chen suferă pentru distracția voastră” și ”Marea este acasă”. Exista vreun neadevar aici? M-as bucura daca ar inchide Delfinariul.

Articole asemanatoare

UPDATE. Constanța Poștașii au intrat în grevă de avertisment! Cât durează acțiunea de protest (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 948

Grevă de avertisment la Primăria Siliștea, județul Constanța Angajații din peste 1200 de primării de comune anunță noi proteste! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 492

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 568

Taximetriștii din Constanța se alătură protestului din București! 50 de mașini au pornit de dimineață (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 797

Peste 5.000 de sindicaliști din sănătate, așteptați luni la un amplu protest

10 Mar 2024 397

LIVE Protest spontan al taximetriștilor în Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1386

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 719

Protest al filialei Constanța a partidului SOS România, în fața Prefecturii din Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 799

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 775

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1139

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1404

Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii

19 Feb 2024 606

Protest anunțat Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă

19 Feb 2024 13205

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 551

LIVE TEXT + VIDEO Protest AUR la sediile PSD din țară, inclusiv la Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 1468