Proteste în penitenciarele din România. Care sunt motivele

Angajații din penitenciare aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), declanșează proteste pe durata nedeterminată ca urmare a lipsei de interes a Guvernului în ceea ce privește rezolvarea problemelor din penitenciare.

Potrivit unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor declară că este momentul ca Guvernul şi Ministerul Justiției să lucreze şi in interesul realizării actului de justiție, având in vedere că prioritățile politice au fost până acum legate de grațieri şi beneficii pentru deținuți.

Angajații din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare şi alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate.

În fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acționa în justiție, în faţa instanțelor naționale şi internaționale de jurisdicție a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiții de munca decente.

În cazul în care autoritățile nu vor reacționa pozitiv, acțiunile de protest se vor muta la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Justiției şi Guvernului României, până când aceste instituții își vor respecta obligațiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective.

Printre motivele de protest ale angajaților din penitenciare se numără: refuzul Guvernul României de a face investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de munca, blocarea de către Guvern a concursurile de ocupare a funcțiilor vacante, întârzierea nepermisă a aplicării unor măsuri de protecție a angajaților şi adoptarea unor legi care restrâng drepturile salariale şi scad pensiile.

Astfel, ANP declară că bugetul instituţiei a fost redus cu 127 de milioane de lei şi alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Aproape 8.000 de funcții vacante sunt disponibile în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. Un angajat din şase a părăsit sistemul penitenciar in ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările.

Angajații spun că vor rămâne deschiși la dialog şi vor ca autoritățile să abordeze cu seriozitate problemele din penitenciare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă acțiunile de protest la Penitenciarul Poarta Alba-Constanța! Ce nemulțumiri au angajații din sistemul penitenciar

08 Apr 2024 567

SURSE Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanţi ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare,

23 Jan 2024 708

LIVE VIDEO Au început pregătirile de Bobotează, la Arhiepiscopia Tomisului! (FOTO+VIDEO)

04 Jan 2024 1368

Protest al polițiștilor de penitenciare! „Vom lăsa pușcăriile nepăzite de Crăciun și de Revelion“

14 Dec 2023 813

Ziua Porților Deschise la Serviciul de Probațiune din Constanța (LIVE TEXT+VIDEO)

12 Oct 2023 2059

Protest spontan la Penitenciarul Poarta Albă! (FOTO+VIDEO)

30 Aug 2023 1611

Președintele ANP „Depunem eforturi ca până la finalul anului viitor să nu mai existe supraaglomerare în penitenciare”

29 Aug 2023 933

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de liberarea condiţionată a unui ofițer de penitenciare

24 Aug 2023 987

Sute de contracte publice Geocor Trade Imp-Exp SRL, din Constanța, a intrat în insolvență!

12 Jul 2023 1592

Imagini de la Poarta Albă Protest al polițiștilor din penitenciare (FOTO+VIDEO)

31 May 2023 2112

Percheziţii la o grupare care introducea droguri în penitenciare! (FOTO+VIDEO)

24 Apr 2023 2726

Autoritatea Vamală RomânăSprijină Administrația Națională a Penitenciarelor în consolidarea eforturilor de combatere a traficului de stupefiante şi telefoane mobile în penitenciare

22 Mar 2023 1183

Șase ani cu executare pentru un fost comisar de penitenciare din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului

13 Mar 2023 3946

Poliția Română - Cercetați pentru trafic de droguri

10 Mar 2023 732

Vești bune Soldele de grad și salariile gradului profesional pentru militari şi poliţişti vor fi majorate de Guvern. Detalii

11 Jan 2023 1551